Viimeisten kierrosten löytöjä ja hutikuteja – suomalaisten NHL-pelaajatarkkailujohtajien töiden tulokset tarkastelussa

NHL / Artikkeli
NHL:n varaustilaisuus on monen nuoren kiekkoilijan uran kohokohtia.
Kuva © Getty Images
NHL-seurojen pelaajatarkkailu ja nuorten pelaajien varaaminen ei ole pelkästään GM:n ja hänen lähimpien alaistensa vastuulla. Moni suomalainen pelaajatarkkailija toimii seurassaan vastuullisessa tehtävässä kykyjenetsinnässä. Jatkoaika teki katsauksen johtavien suomalaistarkkailijoiden tekemisiin.

NHL-seurat ovat panostaneet viimeisten vuosikymmenien aikana pelaajatarkkailuunsa, ja moni suomalainenkin on työllistynyt kyseisiin tehtäviin. Tämän kauden alussa NHL-seurojen palkkalistoilla kykyjenetsijöinä oli yhteensä 24 suomalaista. Lisäksi kahdeksan suomalaista toimii seuroissaan vastuullisemmassa roolissa eli pelaajatarkkailujohtajana.

Näistä kahdeksasta kaksi, eli Columbus Blue Jacketsin Ville Sirén ja New York Islandersin Veli-Pekka Kautonen johtavat koko organisaation pelaajatarkkailua. Kuusi pelaajatarkkailujohtajaa puolestaan vastaavat Euroopan tarkkailutyöstä. He ovat Colorado Avalanchen Joni Lehto, Dallas Starsin Kari Takko, Florida Panthersin Jari Kekäläinen, Los Angeles Kingsin Christian Ruuttu, Ottawa Senatorsin Mikko Ruutu ja Toronto Maple Leafsin Ari Vuori.

Heidän lisäkseen aiemmin Euroopan pelaajatarkkailujohtajina ovat suomalaisista toimineet edellä mainittu Kautonen vuosina 2006–15 ja Jukka Holtari Boston Bruinsissa vuosina 2010–15. Jatkoaika tarkastelee nykyisten ja aiempina vuosina toimineiden suomalaisten pelaajatarkkailujohtajien seurojen tekemiä varauksia.

Kriteerinä tässä tapauksessa on, että pelaaja on pelannut Euroopassa varaustaan edeltävällä kaudella, jolloin pelaaja on käytännössä katsoen pelaajatarkkailujohtajan vastuualueella. Esimerkiksi Henri Jokiharju pelasi varaustaan edeltävän kauden Pohjois-Amerikassa, ja siksi häntä ei lasketa Euroopasta varatuksi pelaajaksi. Arviot ovat suuntaa antavia, mutta kertovat osaltaan kuinka kyseiset pelaajatarkkailijat ovat onnistuneet Euroopasta varattujen pelaajien kartoittamisessa.

Jukka Holtari

Nykyään Mikkelin Jukurien urheilutoimenjohtajana toimivalla Holtarilla on usean vuoden kokemus NHL-seurojen palkkalistoilla. Vuosina 2001–05 Holtari toimi Columbus Blue Jacketsin pelaajatarkkailijana, minkä jälkeen Boston Bruins pestasi hänet vuonna 2007.

Bruinsin Euroopan pelaajatarkkailupäälliköksi Holtari nousi vuonna 2010 ja toimi tässä virassa vuoteen 2015 asti. Holtarin päällikköaikana Bruins varasi yhteensä seitsemän Euroopassa pelannutta pelaajaa. Näistä pelaajista ehdottomasti kovin haku oli kesällä 2014 numerolla 25 varattu David Pastrnak, joka on nykyisin yksi NHL:n parhaimpia pelaajia.

Sen sijaan muista kuudesta varauksesta Holtari ei voi olla kovinkaan ylpeä, sillä yksikään ei ole tähän mennessä pelannut NHL:ää vakioroolissa. Hyökkääjät Peter Cehlarik ja Anton Blidh ovat saaneet mahdollisuutensa ylhäällä, mutta kummankin ura on junnannut pääasiassa AHL:ssä, kuten myös maalivahti Daniel Vladarin. Suomestakin tuttu maalivahti Lars Volden sekä ruotsalaispakit Linus Arnesson ja Emil Johansson pelasivat viime kauden SHL:ssä.

Veli-Pekka Kautonen

Pelaajauransa jälkeen Kautonen aloitti heti NHL-pelaajatarkkailijana St. Louis Bluesin organisaatiossa. Vuodesta 2004 lähtien työpaikkana on ollut New York Islanders, jonka Euroopan pelaajatarkkailujohtajana hän toimi vuodet 2006–15. Sen jälkeen Kautonen on ylennetty Islandersissa koko seuran pelaajatarkkailun ylimpään virkaan.

Vuosien 2007–15 varaustilaisuuksissa Islanders varasi Euroopasta yhteensä 11 pelaajaa, joista viisi on pelannut NHL:ssä. Erityisesti Kautonen meritoitui maalivahdeissa, sillä Islanders varasi Mikko Koskisen ja Anders Nilssonin sekä Ilja Sorokinin, joka ei ole tosin vieläkään tehnyt sopimusta Islandersin kanssa KHL-huippuotteistaan huolimatta.

Kenttäpelaajien kohdalla lukemat eivät mairittele, sillä eniten otteluja Kautosen aikaisista Euroopan varauksista on ruotsalaisella David Ullströmillä (49). Esimerkiksi lupaavina pidetyt Ville Pokka ja Kirill Petrov eivät ole koskaan pelanneet NHL:ssä.

Jari Kekäläinen

Kekäläisen veljessarjan nuorin Jari on toiminut Florida Panthersin pelaajatarkkailijana vuodesta 2002 lähtien. Vuodesta 2017 lähtien Kekäläinen on toiminut Panthersin Euroopan pelaajatarkkailujohtajana.

Ennen Kekäläisen ylennystä pelaajatarkkailujohtajaksi Panthers varasi vuodesta 2003 lähtien Euroopasta muun muassa Michael FrolikinJevgeni DadonovinJacob MarkströminJoonas Donskoin sekä joukkueen nykyisen ykköstähden ja kapteenin Aleksander Barkovin.

Kekäläisen otantajakso Panthersin pelaajatarkkailun johtoportaassa on vielä lyhyt, joten vielä on aikaista arvioida työn tulosta. Tähän mennessä varauksia on kolme: Grigori DenisenkoJustin Schütz ja Santtu Kinnunen. Erityisesti Denisenkosta odotetaan Panthersille tulevaisuuden huippupelaajaa.

Edellisissä nuorten MM-kisoissa loistaneesta Denisenkosta odotetaan Panthersin uutta tähtipelaajaa.

Joni Lehto

1990-luvun puolivälissä Rauman Lukon puolustusta tähdittänyt Lehto on toiminut Colorado Avalanchen pelaajatarkkailijana jo 21 vuotta. Euroopan pelaajatarkkailujohtajana Lehto on toiminut vuodesta 2016 lähtien. Ennen ylennystä Avalanche ei loistanut Euroopan-varaustensa kanssa, sillä 16 vuoden otannalla vain Mikko Rantasesta tuli vakituinen NHL-pelaaja.

Kesän 2017 varaustilaisuudesta lähtien Avalanche on varannut seitsemän pelaajaa Euroopasta, joista Martin Kaut pelasi kuluneella kaudella ensimmäiset NHL-ottelunsa. Kautin ohella odotuksia kohdistuu kesän 2018 suomalaiseen maalivahtivaraukseen Justus Annuseen.

Christian Ruuttu

Yhdeksän kautta NHL:ssä pelanneella Ruutulla on pitkä kokemus pelaajatarkkailijan tehtävistä. Vuosina 2004–11 Ruuttu toimi silloisen Phoenix Coyotesin (nykyinen Arizona Coyotes) Euroopan pelaajatarkkailijana ja vuodet 2007–11 Euroopan osaston päällikkönä. 

Ruutun päällikköaikana Coyotes varasi nykyisen kapteeninsa ja huippupuolustajan Oliver Ekman-Larssonin kesällä 2009. Coyotesin muut Euroopasta varatut pelaajat vuosina 2008–11 olivat Viktor Tihonov ja Oscar Lindberg sekä vuonna 2011 Ruutun oma poika Alexander Ruuttu, joka ei ole tähän mennessä päässyt NHL:ään.

Coyotesista Ruuttu siirtyi kaudeksi 2011–12 Los Angeles Kingsin Euroopan pelaajatarkkailijaksi. Kaudeksi 2013–14 hän nousi Kingsissä samaan rooliin kuin viimeisenä neljänä kautenaan Coyotesissa. Ruutun vastuuvuosien aikaisia varauksia Kingsissä ovat olleet muun muassa Adrian KempeErik Cernak ja Tobias Björnfot. NHL:ssä vielä debyyttiään odottavia varauksia ovat muun muassa Rasmus KupariSamuel Fagemo ja Kim Nousiainen.

