Vetovinkit: Ylisuorittavan SaiPan suunta on alaspäin

LIIGA / Artikkeli
SaiPa juhli kauden ensimmäisellä neljänneksellä, ilman pelillistä parannusta juhlat loppuvat lyhyeen.
Kuva © Mikko Lieri
Keskiviikon pitkävetokierroksen kärkikohteena on Pelicansin voitto SaiPan kustannuksella. Alkukauden ylisuorittaneen SaiPan voittokulku on jo hidastunut, ilman pelillistä petraamista joukkueen suunta on sarjataulukossa alaspäin.

Pelicans -1, 2,20

SaiPa on sarjataulukossa kuudentena. Suurin syy sijoitukselle on kauden alun loistavat otteet, erityisesti ylivoimapeli oli tuloksellista ensimmäisissä otteluissa. Sarjan edettyä pidemmälle, lappeenrantalaisten ylivoimapeli on yskähdellyt. Samalla myös pistetilin karttuminen on hidastunut. Viimeisen viiden ottelun kuntopuntarissa SaiPa on vasta yhdentenätoista.

Erityisen suuria murheita Sputnikeille on tuottanut vieraspelaaminen. Yhdeksästä matkapelistä SaiPa on voittanut varsinaisella peliajalla vain yhden ja pisteitä on kasassa kahdeksan. Myös erikoistilannepelaamisessa on suuri ero koti- ja vieraspelien välillä.

Kiekonhallintatilastojen valossa SaiPa ylisuorittaa. Laukaisutilastoissa SaiPa on koko sarjan hännillä. Vastaavassa tilanteessa lappeenrantalaisjoukkue oli kaksi kautta sitten, tuolloin myös sijoitus oli Liigan viimeinen, joten ilman kurssinmuutosta SaiPa nojaa myös tulevissa otteluissa loistavaan maalivahtipeliin sekä odottamaa tehokkaampaan viimeistelyyn.

Pelicans on jäänyt kotihallissaan vain kerran ilman pisteitä. Joukkueessa on myös kiekollista potentiaalia. Tutkapari Jesse Saarinen - Hynek Zohorna on väläytellyt viime otteluissaan ja takalinjoilta löytyy Oliwer Kasken sekä Mikko Kousan tasoisia viivamiehiä, joten vähintään kahden maalin voiton pelaaminen suuremman kertoimen toivossa on perusteltavissa.

Ässät alle 2,5 maalia, 1,90

Ässät ei ole saavuttanut vielä kertaakaan kotikentällään täyttä pistepottia. Yhdeksän kotiottelun jälkeen tehtyjä maaleja on viisitoista, eli 1,66 ottelua kohden.

Porilaisten tehtävää ei helpota pienikään loukkaantuneiden lista. Joukosta puuttui edellisessä ottelussa viime kaudella kolmellatoista maalilla joukkueen sisäisen maalipörssin kolmanneksi sijoittunut Sami Lähteenmäki sekä kiekollisen pelin sielu Sakari Salminen. Lisäksi takalinjoilta puuttui Tommi Taimi sekä Jere Seppälä.

KooKoo pelasi kauden alussa suurimaalisia otteluita, mutta viime otteluissa tahti on tasaantunut sekä hyökkäys- että puolustuspäähän. Kolmessa viime ottelussaan kouvolalaiset eivät ole kertaakaan päästäneet yli kahta maalia. Laukaisukarttojen perusteella liikenne KooKoon maalin edustalla on vähentynyt, joten voi puhua puolustuspelin terävöitymisestä.

Joukkueet kohtasivat viimeksi reilu viikko sitten. Tuolloin KooKoo oli parempi lukemin 3-1. Ässät sai ottelussa vain 19 laukausta kohti Juha Järvenpään vartioimaa maalia. Koitoksen jälkeen Ässät on pelannut kolme ottelua, joissa jokaisessa se on onnistunut tekemään vain yhden maalin.

Jukurit, 2,03

Jukurit on sarjataulukossa neljäpistettä Lukkoa edellä. Viime otteluissa Jukurit on menestynyt huomattavasti paremmin. Mikkeliläiset ovat voittaneet neljästä edellisestä pelistään kolme, Lukko vain yhden. Kummankin voitot ovat tulleet varsinaisella peliajalla.

Koko kauden laukaisuhallintatilastoissa Lukko on selvästi edellä, mutta Jukurit on viime otteluissa pystynyt haastamaan myös tasaviisikoin vastustajiaan tasapäisesti.

Yksi merkittävä syy Jukurien piristymiselle löytyy kokoonpanosta. Mika Partanen tuo joukkueen kiekolliseen peliin runsaasti juonikkuutta ja joukkueeseen siirtynyt Vadim Pereskokov on kolmessa ottelussa saanut onnistumisia vyölleen.

Lukon pelissä on ollut ajoittain viitteitä paremmasta, mutta hyviä jaksoja on seurannut notkahdus. Nyt raumalaiset ovat hävinneet kolme edellistä otteluaan. Esimerkiksi sarjan tyvipäähän ajautunut JYP kuritti Lukkoa tylyin 7-2-lukemin.

» Lähetä palautetta toimitukselle