Virossa naisten jääkiekkomaajoukkueen uudelleenrakennus nousemassa valkokankaalle

MAAJOUKKUE, Muut Sarjat / Artikkeli
Naiskiekkoilijat ovat lähteneet innokkaasti projektiin mukaan.
Kuva © Karolina Lahti / On Silver Heels -elokuva
Vuonna 2020 virolaiset jääkiekon harrastajat päättivät elvyttää naisten maajoukkuetoiminnan 12 vuoden tauon jälkeen. Nyt projektista ollaan tekemässä elokuvaa.

Vuonna 2020 videotuotantoyhtiö Vita Pictura ja Viron jääkiekkoyhdistys aloittivat yhteistyössä täyspitkän dokumenttielokuvan On Silver Heels työstämisen. Elokuva kertoo Viron naisten jääkiekkomaajoukkueen uudelleenmuodostumisesta 12 vuoden tauon jälkeen.

Lisäksi elokuva käsittelee aiheita, jotka ovat ajankohtaisia myös kansainvälisesti; sukupuolten epätasa-arvoa urheilussa ja yleisesti, joukkueen tiimihengen rakentamista kulttuurillisesti monimuotoisessa ryhmässä, feminiinisyyttä, motivaatiota ja urheilun roolia yhteiskunnassa.

Puhuttelevia tasa-arvokysymyksiä konkreettisilla esimerkeillä, kuten rahoituksen hakemisen haasteilla esiin tuomisen lisäksi elokuva antaa myös näyteikkunan jääkiekkokulttuurin alkuvaiheisiin, maahan, jossa laji on edelleen tuore ja kehittyvä. Myös Viroa ympäröivät isot kiekkomaat kuten Suomi, Ruotsi ja Venäjä tuovat mielenkiintoista kontrastia tarinaan.

Suomalaisväriä niin tekijätiimissä kuin joukkueessakin

Joukkueen uudelleen elvyttäneet pelaajat ovat iältään 17-48-vuotiaita ja edustavat lukuisia erilaisia kulttuurillisia, etnisiä ja sosiaalisia taustoja. Joukkueen päävalmentajana toimii latvialainen Inguna Lukasevica, joka on valmentanut ammatikseen muun muassa Itävallan U18-tyttömaajoukkuetta.

Lukasevican kakkosvalmentajana toimii suomalainen Ahto Kärnä, joka oli mukana myös Itävallan nuorten valmennusryhmässä. Lisäksi maajoukkueen kapteeni Anete Salumaa ohjaa ammatikseen metroa Helsingissä.

Elokuva käsittelee esimerkiksi tasa-arvoa urheilussa.
Kuva © Karolina Lahti / On Silver Heels -elokuva

Joukkueen lisäksi suomalaisväriä on vahvasti mukana myös elokuvan tekijätiimissä. On Silver Heelsin tuottajana toimii suomalainen Karolina Lahti, jolle tuotanto on ensimmäinen täyspitkä elokuva päätuottajan roolissa. Lisäksi tuotannossa on mukana tamperelainen Jarkko Jortikka, joka toimii neuvonantajana ja auttaa eritoten suomalaisten henkilöhahmojen rakentamisessa.

Elokuvan rahoittamiseksi on järjestetty joukkorahoituskampanja ja se onkin saanut nopeasti mediahuomiota kotimaassaan. Kyseessä onkin hanke, joka on tuonut naiskiekkoilulle ennennäkemättömän suurta näkyvyyttä virolaisessa mediassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle