Viasat-studio: Ville Nieminen Rantasesta: ”Kaikki eväät, että 100 pistettä menee rikki”

NHL / Artikkeli
Viime kausi ei ollut sattumaa: Mikko Rantanen on yksi NHL:n tehokkaimmista hyökkääjistä.
Kuva © Getty Images
Viasatin lauantainen NHL-studio otti esiin NHL:n syöttö- ja pistepörssiä johtavan Mikko Rantasen. Ville Niemisen mukaan Rantasella on erinomaiset mahdollisuudet nousta historian kolmanneksi yli 100 pistettä kaudessa tehneeksi suomalaispelaajaksi.

Viasatin NHL-studio otti tällä viikolla tarkempaan syyniin koko NHL:n pistepörssin kärjessä komeilevan Colorado Avalanchen Mikko Rantasen, joka yhdessä Nathan MacKinnonin ja Gabriel Landeskogin kanssa on muodostanut viime vuoden tapaan yhden NHL:n alkukauden kovimmista hyökkäyskolmikoista. Rantasen huippuvire ei tullut täytenä yllätyksenä Viasatin asiantuntija Ville Niemiselle

– Nähtävissä oli selvästi, että ainakin 80 tehopistettä menee jälleen rikki, koska oli jo tiedossa, että Rantanen-MacKinnon-Landeskog on top 3 -ketju NHL:ssä. Mutta se, kuinka paljon he ovat pystyneet antamaan vielä lisää verrattuna viime kauteen, on ollut huikeaa, Nieminen kommentoi.

– Tässä on kaikki eväät siihen, että ainakin 100 pistettä menee rikki. 

Viasatin studion toinen asiantuntija Esa Pirnes liittyi myös Rantasen ylistämiseen ja vertasi häntä Florida Panthers -kapteeni Aleksander Barkoviin.

– Hän ei tee itsestään numeroa, eikä anna Laineen tyylisiä lausuntoja medialle. Hän on nuori jätkä, joka on määrätietoisella työllä ajanut itsensä tuohon asemaan, Pirnes suitsutti. 

Nieminen nosti Rantasen vahvuuksista esiin erityisesti maalineduspelaamisen.  

– Hän on äärettömän vahva sekä jaloistaan että yläkropastaan, minkä takia hän pystyy suojaamaan kiekkoa ja taistelemaan itsensä vapaaksi pienestä tilasta, josta hän syöttää. Suomi-kiekossa puhutaan tänä päivänä paljon siitä, ettei ole maalineduspelaajia, mutta meidän kaksi tehokkainta pelaajaa (Rantanen ja Barkov) ovat molemmat maalineduspelaajia. 

Pirneksen mukaan Rantasesta on hyvin vaikea etsiä heikkouksia.

– Jos lähdetään tikulla kaivamaan, niin tietysti hän voisi räjähtävämpikin olla. Tietynlaisen itsekkyyden löytäminen on myös askel, joka hänen pitää ottaa, jotta hän pystyy nousemaan yli 30 maalin tekijäksi, mihin hänellä on täydet mahdollisuudet. 

Rantanen on yhdessä MacKinnonin ja Landeskogin kanssa Avalanchelle kaikki kaikessa.
Kuva © Getty Images

Rantanen on tällä hetkellä tunnettu pelintekijänä, mutta kuten Pirnes viittasi, hänellä on potentiaalia nousta vakituisesti yli 30 maalia kauteen nakuttavaksi pelaajaksi. Rantanen on jo NHL-uransa aikana osoittanut erityisesti ylivoimalla pystyvänsä laukomaan erittäin tarkasti ranteella sekä myös suoraan syötöstä, mutta jostain syystä etenkin tasaviisikoin hän ei käytä laukaustaan kovin usein.

Tasaviisikoin kaudella 2018-2019
Pelaaja TOI iCF iCF/60 ixGF ixGF/60
Mikko Rantanen 251,33 30 7,16 1,65 0,39

Tällä kaudella Rantanen on 16 pelaamassaan ottelussa kirjauttanut tasaviisikoin 30 laukaisuyritystä. Vertailuksi noin 14 minuuttia häntä enemmän pelannut MacKinnon on kirjauttanut 65 laukaisuyritystä. Peliaikaan suhteutettuna Avalanche-hyökkääjistä ainoastaan Vladislav Kamenev on laukonut tasaviisikoin suomalaislaituria harvemmin. 

Henkilökohtaista maaliodottamaa Rantanen on puolestaan luonut peliaikaan suhteutettuna yli 50 minuuttia tällä kaudella tasaviisikoin pelanneista Avalanche-hyökkääjistä viidenneksi vähiten. Toistaiseksi hän ei ole tehnyt tasaviisikoin ainuttakaan maalia.

Yksi merkittävä tekijä Rantasen laukausten vähyydessä on se, että hän pelaa erinomaisen laukauksen omaavan MacKinnonin ja NHL-urallaan enemmän maalin- kuin pelintekijäksi profiloituneen Landeskogin kanssa. Kolmea hanakasti ampuvaa hyökkääjää ei ole viisasta peluuttaa samassa ketjussa ja Rantanen onkin selvästi ottanut Avalanchen ykkösketjussa pelintekijän roolin. Tilanne on sama myös ylivoimalla, jolla Rantanen on kirjauttanut selvästi samassa koostumuksessa pelaavia MacKinnonia ja Landeskogia vähemmän maaliodottamaa. 

Onkin mielenkiintoista seurata, jatkuuko Rantasen vähäinen laukaisutahti myös tulevaisuudessa, erityisesti mikäli ketjukaverit muuttuvat. Paalupaikka pistepörssissä kertoo kuitenkin siitä, että tällä hetkellä suomalaistähden ei kannata pelityyliään juurikaan muuttaa. 

» Lähetä palautetta toimitukselle