Vetovinkit: Kierroksen teemana on tasaisuus

LIIGA / Artikkeli
Kuuselan Tappara hakee revanssia viime kauden finaaleista.
Kuva © Saana Hakala
Torstain vetokierroksella keskitytään supermonivetoon, jossa on tarjolla 30 000 euroa bonusrahaa. Neljän kohteen kierroksen pohjana on tasaiset ottelut, joita höystetään muutamalla mahdollisella yllätyksellä.

Supermoniveto 8: Tappara - Kärpät, Lukko - JYP, HIFK - Jukurit, Pelicans - Sport

Tappara 1,2 - Kärpät 2,3

Viime kauden finalistien kauden alkoivat tahollaan heikosti. Kärpille suurinta ongelmaa tuotti otteluiden voittaminen varsinaisella peliajalla, mutta Tapparan pelaamisessa on ollut suurempia ongelmia.

Tappara on tasaviisikoin laukonut kohti vastustajan maalia Liigan toiseksi vähiten, Kärpät eniten. Tapparan maalia kohti on lauottu kolmanneksi eniten kiekkoja, Kärppien maalivahteja on hätistelty kolmanneksi vähiten. Kärpät on siis pystynyt hallitsemaan otteluita huomattavasti paremmin kuin Tappara, jonka laukauksien erotus on 69 pykälää miinuksella.

Tapparalla on nimekäs joukkue, mutta vasta reilu kentällinen on herännyt horroksestaan pelaamaan. Tomas Zaborsky keikkuu pistepörssin kärkitaistelussa, mutta valtaosalla tehopisteet ovat jääneet piippuun. Nimekkäimmistä hyökkääjistä Antti Erkinjuntti,  Juhani  Jasu ja Otto Rauhala ovat tehneet yhteensä vasta viisi tehopistettä. Myös Kärppien rivistöistä löytyy vielä ammentamatonta potentiaalia. Harjoituskaudella kovaa jälkeä tehnyt Michal Kristof on saanut tililleen vasta yhden syöttöpisteen.

Tappara oli jo Sportia vastaan helisemässä, joten edes kotikenttä ja yleisön tuki ei käännä suosikin viittaa kirvesrintojen harteille. Kärpät on ottelussa niukka ennakkosuosikki paremman vireensä, kiekohallintansa ja loistavan maalivahtipelinsä turvin.

Lukko 3,4 - JYP 3,4,5

Kummallakin joukkueella on ollut ongelmia puolustuspelaamisessa. Lukko on päästänyt toiseksi eniten maaleja, JYP neljänneksi eniten. Myös erikoistilannepelaamisesta joukkueet ovat suoriutuneet lähes vastaavilla tehoilla. Sarjataulukossa joukkueiden välillä on viisi pistettä eroa jyväskyläläisten hyväksi, ero on tullut lähinnä JYPin asteen terävämmästä viimeistelystä.

Lukko on jumiutunut sarjan peräpäähän ja ero kuuden parhaan joukkoon on jo tässä vaiheessa kahdeksan pistettä. Sarjataulukkoa vääristää runsas vierasotteluiden määrä. Ennen torstain ottelua Lukko on pelannut kahdesti kotona, viidesti vieraissa. Pelkkä paikkakunta ei kuitenkaan kelpaa selitykseksi raumalaisille.

JYP on saanut kahdesta edellisestä ottelustaan vain kaksi pistettä, vaikka vastassa ovat olleet sarjan peräpäähän ennakoidut Jukurit ja KooKoo. JYP kuitenkin hallitsi otteluita, mutta onnistumiset jäivät puuttumaan.

Kummallakin joukkueella on siis puolustuspeli kaukana tiiviistä, mutta toisaalta laukaisuprosentit yhtä kaukana keskiarvosta. Joukkueet ottavat myös paljon rangaistuksia, Lukko Liigan eniten kahden minuutin jäähyjä, JYP kolmanneksi eniten. Heikompaa puolustuspelaamista vastaan myös maalipaikat lisääntyvät, joten kertoimen hakeminen suurimaalisella, mutta tasaisella ottelulla on perusteltua.

HIFK 3,4 - Jukurit 2,3

Kolmen ottelun tappioputkeen ajautuneen HIFK:n peräkkäisten pisteotteluiden putki katkesi keskiviikkona Ilveksen vieraana, kun helsinkiläiset hävisivät ensimmäisen kerran varsinaisella peliajalla.

Komeasta pisteputkesta huolimatta HIFK:lla on ollut pelinsä kanssa ongelmia jo pitkin kautta. Erityisesti ongelmia on ollut oman alueen puolustuspelaamisessa ja hieman yllättäen myös maalivahtiosastolla. Ongelmien yhdistyessä helsinkiläisten maalin edustalta on isketty helpon oloisia maaleja, kun sekä puolustajat että erityisesti maalivahti Atte Engren ovat ylipelanneet tilanteita.

HIFK:n tapaan Jukurit on hävinnyt vasta yhden ottelun varsinaisella peliajalla. Viimeinen puristus on kuitenkin puuttunut, sillä mikkeliläiset ovat onnistuneet voittamaan kuudesta jatkoajalle venyneestä ottelusta vain kaksi. Erityisesti rangaistulaukauksissa Jukureille on jäänyt toivomisen varaa, sillä kaikki kolme voittomaalikilpailuun edennyttä ottelua on päättynyt tappioon.

Tilastojen valossa HIFK:n sarjasijoitus on viime aikojen pelillisestä alavireestä huolimatta kohdillaan. Jukurit puolestaan ylisuorittaa. Kiekonhallintaa mittaavissa laukaisutilastoissa Jukurit pitää perää selvällä erolla toiseksi viimeiseen SaiPaan. Myös torjunta- sekä laukaisuprosentit ovat olleet alkukaudesta tasolla, joka ei tule kestämään läpi kauden. HIFK on ennakkosuosikki, mutta murskavoittoa ei kannata odotella, varsinkaan kun HIFK:lla on alla ottelu keskiviikkona.

Pelicans 2,3 - Sport 1,2,4

Vastakkain on kaksi erilaista joukkuetta. Pelicans on hyvin organisoitu joukkue, joka on päästänyt toiseksi vähiten maaleja, Sport puolestaan kolmanneksi eniten. Tehdyissä maaleissa etu menee Sportille.

Pelicans on otteluun selvä ennakkosuosikki, mutta Sportilla on mahdollisuudet. Pelicansin maalimäärät ovat helpommin arvioitavissa kahden ja kolmen osuman kieppeille. Pelicansin hyökkääjistössä on potentiaalia, mutta toistaiseksi ilotulitukset ovat jääneet näkemättä.

Sport on huomattavasti vaikeammin ennakoitava. Vaikka Sport on tehnyt runsaasti maaleja, hyvin organisoituja puolustuksia vastaan tehot ovat olleet kateissa. Perusmerkit vaasalaisten yhteen ja kahteen maaliin ovat helpoja valintoja, mutta Sportilla on edellytykset iskeä myös paljonkin maaleja. Maalimäärien noustessa myös Sportin voittomahdollisuudet nousevat, ja neljä maalia mahdollisuudestaan huolimatta on monen pelaajan valintojen haitarin yläpuolella.

Supermoniveto 8

576 riviä, panos 0,05€

28,80€

» Lähetä palautetta toimitukselle