Viasat-studio: Antti Mäkinen: ”Kliimaksi koettiin Laineen hattutempun myötä”

NHL / Artikkeli
Patrik Laine tarjosi torstaina ja perjantaina yleisölle viihdettä koko rahan edestä.
Kuva © VesaPhoto / Vesa Pöppönen
Patrik Laine on jo 20-vuotiaana yksi Jetsin seurahistorian poikkeuksellisimmista pelaajista. Suomalainen oli hyvästä syystä esillä Viasatin NHL-studiossa.

Viasatin studiossa perjantai-iltana ennen Winnipeg Jetsin ja Florida Panthersin toista ottelua Helsingissä tapetilla oli ansaitusti kunnon show'n edellisen päivän kamppailussa järjestänyt Patrik Laine, joka katkaisi viiden ottelun pisteettömän putkensa iskemällä peräti kolme maalia Panthersin verkkoon. 

− Tässä vuosien saatossa kun olemme nähneet Global Series -kamppailuita Suomessa ja Ruotsissa, joka kerta pelit ovat olleet hienoja, mutta siellä ei ole aivan ollut sellaista kliimaksitarinaa mukana. Sellainen kuitenkin täällä Helsingissä eilen koettiin Laineen hattutempun myötä, hehkutti Viasatin selostaja ja asiantuntija Antti Mäkinen.

− Laineen maalinteko-ongelmasta on ollut paljon puhetta mediassa. Näiden kolmen maalin myötä hän nousi kuuteen osumaan, ja tällä hetkellä hän jakaa Jetsin parhaan maalintekijän tittelin yhdessä Mark Scheifelen ja Kyle Connorin kanssa. 

Mäkinen lisäsi myös, että torstaina nuoren uransa viidennen kolmen maalin illan viettäneellä Laineella on jo nyt toiseksi eniten hattutemppuja vuonna 2011 Atlanta Trashersista Jetsiksi muuttuneen organisaation historiassa. Edellä on enää 11 hattutemppua vuosina 2001-2010 tehnyt venäläistähti Ilja Kovaltšuk

− Nämä ovat aika kovia asioita, kun Laineella on ikää vasta 20 vuotta, Mäkinen totesi.

Laine on jo nyt monella mittarilla yksi Jetsin seurahistorian parhaista pelaajista.
Laine on jo nyt monella mittarilla yksi Jetsin seurahistorian parhaista pelaajista.
Kuva © Antti Varonen

Vaikka kaudella 1999 NHL:ään Trashersina liittynyt Jetsin organisaatio onkin yksi NHL:n nuorimpia, on Laine ehtinyt huikean lyhyessä ajassa nostamaan itsensä yhdeksi seuran historian merkittävimmistä pelaajista useilla mittareilla. Tehtyjen hattutemppujen määrä on tästä vain yksi esimerkki.

Vain reilussa kahdessa kaudessa suomalaislaituri on ehtinyt nousta 87 tehdyllä maalillaan seurahistorian kymmenenneksi parhaaksi maalintekijäksi. Tänä päivänä Jetsiä edustavista pelaajista edellä ovat vain Bryan Little (203), Blake Wheeler (174), Dustin Byfuglien (120) ja Scheifele (119). Yleisesti organisaation historian parhaana pelaajana pidetty Kovaltšuk heilutti verkkoa Trashersin paidassa yhteensä 328 kertaa. Tuohon lukemaan Laineella on täydet mahdollisuudet, mikäli hän pelaa Jetsin riveissä vielä seuraavat seitsemän tai kahdeksan vuotta. 

Laineen 52 tasakentällisin tehtyä maalia eivät riitä seurahistorian kymmenen kärkeen, mutta 35 ylivoimamaalilla hän on jo listalla seitsemäntenä. Organisaation historian toiseksi paras maalintekijä ylivoimalla on Little 55 täysosumalla ja on täysin realistista odottaa, että Laine ohittaa hänet viimeistään seuraavalla kaudella. Kovaltšukin 115 ylivoimamaaliin on kuitenkin vielä kosolti matkaa. 

Laine on myös tehnyt toiseksi eniten maaleja ottelua kohden (0,51) ja kuudenneksi eniten pisteitä ottelua kohden (0,85) organisaation historiassa. Äärimmäisen taitavana ja tehokkaana laukojana tunnetun suomalaistähden huikea laukaisuprosentti 17,3 on myös Jetsin seurahistorian toiseksi korkein. Edellä on vain kaksi kautta Trashersin paidassa pelannut Andrew Brunette (18,0).

Seurahistorian korkein laukaisuprosentti on yksi ennätys, jota Laine tuskin tulee kausien kertyessä saavuttamaan. Yhtenä NHL-historian parhaista laukojista pidetty Kovaltšuk onnistui 594 Trashersin paidassa pelaamassaan ottelussa ylläpitämään 15,1 laukaisuprosenttia.

Vaikka Laineen alkukausi on kiistatta ollut vaikea ja erityisesti tasaviisikoin pelaamisessa on edelleen paljon parantamisen varaa, on välillä myös hyvä pysähtyä miettimään, kuinka poikkeuksellisia maalimääriä kesän 2016 kakkosvaraus on vasta lapsen kengissä olevan NHL-uransa aikana ehtinyt jo tekemään.

Mikäli Laine pelaa suurimman osan ajastaan taalajäillä Winnipegissä eikä kärsi vakavista loukkaantumisista, tullaan hänet todennäköisesti 20 vuoden päästä mainitsemaan ensimmäisenä, kun keskustellaan Jetsin seurahistorian parhaista maalintekijöistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle