Vezina Trophy -ennustus: Maple Leafsin ja Sharksin ykkösvahdit vahvoilla, Bobrovski toimii jälleen Blue Jacketsin selkärankana

NHL / Artikkeli
Entisestään vahvistuneen Toronto Maple Leafsin maalivahti Frederik Andersen lähtee kauteen hyvistä lähtökohdista.
Kuva © Getty Images
Jatkoaika ennustaa alkavan kauden Vezina Trophyn finalisteiksi hyökkäyspelillisesti vahvojen joukkueiden ykkösmaalivahteja. Ennustus povaa ensimmäistä Vezina Trophyaan metsästävälle Frederik Andersenille hyvää.

NHL:n runkosarjan parhaalle maalivahdille annettavaa Vezina Trophya on jaettu vuodesta 1927 lähtien. Viime kaudella Nashville Predators -vahti Pekka Rinne voitti palkinnon kolmantena suomalaisena. Jatkoaika ennustaa, ketkä saavat alkavan kauden jälkeen tunnustusta suorituksistaan.

Vezina Trophyn voittajasta äänestävät NHL-organisaatioiden GM:t ja he ovat perinteisesti pitäneet arvossa joukkuemenestyksestä riippuvia voittotilastoja, korkeaa torjuntaprosenttia sekä pientä päästettyjen maalien keskiarvoa. Ennustus luonnollisestikin noudattaa näitä suuntaviivoja, jolloin maalivahtien todellista tasoa mittaavat tilastot jäävät tässä tapauksessa taka-alalle.

Frederik Andersen, Toronto Maple Leafs

Tanskalaisvahti aloittaa kolmannen kautensa Toronto Maple Leafsin maalilla, ja lähtökohdat alkavaan kauteen ovat paremmat kuin aiemmin. Joukkue vahvistui John Tavaresilla, ja tulivoimaa on joukkueessa laajalla rintamalla. Lähtijät eivät heikentäneet jälleen yhden kauden kokeneempaa joukkuetta.

Viime kaudella Maple Leafs oli hyökkäyspelillisesti yksi NHL:n parhaista joukkueista ja voitti kuudenneksi eniten otteluita. Puolustuspelillisesti joukkue oli kuitenkin alle keskitasoa. Jos Maple Leafs saa parannettua oman alueen puolustamistaan ja vähennettyä vastustajien ylivoimahyökkäyksiä, on elämä aiempaa helpompaa myös Andersenille.

Maple Leafs on kokonaisuudessaan yksi NHL:n vahvimmista joukkueista, ja Andersen oli viime kaudella liigan kymmenen parhaan maalivahdin joukossa. Jos joukkue pitää korkean suoritustasonsa yllä ja Andersen torjuu tasaisesti, tanskalaisen osakkeet ovat jyrkässä nousussa.

Sergei Bobrovski, Columbus Blue Jackets

Bobrovskilla on takanaan kaksi vahvaa runkosarjaa, joiden aikana hän on aloittanut peräti 78 prosenttia joukkueensa otteluista. Venäläisvahti on muodostunut Blue Jacketsin yhdeksi tärkeimmistä pelaajista, ja häneen joukkue on saanut tukeutua kovankin paineen keskellä.

Venäläinen voitti toisen Vezina Trophynsa kaudella 2016−17, mutta viime kaudella hän ei yltänyt kolmen finalistin joukkoon, vaikka oli maalivahdeista aivan kärkeä. Viime kaudella joukkue voitti vähemmän otteluita, teki vähemmän maaleja ja päästi enemmän maaleja kuin sitä edellisellä kaudella. 29-vuotias Bobrovski aloittaa nykyisen sopimuksensa viimeisen vuoden ja alkava kausi on hänen myöhempää uraansa ajatellen tärkeä, joten venäläisen henkilökohtainen panos on varmasti huipussaan.

Viime kautta tehokkaammalla viimeistelyllä ja ehjemmällä puolustuspelaamisella Blue Jackets menestynee paremmin, ja samalla Bobrovski liigan yhtenä parhaimmista maalivahdeista on vahva ehdokas Vezina Trophy -finalistiksi.

Martin Jones, San Jose Sharks

San Jose Sharks vahvistui aiemmin supertähti Erik Karlssonilla, minkä myötä joukkueen puolustus on yksi NHL:n parhaimmista. Jones on pelannut haipaitojen ykkösvahtina edellisen kolmen kauden ajan aloittaen jokaisella kaudella yli 60 ottelua. Hänen suoritustasonsa ei ole ollut aivan NHL:n kärkeä, mutta kauden kynnyksellä Jonesille on pedattu lähtöasetelmat unelmakauteen.

Pääsy Vezina Trophy -finalistiksi vaatii onnistumista koko joukkueelta ja itse Jonesilta. Sharksin on terävöitettävä puolustuspelaamistaan ja Jonesin venyttävä pelivälineen eteen hieman aiempaa korkeammalla tasolla. Viime kaudella joukkue voitti 45 runkosarjaottelua ja Jones oli torjumassa niistä 30.

40 voiton kausi on kanadalaisvahdille mahdollista, sillä Sharks on lähtökohtaisesti viime kautta parempi hyökkäyspelillisesti. Joukkueena Sharksin on kuitenkin vähennettävä viime kaudesta omaan päähän tulevia laukauksia ja puolustettava laadukkaiden maalipaikkojen määrää aiempaa pienemmäksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle