Vetovinkit: Katseet kohdistuvat heikkoihin vieraisiin

LIIGA / Artikkeli
Kärpät kyykytti HIFK:ta edellisessä kohtaamisessa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Lauantain pitkävetokierroksella katseet kohdistuvat vierasjoukkueisiin. Erityisesti HIFK:lle voi povata vaikeuksia, sillä joukkueella on ollut suuria vaikeuksia peräkkäisten päivien peleissä.

Kärpät -2 2,70

Kärpät on sarjataulukon kärjessä ylhäisessä yksinäisyydessään. Joukkue menetti kaksi runkopelaajaansa nuorten MM-kisajoukkueen mukaan, mutta Aleksi Heponiemen ja Rasmus Kuparin puuttuminen ei ole vaikuttanut joukkueen iskukykyyn. Kahdessa viime ottelussaan oululaiset ovat lyöneet luun kurkkuun JYPille sekä Tapparalle yhteismaalein 11-3. 

HIFK:n poissaolijoiden listaa koristaa nuorten maajoukkueen matkassa olevien Anton Lundellin sekä Teemu Engbergin lisäksi liuta sairastupalaisia. Merkittävimmät poissaolijat ovat puolustajat  Teemu Eronen ja Kyle Quincey sekä hyökkääjä Iikka Kangasniemi. 

Erityisesti Kangasniemen poissaololla on huima vaikutus helsinkiläisten peliin. Kun Kangasniemi oli aiemmin kaudella poissa, HIFK:n hyökkäyspeli tyrehtyi. Kangasniemen vaikutus erityisesti ketjukaveri Tommi Santalaan on huima. 

HIFK:lla on ollut lisäksi suuria ongelmia peräkkäisten päivien pelien jälkimmäisissä otteluissa. Kaikkiaan joukkue on pelannut kymmenen kertaa peräkkäisinä päivinä, vain kertaalleen HIFK on onnistunut voittamaan jälkimmäisen ottelun varsinaisella peliajalla. Viimeksi joukkueet kohtasivat vastaavassa tilanteessa marraskuun lopulla, tuolloin Kärpät oli parempi lukemin 5-2. 

JYP - Ässät, alle 4,5 maalia 2,03

Sekä Ässien että JYPin maalihanat ovat olleet tukossa viime kierroksilla. Viimeisen kymmenen ottelun jaksolla JYP on tehnyt KooKoon kanssa vähiten maaleja, Ässät kolmanneksi vähiten. Perjantain kierroksella kumpikin joukkueista kärsi tappion tekemättä maaliakaan. 

Ässien kohdalla ongelmat ovat ymmärrettäviä, sillä materiaali ei pursua ratkaisijoita. Kausi on edennyt jo yli puolivälin, mutta vain kolme pelaajaa on pystynyt rikkomaan viiden tehdyn maalin rajapyykin. Lisäksi Ässillä on vaikeuksia saada kiekonhallintaa ja sen myötä riittävästi laadukkaita maalipaikkoja. 

JYPin kohdalla potentiaali kovempiin maalimääriin on suurempi, mutta koko joukkue tuntuu olevan kokovartalokipsissä, jonka murtamiseen vaaditaan aikaa. Toisaalta joukkueista kumpikin on pystynyt pitämään päästettyjen maalien määrät aisoissa. Viimeisen kymmenen ottelun otannalla Ässät ja JYP ovat jaetulla neljännellä sijalla, kun mitataan päästettyjä maaleja. 

Kummankaan joukkueen erikoistilannepelaaminen ei myöskään aiheuta riemunkiljahduksia. Varsinkin ylivoimalla joukkueet ovat olleet aneemisia. Kumpikin joukkue on onnistunut viimeisessä viidessä ottelussa vain kerran ylivoimalla.

Ilves 1,83

Kohteen kärkenä toimii SaiPan vieraspelaaminen. Kotikentällään sputnikit ovat keränneet eniten pisteitä koko Liigassa, mutta vieraskentillä kohtalona on valahtaa sarjataulukon toiseen päähän. Kuudestatoista vieraspelistä SaiPa on voittanut varsinaisella peliajalla vain kaksi. 

Vaikka SaiPa on päässyt jo pahimman loukkaantumissuman yli, edelleen joukkueesta puuttuu runsaasti erikoisosaamista Ahti Oksasen, Anssi Löfmanin sekä Topi Nättisen muodossa. Suurimmat haasteet joukkueella onkin hyökkäyssuuntaan. Viimeisen neljän ottelun jaksolla SaiPa on jäänyt peräti kahdesti ilman tehtyä maalia ja vain kertaalleen tehnyt enemmän kuin kaksi maalia. 

Ilveksen pahin suvantovaihe vaikuttaa olevan jo takanapäin. Vaikka perjantaina tuli tappio Jukurien vieraana, kahdeksasta edellisestä ottelusta tupsukorvat ovat voittaneet viisi ja vain kahdesti joukkueen on ollut tyytyminen tyhjään pistepottiin. Kotikentällään Ilves on kolmen ottelun voittoputkessa. 

» Lähetä palautetta toimitukselle