Mikko Ruutu

Pelaajaurallaan Ruutu jäi selvästi veljiensä Tuomon ja Jarkon varjoon, mutta vain 24-vuotiaana pelaamisen lopettanut Ruutu on ansioitunut pelaajatarkkailutehtävissä useiden vuosien ajan. Vuodesta 2004 lähtien Ruutu on toiminut Ottawa Senatorsin pelaajatarkkailijana ja kaksi viimeistä kautta pelaajatarkkailujohtajana Euroopassa.

Ennen Ruudun ylennystä Senators varasi Euroopasta muun muassa Erik KarlssoninJakob SilfverberginMika Zibanejadin ja Robin Lehnerin, mutta myöhemmiltä kierroksilta haaviin ei juurikaan tarttunut NHL:ään murtautuneita pelaajia. Johtajan roolissa Ruudulla on takanaan vasta yksi varaustilaisuus, jossa Senators varasi Euroopasta ruotsalaisen Viktor Lodinin.

Kari Takolla voi sanoa olleen paljon vaikutusta Esa Lindellin varaamisessa.
Kuva © Getty Images

Kari Takko

Takon ja Dallas Starsin organisaation yhteinen historia ulottuu aina vuoteen 1984, jolloin nykyisen Starsin edeltäjä Minnesota North Stars varasi silloisen Ässien tähtivahdin. Takko olikin yksi suomalaisen NHL-maalivahtiperinteen pioneereja, sillä hän torjui North Starsin paidassa vuosina 1985–90. Vuonna 2000 päättyneen peliuransa jälkeen Takko siirtyi välittömästi Dallasiin muuttaneen seuran pelaajatarkkailijaksi.

Yhtäjaksoisesti Takko on siis toiminut Starsin tarkkailijana jo 20 vuoden ajan. Kaudeksi 2009–10 Takko ylennettiin Euroopan pelaajatarkkailujohtajaksi, ja työn tulos on ollut varsin hyvää. Takon aikana Stars on varannut Euroopasta muun muassa John Klingbergin viidennellä, Esa Lindellin kolmannella ja Roope Hintzin toisella kierroksella. Lisäksi Miro Heiskanen päätyi Starsiin vuoden 2017 varaustilaisuuden kolmantena varauksena.

Vuosina 2001–09 ennen Takon johtajakautta Stars varasi Euroopasta muun muassa Jussi JokisenLoui Erikssonin ja Nicklas Grossmannin. Tähän aikaan mahtui myös huteja, kuten suomalaisvaraukset Jarkko A. ImmonenTuomas MikkonenEero KilpeläinenNiko Vainio, Perttu Lindgren ja Max Wärn.

Ari Vuori

Liigan 1980- ja 90-lukujen tähtihyökkääjä Vuori on yksi kaikkien aikojen pitkäaikaisimmista suomalaisista NHL-pelaajatarkkailijoista. Uransa tarkkailijana Vuori aloitti jo kaudella 1996–97 Los Angeles Kingsin palveluksessa, josta hän siirtyi vuonna 2007 Detroit Red Wingsiin. Red Wingsissä Vuori toimi maineikkaan pelaajatarkkailijan Håkan Anderssonin alaisuudessa ja toimi työnsä ohessa myös TPS:n pelaajakoordinaattorina ja urheilutoimenjohtajana.

Kaudeksi 2015–16 Vuori siirtyi samaan aikaan Red Wingsin menestysluotsin Mike Babcockin kanssa Toronto Maple Leafsiin Euroopan pelaajatarkkailun johtajaksi. Käytännössä Vuori oli siis varaamassa Sveitsissä varaustaan edeltänyttä kautta pelannutta Auston Matthewsia kesällä 2016 koko varaustilaisuuden ykkösnimenä ennen Patrik Lainetta.

Matthewsia lukuun ottamatta yksikään Maple Leafsin Vuoren aikaisista Euroopan varauksista ei ole tehnyt varsinaista läpimurtoaan NHL:ään, vaikka kesän 2018 ykköskierroksen varaus Rasmus Sandin vakiinnutti pelipaikkansa joukkueen puolustuksesta tänä vuonna. Vuoren aikaisista Maple Leafs -varauksista NHL:ssä ovat Sandinin lisäksi pelanneet Timothy LiljegrenJegor Korškov ja Carl Grundström.

» Lähetä palautetta toimitukselle