Vetovinkit: Kotitaika kääntyy kotikiroukseksi, poissaolot syövät liikaa SaiPan peliä

LIIGA / Artikkeli
SaiPan vire on viime aikoina ollut alavireinen.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Viimeisellä Liiga-kierroksella ennen joulua nähdään maaleja ja murtuva kirous.

SaiPa-HPK 2, 2,05

Lappeenrannan joukkueet ovat viime aikoina olleet melkoisessa laskusuhdanteessa, kun viidestä edellisestä ottelusta molemmilla on vain yksi kolmen pisteen voitto. Erityisesti SaiPan kotitaian katkeaminen on huomionarvoinen asia, sillä SaiPa on viimeisen kolmen viikon aikana hävinnyt useammin kotonaan kuin koko aiemmalla kaudella yhteensä.

HPK:n ailahtelu on ollut varsin voimakasta, mutta pistetahti on kuitenkin pysynyt sen verran tasaisena, että paikka neljän joukossa on pysynyt hämeenlinnalaisten hyppysissä. Kauttaaltaan viisikkopelaaminen on ollut melko hyvää varsinkin hyökkäyssuuntaan, vaikka viime aikoina repsahduksia puolustussuuntaan on nähty.

Yksi mielenkiintoisimmista asioista on se, että edistyneillä tilastoilla mitattuna HPK on yksi sarjan heikoimmista joukkueista. Esimerkiksi tasakentällisin joukkueen torjuntaprosentti on vain 90,8, vaikka Emil Larmi kuuluu Liigan tähtivahteihin. Kun HPK saa puolustuspeliään hieman tiiviimmäksi, kuuluu se myös kevään mustiin hevosiin.

SaiPan rasitteena perjantaina on myös melko kova loukkaantumissuma, joka syö erityisesti hyökkäyskalustoa. Viiden edellisen ottelun aikana vain kahdeksan maalia iskeneet sputnikit jäävät pieneen maalimäärään myös perjantaina, kun taas vierailijat iskevät tarvittavat osumat.

JYP-Sport, Yli 5,5 maalia

Sport on viime aikoina pelannut varsin runsasmaalisia otteluita, sillä sekä päästettyjen ja tehtyjen maalien keskiarvot ovat olleet kolmen ja neljän välillä. Hyvällä viisikon rakenteella usein hyökkäävät vaasalaiset ottavat myös hieman riskejä hyökkäyssuuntaan, mikä kasvattaa maaliodottamaa.

Myös viimeistelyprosentti on ollut kovalla tasolla, ja laukaisuprosentti tasakentällisin on jaetusti Liigan kovin. Materiaaliin suhteutettuna lukemat ovat hieman yliampuvia, ja hiipumista voidaan jossain vaiheessa odottaa. Tällä hetkellä kärkipelaajat ovat kuitenkin tulikuumia.

JYPin puolella ottelut ovat olleet melko vähämaalisia, mutta se ei aina ole kertonut koko totuutta pelin kuvasta. Hurrikaaniryhmä on melko harvoin saanut iskettyä maaliodottamiensa mukaisia maalimääriä, mikä kertoo potentiaalista hyökkäyspelaamisessa. Hyökkäyskalustoon on saatu myös kaivattua leveyttä esimerkiksi Jerry Turkulaisen tehopisteiden johdosta.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti, ja molemmilla kerroilla Sport on ollut parempi luvuin 4−3. Häämöttävän tauon vuoksi Sportinkaan kohdalla edellisen pelin rasitus ei tule olemaan niin suuri, vaan henkisesti otteluun on helpompi kaivaa voimavaroja. Vauhdikkaassa ottelussa tilanteita tulee riittämään.

Pelicans -1, 1,88

Joukkueet avasivat viikkonsa varsin erilaisissa tunnelmissa, sillä KooKoo kärsi Ässille murskatappion ja Pelicans haki komean voiton Tapparasta. KooKoon kannalta viime ajat ovat muutenkin olleet melko murheellisia, sillä kolmen otelun tappioputken aikana maalieroksi on muodostunut 5−14.

Myös lahtelaisten ottelut ovat olleet melko runsasmaalisia, mutta positiivisemmassa mielessä, sillä kolmesta ottelusta on kaksi voittoa. Erityisesti viisikkopelaamiseen on saatu lisättyä hieman järkeä, vaikka voimakas riistopelaaminen päädystä asti kuuluu edelleen Pelicansin sapluunaan.

Osoitus Pelicansin hyökkäyksen laajuudesta saatiin viime viikonloppuna, kun Casimir Jürgensin ja Hynek Zohornan poissaoloista huolimatta joukkue iski seitsemän maalia SaiPan verkkoon. Kärjessä on alkanut löytyä hyviä kemioita, mutta taustalta nuoret pelaajat ovat antaneet erinomaista taustatukea.

KooKoon puolelta ei voida sanoa samaa, sillä tehot ovat olleet kateissa myös poissaoloista johtuen. Myös puolustussuuntaan Pelicans on ollut selvästi vahvempi. Vaikka Jakub Skarek on poissa, Jussi Olkinuora on ollut hyvässä vireessä ja iskenyt kiilaa Skarekin ykkösvahdin asemaan. KooKoo on voittanut kaikki kauden kolme kohtaamista, mutta nyt lahtelaiset katkaisevat tämän putken.

» Lähetä palautetta toimitukselle