Vetovinkit: Eilisen epäonnistujat nostavat tasoaan

LIIGA / Artikkeli
Pelicans hävisi perjantaina SaiPalle, mutta yllätys ei toistu Tallinnan illassa.
Kuva © Saana Hakala
Lauantain pitkävetokierroksella katseet kääntyvät tuplaotteluiden ensimmäisissä osissa epäonnistuneisiin joukkueisiin. Pelicans ja HIFK lähtevät omiin otteluihinsa sisuuntuneina ennakkosuosikkeina.

Pelicans 2,08

Pelicans ja SaiPa kohtasivat perjantaina Lappeenrannassa. Voiton vei kolmannessa erässä kahden maalin takaa-ajoasemasta jatkoajalla voittoon noussut SaiPa. Lauantain koitos on virallisesti Pelicansin kotiottelu, mutta peli pelataan Tallinnassa. Kotiedun merkitys pienenee, kuten on huomattavissa myös kertoimista. Pelicans on kuitenkin selvä ennakkosuosikki otteluun. 

Vaikka ottelua ei voi laskea varsinaisesti Pelicansin kotiotteluksi, on se SaiPalle vieraspeli muiden joukossa, ja vieraskentillä SaiPa on koko Liigan vähiten pisteitä kerännyt joukkue. Viimeisen kahden kuukauden aikana Sputnikit ovat voittaneet varsinaisella peliajalla vain yhden pelaamastaan 13 reissupelistä. 

Pelicans on puolestaan eilisestä tappiosta huolimatta vahvassa vireessä. Pelicansin pitäisi sopia myös pelitavallisesti SaiPan vastustajaksi perjantain esitystä paremmin. Lahtelaiset laukovat tasaviisikoin toiseksi eniten ja SaiPan maalivahtiosastoa ei voi viime aikojen perusteella kehua varmaksi. Lisäksi ylivoimapelaamisessa Pelicansilla on selvä etu verrattuna SaiPaan, joka kuluttaa jäähypenkkiä keskimäärin huomattavasti lahtelaisia enemmän. 

HIFK voittaa ja yli 5,5 maalia, 2,25

Pelicansin tapaan HIFK joutui pettymään perjantaina, vaikka voittikin ottelun KooKoota vastaan, sillä kouvolalaiset pitivät pisteen itsellään. Avainsana helsinkiläisten perjantain esityksessä oli hölmöily. HIFK johti ottelua kolmeen otteeseen, mutta KooKoo tuli kolmesti ylivoimalla rinnalle. 

Kaikkiaan HIFK kulutti perjantaina jäähypenkkiä Markus Kankaanperän pelirangaistuksen lisäksi 19 minuuttia. Valmennusjohto on varmasti antanut palautteen ja lauantaina joukkue keskittyy kanavoimaan energiansa oikeisiin asioihin. 

Vaikka helsinkiläiset ovat olleet myrskyn keskellä, viimeisen 15 ottelun kuntopuntarissa joukkue on kolmannella sijalla. KooKoo on vastaavan tilaston viimeinen. Joukkueiden välillä on selvä tasoero HIFK:n hyväksi. HIFK on erityisesti kotikentällään petrannut otteitaan alkukaudesta, sillä kymmenessä viime kotipelissä joukkue on jäänyt pisteittä vain kerran. 

Myös maalien odotusarvo on korkealla, sillä kummallakin joukkueella on ollut vaikeuksia puolustus- sekä maalivahtipelissä. Tämän vuoden puolella HIFK:n peleissä on tehty keskimäärin kuusi maalia varsinaisella peliajalla. Myös KooKoon peleissä on tehty lähes yhtä paljon maaleja. Epävarma puolustaminen yhdistettynä hyökkäysintoon nostaa maalimäärien odotusarvoa, joten kotivoiton höystäminen yli 5,5 maalilla on oiva pelikohde. 

Ässät alle 1,5 maalia, 1,93

TPS haki perjantaina vierasvoiton Porista iskemällä neljä maalia Ässien verkkoon. Ässät joutui tyytymään yhteen osumaan. Enempää maaleja ei ole odotettavissa myöskään lauantaina. 

Ässät on koko kauden otannalla tehnyt 42 ottelussa 82 maalia. Joulun jälkeen porilaiset ovat pelanneet kymmenen ottelua, joista kuudessa joukkue on tehnyt maksimissaan yhden maalin. Vähintään kaksi maalia patapaidat ovat tehneet SaiPaa, Jukureita, Ilvestä ja Kärppiä vastaan. Kärppiä lukuun ottamatta vastustajat ovat olleet huomattavasti TPS:ää heikompia, ja SaiPa sekä Ilves ovat kamppailleet maalivahtiongelmien parissa. 

Ässien taivalta ei helpota myöskään seurajohdon harjoittama tyhjennysmyynti. Ensin lähti kultakypärää kantanut Sakari Salminen, seuraavaksi Salmiselta kypärän perinyt Jarno Kärki. Kaksikosta kumpikin ehti ylittää 30 tehopisteen rajapyykin, nyt kultakypärää kantaa 14 tehopisteen Peter Tiivola. 

TPS-vahtien torjuntaprosentti tasaviisikoin on Liigan kolmanneksi paras. Kun joukkue ottaa myös kolmanneksi vähiten kahden minuutin rangaistuksia ja Ässät on vastaavasti myös ylivoimalla sarjan heikoin joukkue, ei erikoistilannepelaaminenkaan nosta maaliodottamaa. 

» Lähetä palautetta toimitukselle