Viasat-studio: "C:n lyöminen rintaan on Edmontonissa hirveä vastuu"

NHL / Artikkeli
Connor McDavid on Edmonton Oilersin ykköstähti ja koko NHL:n paras pelaaja.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Viasatin NHL-studiossa olivat vahvasti esillä Oilersin ja Devilsin supertähdet Connor McDavid ja Taylor Hall. Huippuyksilöiden lisäksi joukkueet kuitenkin tarvitsevat menestyäkseen tulitukea ja johtajuusapua nykyistä laajemmalta rintamalta.

NHL:n runkosarja pyörähti Edmonton Oilersin ja New Jersey Devilsin osalta käyntiin lauantai-iltana Göteborgissa pelatussa ottelussa, jossa Devils nappasi tyylikkään 5−2-voiton Kyle Palmierin ja Travis Zajacin onnistuessa maalinteossa kahdesti.

Ennen ottelua Viasatin NHL-studiossa olivat oikeutetusti esillä joukkueiden ykköstähdet. Oilersia käsiteltäessä keskustelu pyöri vahvasti kahdella edellisellä kaudella pistepörssin voittaneen Connor McDavidin ympärillä. Viasatin asiantuntijat Tuomo Ruutu ja Ossi Väänänen olivat yksimielisiä kanadalaishyökkääjän kyvyistä sekä merkityksestä Oilersille.

− Joskus tulee jopa semmoinen olo, että katsooko muut jätkät häntä jopa liikaa ylöspäin. Hän on niin iso liideri tässä joukkueessa. Loistava pelaaja, mutta sieltä pitäisi takaa tulla myös muita, naulasi Ruutu.

Myös Väänäsen mielestä jo 19-vuotiaana kapteenin vastuun itselleen saanut McDavid tarvitsisi tukea muilta Oilersin pelaajilta, erityisesti johtajuuspuolella.

− C:n lyöminen rintaan on Edmontonissa hirveä vastuu. Siellä tarvittaisiin johtajuudessa paljon apuja, mutta en usko, että niitä hirveästi tulee, kommentoi puolestaan Väänänen. 

Siirryttäessä puhumaan Devilsistä esiin nousi heti viime kaudella NHL:n arvokkaimmalle pelaajalle jaettavan Hart Trophyn voittanut Taylor Hall, joka sai niin ikään studion asiantuntijoilta suurta suitsutusta.

− Jos kaverilla on 41 pistettä enemmän kun seuraavalla joukkueessa, onhan se ihan uskomatonta dominointia yhden joukkueen sisällä, kommentoi Ruutu.

Hall pelasi viime kaudella uransa parasta jääkiekkoa ja iski 76 ottelussa peräti 39 maalia ja yhteensä 93 tehopistettä, mutta Väänäsen mukaan myös hän tulee tarvitsemaan tällä kaudella enemmän tulitukea muilta pelaajilta, mikäli joukkue mielii uudestaan pudotuspeleihin.

 
On helppoa yhtyä McDavidin ja Hallin hehkutukseen. Koko NHL:n mittapuulla harvat joukkueet nojaavat yhtä voimakkaasti ykköstykkeihinsä kuin Oilers ja Devils. Viime kauden perusteella voidaan jopa väittää, etteivät mitkään kaksi joukkuetta ole yhtä riippuvaisia parhaista pelaajistaan.

Esimerkiksi Washington Capitalsin Aleksandr Ovetškin sekä Pittsburgh Penguinsin Sidney Crosby ovat kiistatta joukkueidensa kasvot, mutta tosiasia on, että heidän takanaan on myös runsaasti tulitukea. Ovetškinin Capitalsissa pelaavat viime kevään pudotuspelien ykköstähti Jevgeni Kuznetsov sekä luotettava ruotsalaissentteri Nicklas Bäckström, Crosbyn Penguinsissa maailman kolmanneksi paras keskushyökkääjä Jevgeni Malkin ja aina vaarallinen Phil Kessel.

Oilers ja Devils ovat kaksi joukkuetta, joissa marginaalit joukkueen parhaan ja toiseksi parhaan pelaajan välillä ovat kaikista suurimmat. Oilersissa selkeä kakkostähti on Leon Draisaitl, joka on erittäin hyvä kakkossentteri NHL:n mittapuulla, mutta todella kaukana McDavidista. Devilsissä kakkosviulisteina toimivat kesän 2017 ykkösvaraus Nico Hischier ja kokeneempi Kyle Palmieri, mutta myös he ovat aivan eri kategorian pelaajia verrattuna viime kaudella supertähdeksi nousseeseen Halliin.

Kuten Ruutu studiossa totesi, NHL:ssä yhden pelaajan joukkueilla ei menesty. Pärjäämiseen tarvitaan toki erinomaisia yksilöitä, mutta jos katsotaan nyky-NHL:n huippujoukkueita, sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa on myös oltava runsaasti leveyttä.

Esimerkiksi Nashville Predatorsilla, yhdellä tulevan kauden suurimmista mestarisuosikeista, ei ole hyökkäyksessä McDavidin tai Hallin kaltaista supertähteä, mutta he keräsivät silti viime kauden runkosarjassa eniten pisteittä luottamalla tasaisiin ja luisteluvoimaisiin ketjuihin.

Vegas Golden Knights on myös erinomainen esimerkki joukkueesta, jonka sensaatiomainen menestys pohjautui vahvasti nopeaan viisikkopelaamiseen ja tasaisiin ketjukoostumuksiin, ei yksittäiseen huippuyksilöön.

Jos Devilsiä vastaan pelaava joukkue saa pimennettyä Hallin, kuka nousee taustalta ja ottaa tulosvastuun itselleen? Entä jos hän sattuu olemaan loukkaantumisen takia sivussa 20 ottelun verran?

Samaa voi kysyä McDavidin ja Oilersin kohdalla. Nyky-NHL:ssä taso on todella kova ja keskinkertaisen joukkueen on lähes mahdoton saavuttaa menestystä yksittäisten supertähtien avulla, ja tämän takia sekä Oilers että Devils eivät lähtökohtaisesti ole pudotuspelijoukkueita.

Artikkeli on osa maksettua yhteistyökokonaisuutta Viasatin kanssa.

Viaplay ja Viasat näyttävät tällä kaudella yli 130 NHL-matsia parhaaseen katseluaikaan. Kaikki NHL-ottelut suorina lähetyksenä ja entistä enemmän prime time -otteluita.

NHL-studiot pureutuvat ilmiöihin, teemoihin ja varsinkin suomalaispelaajien otteisiin aiempaa tarkemmalla otteella.

» Lähetä palautetta toimitukselle