Ville Kohon numero kahdeksan Kisapuiston kattoon – seuraikonin juhlailta sanoin ja kuvin

LIIGA / Artikkeli
Kohon numero 8 on järjestyksessään neljäs, jonka SaiPa jäädytti.
Kuva © Topi Lainio

Pitkään odotettu ja useaan otteeseen siirtynyt juhlailta koitti viimein lauantaina. Ville Kohon liki kaksi vuosikymmentä SaiPassa kantama numero 8 sai paikkansa Kisapuiston jäähallin katosta.

Kohon ja SaiPan juhlaa oli todistamassa paikan päällä lähes täysi tupa, 4323 katsojaa. Juhlallisuudet aloittaneeseen muisteluvideoon oli koottu kuvamateriaalia Kohon uran vaiheista kohokohdista sekä dramatisoitua juhlailtaan valmistautumista.

Seremonian juontajaksi esiteltiin SaiPan entinen toimitusjohtaja, Veli-Matti Taimisto. Hän summasi puheessaan Kohon uran saavutuksia ja hänen nimissään olevia seuraennätyksiä. Pitkiä monologeja ei Taimisto ehtinyt esittää – yleisö antoi innokkaasti väliaplodeja juhlakalulleen.

Ville Koho otti yleisön haltuun.
Kuva © Topi Lainio

Summattavaa totisesti riitti. Koho on SaiPan historian ykkönen muun muassa pelatuissa Liigan runkosarjaotteluissa (853), syöttöpisteissä (158) sekä pelatuissa pudotuspeleissä (48 ottelua). Täysin omaa luokkaansa ovat myös Liiga-kaudet SaiPassa (19) sekä kokonaiset kaudet kapteenina (12).

Koho oli kutsunut vieraikseen 20 itselleen merkityksellisintä henkilöä, jotka olivat vaikuttaneet hänen uraansa eniten. Heistä puheenvuoron käyttivät Liiga-SaiPa oy:n toimitusjohtaja Jussi Markkanen sekä Liigan väistyvä toimitusjohtaja Riku Kallioniemi.
Markkanen nosti esiin kokemuksiaan yhteisiltä pelivuosilta Kohon kanssa.

– Kun vuonna 2013 saavuin pelaajana SaiPaan, ei ollut epäselvää, kenen joukkueeseen saavuin, Markkanen linjasi puheessaan.

Hän muisteli muun muassa Kohon aikuisuran menestyksekkäimmän kauden 2013-14 ratkaisuvaiheita. Esiin nousi ennen muuta puolivälieräsarja JYPiä vastaan. Markkanen kertoo erääksi parhaista muistoistaan hetken juuri sarjan ratkettua SaiPalle, kun Koho hyppää hänen syliinsä.

– Kylmät väreet menevät vieläkin sitä muistellessa, Markkanen kuvasi.

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi.
Kuva © Topi Lainio

Ennen Liigan johtopestiään viisi vuotta SaiPan toimitusjohtajana toiminut Kallioniemi nosti puheessaan esiin Kohon merkitystä osana SaiPalaisuuden jatkumoa. Kallioniemeltä Koho pokkasi Liigan muistokellon sekä ottelupöytäkirjan Kohon uran ensimmäisestä Liiga-ottelusta kaudelta 2001-02.

Puhujan paikalle astui lopulta myös itse juhlakalu. Hetket olivat viilipyttymäiselle herrasmiehelle ilmeisen tunteikkaita.

Koholle oma juhlapuhe oli tunteikas paikka.
Kuva © Topi Lainio

– Olen aika monta kertaa tässä kaukalossa ollut, ja ikinä ei ole jännittänyt niin paljon kuin nyt, Koho kuvasi tuntojaan.

Kahden suunnan työmyyränä tunnetun Kohon lopettamispäätös muotoutui vähitellen kauden 2019-20 aikana. Kapteenin C-kirjaimesta kyseiseksi kaudeksi omaehtoisesti luopunut Koho oli tuolloin kysellyt jo lopettaneilta pelaajilta, mistä tietää, koska on aika eläköityä. Vastaus oli kuulunut: "kyllä sen tietää".

Erään ottelun alla Koho oli käymässä läpi pelirutiinejaan, joihin kuuluu muun muassa kahdeksan minuutin kuntopyöräily – pelinumeron mukaisesti. Kokeneempien kollegojen kertoma osoittautui kesken kaiken todeksi.

– Siinä kuuden minuutin kohdalla tajusin kirjoittavani tätä puhetta, Koho lohkaisi.
Asiaan kuuluen Koho osoitti kiitoksensa vuosikymmenten tuesta niin vanhemmilleen, vaimolleen, lapsilleen kuin muille hänen uransa merkkihenkilöille. Erityiskiitokset Koho antoi kahdelle viimeisten vuosien pelikaverilleen, Jussi Markkaselle ja SaiPan apuvalmentajana nykyään toimivalle Ville Hämäläiselle.

SaiPan kannattajayhdistyksen suunnittelema tifo esitettiin ensimmäisellä mainoskatkolla. Tifo oli Kisapuiston historian suurin.
Kuva © Topi Lainio

Puheen lopuksi Koho esitti itselleen jopa epätyypillisen navakan kannanoton paikallispolitiikkaan.

– Olen tyytyväinen, ettei uusi halli ehtinyt valmistua ennen tätä iltaa. Jos Kohon numero 8 jonkin hallin kattoon kuuluu, niin Kisapuiston! Koho lausui.

Lopulta oli aika seremonian kohokohdalle. Lalli Partisen numero 3, Petri Skrikon numero 9 ja Heikki Mälkiän numero 20 saivat rinnalleen neljännen seuralegendan. Kaikkien aikojen saipalaisen Ville Kohon ura kaukalossa sai lopullisen sinettinsä ja numero 8 iäksi paikan SaiPan kotihallin katosta. 

Paita kattoon.
Kuva © Topi Lainio

» Lähetä palautetta toimitukselle