Viisi pelaajaa, viisi ongelmaa: siirtotakarajan pelaajat, joiden kohdalla kevään pettymys on todennäköinen

NHL / Artikkeli
Korpisalon lukemat eivät lupaile parannuksia pudotuspeleihin suuntaavien joukkueiden maalivahtipeliin.
Kuva © Getty Images

Vuoden 2022 siirtotakaraja lähestyy kovaa vauhtia. Kaupparintamalla on jo ollut elämää, mutta vilkkaimmat päivät ovat vielä edessä. Kaikkia kauppoja ei kannattaisi kuitenkaan tehdä − ainakaan jos odotukset ovat suuret.

Artikkelissa on listattuna viisi pelaajaa, joiden kohdalla markkina vaikuttaa ylikuumentuneen. Useilla heistä on positiivisia ominaisuuksia, mutta joko hintalappu näyttää karanneen niihin verrattuna, tai sitten jokin jutussa mainittu peruste enteilee sitä, ettei pelaajasta kannata odottaa liikoja kaupan jälkeen.

Ben Chiarot

Kaupattiin Florida Panthersiin vaihdossa Tyler Smilaniciin, ensimmäisen kierroksen varausoikeuteen (2023) ja neljännen kierroksen varausoikeuteen (2022).

Montreal Canadiensin puolustaja nousi siirtomarkkinoilla erityisen halutuksi pelaajaksi jonkinlaisen perinteisen pudotuspeliodotuksen hengessä. Pelaajatyypiltään Chiarot on ensisijaisesti puolustava puolustaja, joka on myös tarvittassa vähän kovaotteinen ja fyysinen. 

Markkina näyttää yliarvioineen Chiarotin tämänhetkistä tasoa reilusti. Pari edellistä kautta ovat olleet Chiarotille mainioita.Tällä kaudella fyysisyys näkynyt negatiivisesti NHL:n viidenneksi huonoimpana kahden minuutin jäähyjen tehosaldona (itse otetut/hankitut -22). Canadiensin viisikkopeli on ollut heikolla tasolla koko kauden, mutta Chiarotin henkilökohtaisetkin tilastot ovat romahtaneet siinä mukana.

Maaliodottamaa jokaista 60 minuuttia kohti mitatessa Chiarot on sijalla 174 yhteensä 184:stä vähintään 500 minuuttia pelanneesta puolustajasta. Edistyneet tilastot noudattelevat samaa linjaa myös muilla kiekollisilla mittareilla.

Joonas Korpisalo

Joonas Korpisaloa on huhuttu jo tovin varmana seuranvaihtajana. Pelaajan itsensä mielestäkin tämä näyttää jo toivotulta ja ajankohtaiselta. Blue Jackets panostaa jatkossa Elvis Merzlikinsiin ja Daniil Tarasoviin. Korpisalosta on huhuttu vahvistusta muun muassa Edmonton Oilersiin.

Tilanteen ongelma on siinä, että Korpisalo on toki Oilersin kaksikkoa nuorempi, mutta mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että suomalaisvahti olisi merkittävä parannus kyseiseen tasoon. Korpisalo on ollut kuuden NHL-kautensa ajan aina keskivertoa heikompi maalivahti.

Hänen tähtihetkensä sijoittuu ainoaan pudotuspelikauteen 2019−2020, jolloin Blue Jackets eteni toiselle kierrokselle isosti Korpisaloon tukeutuen. Hyvien kokonaislukujen takana on ollut kuitenkin eniten kahteen viimeisimpään kauteen asti joukkueen hyvä puolustus. Sen takana maaliodottaman verrokkiluku päästettyihin on joukkueen hyvinäkin vuosina painunut pakkaselle. 

Korpisalon pyyntihinta on toki todennäköisesti matala, joten hänen hankintaansa ei sisältyne merkittävää riskiä. Vaatimuksena on vain se, ettei myöskään odotus nouse suureksi.

Brandon Hagel

Chicago Blackhawksin nuoressa laiturissa on paljon tykättävää. Lisäksi nuorukainen vaikuttaa edelleen kehityskelpoiselta. Kuudennen kierroksen varaukseksi hänestä on jo nyt ollut mukavasti lisäarvoa joukkueelle.

Hagel kuuluu kuitenkin jonkinlaiseen varoituksen sana -osastoon. Hagelin suurin lisäarvo on laukausten ja laukaisuyritysten tuottamisessa. Kasassa on jo 21 maalia 55 ottelussa. Edullisella sopimuksella pelaamana hänen kauppa-arvonsa on huipussaan.

Hagelin tilastoista on kuitenkin kiinnitettävä huomiota myös laukausten onnistumisprosenttiin, joka on siirtotakarajan alla yli 23 prosenttia. Maaliodottamaa hän on luonut vajaan 12 maalin verran. Henkilökohtaisen maaliodottaman tahti 60 minuuttia kohden on jopa laskenut hieman edellisestä kaudesta. Hän on siis ylisuorittanut.

Hagelissa on potentiaalia ja syitä hankkimiseen. Tämän kauden lukemissa on kuitenkin myös ilmaa, jonka perusteella odotukset ovat mahdollisesti jo liian tapissa.

Braden Holtby

Dallas Starsissa kuluneella kaudella pelannut on Stanley Cup -voittaja kaudelta 2017−2018. Tämä nostaa pelaajan kun pelaajan ympärille ikuista sädekehää. Kulunut kausi on ollut Holtbylle NHL:n keskivertoa, mutta kahden edellisen kauden trendin perusteella suoritustaso on mestaruuskauden jälkeen hiipunut selkeästi maaliodotusarvoon verrattuna miinuksille.

Holtby voi tarjota pudotuspelijoukkueelle kohtalaisen varavaihtoehdon. Stanley Cupia havittelevan joukkueen ykkösvahdiksi otteet eivät NHL:n kärkitasolla enää riitä.

Sama vaivaa myös suurinta osaa siirtohuhuissa vilinneistä maalivahdeista. Vain Marc-Andre Fleuryn optimitasolla voitaisiin puhua ykköstason vahvistuksesta.

Dominik Kubalik

Kaksi kautta aikaisemmin tulokasvuonnaan 30 maalia tykitellyt Kubalik on ajautunut rajalliseen rooliin Blackhawksissa. Vuoden 2022 puolella Kubalik on pelannut välillä alle kymmenen minuutin peliaikoja.

Kaudella 2020−2021 syntyi 17 maalia. Nyt tahti on vielä hitaampi. Tulokaskauden kova maalimäärä johtui hieman Hagelin tapaan uskomattoman hyvästä onnistumisprosentissa laukauksista. Edistyneiden tilastojen perusteella Kubalik on eliittiä lähinnä hyvä suoraan syötöstä ampumissaan laukauksissa, mutta kokonaisvaltaisesti heikko pelaaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle