Vetovinkit: Merkillinen Jukurit

LIIGA / Artikkeli
Turo Asplund on ollut Jukureiden aloittajakeisari alkukauden aikana.
Kuva © Timo Savela
Jukurit on suoriutunut sarjataulukossa alkukauden aikana hyvin suhteessa siihen, miten se on todellisuudessa kentällä esiintynyt. Pisteitä on tullut liki joka ottelusta, vaikka usein mikkeliläiset ovatkin kaatuneet viimeistään jatkoajalla.

Jukurit – KooKoo, Jukurit alle 2,5 2,05

Jukureiden alkukauden yhdeksästä ottelusta kuusi on venynyt aina jatkoajalle saakka. Se on onnistunut nappaamaan hajapisteen sieltä toisen täältä, mutta voittaminen on ollut vaikeaa. Kuudesta jatkoaikaottelusta se on voittanut kaksi. Varsinaisella peliajalla Jukurit on koko alkukauden aikana voittanut ainoastaan yhden ottelun, kun se onnistui yllättäen kaatamaan alavireisen JYPin vierasottelussa.

Viidellä viittä vastaan Jukurit on ollut läpi alkukauden pääsääntöisesti vastaanottava osapuoli ja vastustaja on hallinnut kiekkoa mielin määrin. Miksi Jukurit on sitten suoriutunut näinkin hyvin?

Mikkeliläisten alivoima ei ole ollut avain onneen, sillä se on Liigan kolmanneksi heikointa ja toiminut vain reilun 70 prosentin tehokkuudella. Aloituksissa Jukurit on ollut Liigan heikoin joukkue. Mikkeliläisten aloittajaosastolta ainoastaan Turo Asplund on onnistunut voittamaan aloituksia enemmän kuin vastustaja.

Aloituksen häviäminen johtaa automaattisesti vastustajan kiekonhallintaan, mikä on luonnollisesti yksi syy siihen, miksi tasakentällisin Jukureiden vastustajat ovat usein peliä vieneet. Tätä ei helpota sekään, että mikkeliläiset ovat alkukauden peleissä aloittaneet tasakentällisin omalta puolustusalueelta 81 kertaa enemmän kuin hyökkäysalueelta.

Tasakentällisin mikkeliläiset on toistaiseksi pelastanut katastrofeilta puolustuspelaaminen ja maalivahtipeli. Vastustajat ovat saaneet toimitettua kiekon mikkeliläisten verkkoon tasakentällisin ainoastaan reilun viiden prosentin tehokkuudella. Jukurit on itse puolestaan viimeistellyt viidellä viittä vastaan sarjan viidenneksi tehokkaimmin.

Merkittävä avain pisteisiin on kuitenkin ollut Liigan tehokkain ylivoima. Mikkeliläisille on tarjottu ylivoimaa ainoastaan 24 kertaa, mikä on vähinten sarjassa, mutta se on hyödyntänyt niistä lähes joka kolmannen. Ylivoimamahdollisuuksiensa aikana se on viimeistellyt seitsemän täysosumaa.

Pitkällä tähtäimellä vastustajan hallinta peleissä on kuitenkin kestämätön tilanne. Jos tasakentällisin ottelun laukauksista 65 prosenttia lähettää vastustaja, jää Jukureilta pitkällä aikavälillä hajapisteetkin saamatta.

Jukureiden vastustajaksi lauantaiehtooksi saapuu Mestis-aikojen rakas vihollinen KooKoo. Kouvolalaiset ovat olleet alkukauden aikana hyökkäysiloittelujoukkue, joka on toisaalta päästänyt maaleja omiinkin urakalla. KooKoo on tosin onnistunut viimeisten pelien aikana tilkitsemään omaa puolustusaluettaankin huomattavan paljon alkukautta paremmin, mutta toisaalta hyökkäyspäässäkin tekeminen on hieman hyytynyt sitten alkukauden maalitalkoiden.

Jukurit ei ole onnistunut voittamaan kotipeliä koko alkukauden aikana. Viidestä mikkeliläisten kotipelistä kuitenkin jopa neljä on venynyt jatkoajalle ja kolme näistä lukemin 2-2. Vain Liiga-kauden avauspelissä Jukurit on onnistunut viimeistelemään yli kaksi osumaa ja se tapahtui HIFK:ta vastaan, joka kunnostautui puolustusvirheissä alkukauden peleissään. Muutoin kotipeleissään mikkeliläiset ovat tehneet korkeintaan kaksi osumaa.

KooKoon parantuneen puolustuspelin ansiosta sillä ei pitäisi olla suurta hätää Mikkelissä lauantaina. Mikäli sen hyvin alkukauden aikana toiminut hyökkäyspeli pystyy jauhamaan tilanteita, kääntyy peli todennäköisesti vierailijoiden suuntaan.

Jukurit ei ole maaleja tuhatmäärin viimeistelevä taitojoukkue. Voidaan odottaa, että vaikka Jukurit ottelun onnistuisikin voittamaan, sen maalimäärä ei tule nousemaan kovin suureksi, ellei KooKoo tarjoa sille reilusti ylivoimaa.

Mikkelissä ei ole neljään peliin nähty yli neljän maalin otteluita, eikä ole syytä olettaa, että tämä ottelu tekisi kaavaan poikkeuksen. Jukurit pyrkii voittamaan ottelun puolustamalla ja KooKoo pääsee nauttimaan enemmän kiekosta.

Asetelmiin nähden Jukureiden jääminen korkeintaan kahteen maaliin vaikuttavaa hyvältä valinnalta.

Kärpät – Ässät, Ässät alle 1,5 1,98

Lauantai-iltana Oulussa kohtaavat sarjan rautaisin puolustus ja tehottomin hyökkäys. Kärpät on päästänyt alkukauden yhdeksässä ottelussa ainoastaan 12 maalia. Viimeiseen viiteen otteluun oululaiset ovat nollanneet vastustajansa kolmesti.

Ässien alkukausi on ollut puolestaan murheellisempi. Porilaiset ovat sarjan hännillä viiden pisteen erolla toiseksi viimeisenä majailevaan Lukkoon. Maaleja se on tehnyt sarjassa vähiten ja hävisi jälleen eilen yhden ottelun lisää Kuopiossa KalPan vieraana.

Hyvässä lennossa olevat oululaiset saavat vastaansa kiertueella olevan Ässät. Jos notkahduksia ei tapahdu, Kärppien pitäisi klaarata ottelu melko helposti nimiinsä. Vierailijat tuskin maalilla mässäilevät Kärppiä vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle