Yhdysvallat otti niukan voiton Norjasta ja varmisti vuonomaan jäämisen alkulohkoon, Venäjä kaatoi Sveitsin hallitun esityksen jälkeen

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Anton Burdasov (71) avasi maalihanat. SKA Pietarin miehelle maali Sveitsiä vastaan oli turnauksen neljäs täysosuma.
Kuva © Samuli Huikuri
Kazakstan jauhoi Italian jäähileiksi uskomattomissa murskajaisissa. Jatkopaikasta kynsin ja hampain kamppaileva Tšekki otti melko vaivattoman voiton Iso-Britanniasta. Sergei Toltšinski oli ottelun hahmoja Venäjän kaataessa Sveitsin, ja Yhdysvallat murskasi Norjan jatkopelihaaveet. Slovakia nollasi Tanskan.

Tšekki-Iso-Britannia 6–1

Tšekillä ei ollut vaikeuksia vastata Iso-Britannian haasteeseen. Englantilaisten ottelu sai tympeän alun, kun David Clements sai suihkukomennuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta jo minuutin pelin jälkeen. Tšekki ei saanut hyödynnettyä viiden minuutin ylivoimaansa, mutta kohtapuoliin sen päätyttyä Lukáš Klok löi 1–0.

Iso-Britannia tyytyi ainoastaan puolustamaan, ja Tšekki teki hyökkäysalueella mitä tahtoi. Toisessa erässä alkoikin sitten ropina käydä. Filip Hronek, Libor Šulák ja Filip Chytil latoivat tiskiin tarvittavat maalit. Matthew Myers teki lähinnä lohdutuksesta käyvän kavennuksen ylivoimalla erän viimeisellä minuutilla.

Englantilaisen ankea ottelu kulminoitui vielä torjuntavuoron saaneen Jackson Whistlen loukkaantumiseen kolmannen erän alkupuolella. Kolmisen minuuttia myöhemmin Radan Lenc iski tšekkien viidennen maalin, ja loppuhetkillä Šulák maalasi toisen kerran ottelussa viimeistellen loppunumerot 6–1.

Tšekki nousi A-lohkossa pudotuspeliviivalle tasapisteisiin Tanskan kanssa ennen kahta viimeistä kierrosta.

Kazakstan-Italia 11-3

Ennakkoarvioiden mukaan Kazakstanin ottelussa tultaisiin näkemään yksi turnauksen runsasmaalisimmista otteluista, mutta harva kuitenkin osasi viikkoa sitten aavistaa, millä tavalla tämä toteutuisi.

Kazakstan-Italia -ottelu oli luonteeltaan omituisen rujo-otteinen, vaikka Italian kannalta mitään panosta ei enää ollut. Roman Startšenkon kahden minuutin pelin jälkeen viimeistelemä maali jäi avauserän ainoaksi.

Peli jatkui melko tasaväkisenä toisen erän puoleenväliin, kunnes kazakstanilaisten kärsivällinen jauhaminen alkoi tuottaa tulosta. Kazakstan vei toisen erän maalein 3–1, ja kolmas erä oli täyttä keskiaasialaista hallintaa. Väsynyt Italia ei enää jaksanut puolustaa edes ammattiylpeyden nimissä.

Kazakstanilaiset mättivät maaleja liukuhihnalta, ja kun pelikellot aikanaan pysähtyivät oli Italian verkossa pölissyt yhteensä 11 kertaa. Kaikki mahdolliset kazakstanilaisen jääkiekkohistorian maalintekoennätykset menivät silpuksi.

Startšenkon lisäksi Artjom Lihotnikov sai nimensä maalintekijätilastoihin kahteen otteeseen. Startšenko kasasi kaupan päälle kolme syöttöpinnaa, Lihotnikovin henkilökohtainen saldo oli 2+2. Kazakstan nousi voitollaan B-lohkon kärkeen, ja sillä on jäljellä enää ottelu Norjaa vastaan maanantaina.

Yhdysvallat-Norja 2-1

Norjan hyvin alkanut vire kuitenkin lopahti väärän vaihdon rangaistukseen erän puolivälissä, ja Connor Garland neppasi jenkit johtoon. Toinen erä oli rikkonainen viiden jäähyn vuoksi. Yhdysvallat hallitsi hienokseltaan, mutta Tage Thompsonin maali oli erän ainoa onnistuminen.

Ken Andre Olimb nosti vielä sykkeitä iskemällä rystyltä tasoituksen viisi ja puoli minuuttia ennen ottelun loppua. Norjalaiset saivat hengen päälle ja aloittivat herkeämättömän painostuksen Yhdysvaltain alueella. Maaliin asti se ei enää kiekkoa saanut, ja tappio merkitsee Norjan jäämistä alkulohkoon.

Venäjä-Sveitsi 4-1

Venäjä aloitti terävämmin. Dimitri Voronkov käänsi tolppaan ja Pavel Karnauhov sutaisi avopaikassa ohi kiekon. Sveitsi pääsi erän vanhetessa peliin mukaan ja kokeilemaan Aleksander Samonovin päivän kuntoa. Vauhdikkuudesta ja näyttävistä kuvioista huolimatta avauserä jäi maalittomaksi.

Toisessa erässä koko turnauksessa vahvasti esiintynyt Anton Burdasov jatkoi hyviä otteitaan iskemällä johtomaalin ylivoimalla. Sveitsin tasoitusta piti odottaa aina kolmannen erän puoliväliin. Andreas Ambühl teki väkevän esityön ja tarjoili loistosyötön vapaaseen paikkaan Nico Hischierille.

Pari minuuttia myöhemmin Serge Toltšinski toimitti kaatuessaan kiekon maalin eteen, jonne Karnauhov oli huomaamatta lipunut. Nopea näpäytys, ja kiekko toisen kerran ohi Reto Berran. Hetkeä myöhemmin Toltšinski itse viimeisteli komeasti 3–1-maalin. Loppuhetkillä Toltšinski täydensi vielä erinomaisen iltansa heittämällä Venäjän neljännen maalin tyhjiin.

Venäjä nousi voitollaan A-lohkon kärkeen.

Slovakia-Tanska 2–0

Pelin hallinta oli tasaväkinen. Slovakia sai luotua paremmin paikkoja, tanskalaisten yritykset jäivät torsoiksi. Se sai ylivoimalla rakennettua pari vaarallista tilannetta, jotka Július Hudáček hoiti.

Kahden erän ajan ajan maalit pysyivät ihmeen kaupalla koskemattomina. Kolmannen erä kuva: Slovakian hallintaa mutta paikat Tanskalle. Vasta ajassa 47.13 Peter Cehlárik sai rikottua kuparisen nostamalla läheltä lätyn pömpeliin.

Seitsemän minuuttia ennen loppua Adam Jánošík avasi turnauksen maalitilinsä laukomalla sydämensä kyllyydestä Slovakian toisen täysosuman ja ottelun lopputuloksen.