Viime kauden hopeajoukkue havittelee paikkaa Naisten Liigan pudotuspeleihin

Naisten Liiga / Artikkeli
HPK tarvitsee Noora Rädyn varmoja otteita kipeästi jatkosarjassa.
Kuva © Timo Savela
Alemmassa jatkosarjassa nähdään viime kauden hopeamitalistit, jotka nyt taistelevat paikasta pudotuspeleihin. Maalitehottomuus on vaivannut lähes kaikkia jatkosarjan joukkueita, toivottavasti muutos on tapahtunut joulutauon aikana.

Vuosi on vaihtunut ja se tarkoittaa myös Naisten Liigan alkusarjan päättymistä. Tammikuussa alkava alempi jatkosarja tarjoaa vauhtia ja tiukkaa kamppailua. Kuusi joukkuetta taistelee kahdesta tarjolla olevasta pudotuspelipaikasta. Loput neljä päättävät kautensa karsintasarjaan, jonka jälkeen selviää, mitkä kaksi joukkuetta aloittavat ensi syksyn Naisten Mestiksessä. 

APV

Alavuden Peli-Veikot voitti oman lohkonsa Mestiksessä ja pääsi ristiinkarsintojen jälkeen mukaan Naisten Liigaan. Lohkon sisällä oli suuret tasoerot, sillä APV voitti viidestätoista pelistä 14, kun lohkon viimeinen JyKi (Jyvässeudun Kiekko) voitti ainoastaan kaksi peliä. Voittoja tukee myös pistepörssin hallinnointi. Neljä ensimmäistä pelaajaa pelaa APV:ssa. Pistepörssin ykkösenä on Susanna Järvenpää hurjilla pisteillä 19+34=53. Yhteensä kymmenen parhaan pistenaisen joukossa on seitsemän Alavuden pelaajaa.

Vaikka voittoja on kertynyt Mestiksessä rutkasti, on joukkueella iso työ saada pisteitä alemmassa jatkosarjassa. Ero Liigan ja Mestiksen välillä on sen verran iso, että ensimmäinen ottelu voi olla hienoinen järkytys. APV:n vierailu Naisten Liigassa tuleekin todennäköisesti jäämään kevään mittaiseksi, mutta kokemus on sitäkin arvokkaampi.

HPK

Hämeenlinnassa taisteltiin paikasta ylempään jatkosarjaan viimeiseen asti. Lopulta ero viivan yläpuolella olevaan TPS:ään oli vain 0,10. Ero kuitenkin oli turkulaisten hyväksi ja näin ollen HPK nähdään alemmassa jatkosarjassa. Edes huippumaalivahti Noora Rädyn torjunnat eivät riittäneet nostamaan joukkuetta viivan yläpuolelle. HPK:n maaliero alkusarjassa oli -21. Hyväkään maalivahti ei riitä, jos tehottomuus vaivaa kenttäpelaajia.

Kaksi paikkaa on tarjolla pudotuspeleihin ja HPK tulee ottamaan näistä toisen. Toivottavasti Hämeenlinnassa on treenattu tauon aikana maalintekoa. Maalipaikkojen hyödyntäminen ja olympiatason maalivahti takaavat ykköspaikan alemmassa jatkosarjassa.

KALPA

Suurin pudottaja alkusarjassa oli KalPa. Edellisen kauden hopeamitalistit päättivät alkusarjan toiseksi viimeiseen sijaan. Matilda Nilssonin ja Elisa Holopaisen lähtö vaikutti selvästi joukkueen tekemiseen. Maalinteko ei ottanut onnistuakseen ja maaliero olikin -42, edellisenä vuonna sen ollessa +60. KalPan paras pistenainen alkusarjassa oli Johanna Juutilainen pistein 6+13=19.

Kuopiossa on nostettava tasoa roimasti, jos mielii päästä pudotuspeleihin karsintasarjan sijaan. Mestiksestä nousseet Lukko ja APV tulevat olemaan KalPalle haaste, sillä näillä joukkueilla on enemmän kokemusta maalinteosta syksyn ajalta kuin keltamustilla.

KalPa ja HPK kohtaavat toisensa alemmassa jatkosarjassa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

LUKKO

Vuosi sitten Lukko jäi Naisten Liigan alempaan jatkosarjaan, josta matka jatkui karsintasarjaan. Lopputuloksena oli putoaminen Naisten Mestikseen ja syksy alkoikin lohkovaiheella. Lukko tuli oman lohkonsa ensimmäiseksi voittaen 11 peliä kahdestatoista. Onnistumiset joukkueena toivat myös paljon henkilökohtaisia onnistumisia. Esimerkiksi joukkueen kapteeni Maija Koski johti pistepörssiä pistein 18+18=36. Kymmenen parhaan joukkoon mahtui yhteensä seitsemän Lukon pelaajaa. Yhtä monta kuin APV:lla omassa lohkossaan.

Raumalaisten päätavoitteen tulisi olla liigapaikan säilyttäminen, kun se on kerran taas mahdollista. Joukkue tulee jäämään karsintasarjaan, mutta nyt mahdollisuudet ovat paljon suuremmat päästä aloittamaan seuraava kausi Naisten Liigassa.

ROKI

Rovaniemellä suora pudotuspelipaikka jäi haaveeksi jo toista vuotta putkeen. Joukkueen alkusarjaa voisi kuvailla sinnittelyksi. RoKi joutui luopumaan kuukauden ajaksi avainpelaajistaan Aino Karppisesta sekä Jenna Pirttijärvestä heidän Luulajan lainan vuoksi. Pirttijärvi siirtyi lainan jälkeen koko loppukaudeksi ruotsalaisjoukkueen riveihin, joka luonnollisesti vaikutti joukkueeseen. Jenna Hietala sai tilaisuutensa nousta esille ja hän johtikin alkusarjan jälkeen joukkueen sisäistä pistepörssiä pistein 11+6=17.

Edellisellä kaudella RoKi jäi alemmassa jatkosarjassa ratkaisevalla hetkellä Kuortaneen jalkoihin. Nyt pudotuspelipaikka on saatavilla helpommin. Rovaniemeläiset ovat voittaneet kaikki alemman jatkosarjan joukkueet tällä kaudella, lukuun ottamatta Mestiksestä nousseita APV:ta ja Lukkoa.

SPORT

Vaasassa kuluva kausi menee aika lailla viime kauden käsikirjoituksen mukaan. Sport hävisi jälleen kerran kaikki alkusarjansa ottelut. Joukkue onnistui tekemään jopa 27 maalia vastustajien verkkoon, mutta omissa soi 148 kertaa. KalPaa vastaan pelatuissa otteluissa Sportilla oli hienoinen mahdollisuus jopa voittoon, mutta kuopiolaiset kokeneempana joukkueena pystyi pitämään vaasalaiset takanaan.

Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, saako Sport kauden ensimmäisen voiton tammikuun aikana. Jatkosarja tulee olemaan kovaa taistelua. Vastukset eivät tule olemaan helppoja ja Mestiksestä nousseiden tasoero Sportiin ei ole niin iso, että Vaasassa päästäisiin automaattisesti juhlimaan voittoja.

» Lähetä palautetta toimitukselle