Venäjän EHT-turnauksen muut joukkueet tarkastelussa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Venäjä lähtee jälleen nimekkäällä ryhmällä kotiturnaukseen
Kuva © Bruce Bennett
Euro Hockey Tourilla on edessä perinteinen Moskovan turnaus. Suomelle turnaus on ollut perinteisesti vaikeahko, sillä Leijonat ovat juhlineet sen voittoa ainoastaan kaksi kertaa. On aika kurkistaa, millaisia joukkueita Jukka Jalosen miehistö alkaneen viikon aikana saa vastaansa.

Tšekki

Leijonien avausvastus on Tšekki, jonka Suomi kohtaa torstaina Hakametsän jäähallissa. Joukkueen runko on hyvin samankaltainen mitä se oli Helsingissä marraskuussa, sillä 17 samaa pelaajaa pukee tässäkin turnauksessa Tšekki-paidan ylleen.

Liigasta mukana on kaksi pelaaja: Lukon puolustaja Jakub Krejcik ja Pelicansin hyökkääjä Hynek Zohorna. Muuten joukkue koostuu pääsääntöisesti Tšekin liigassa ja KHL:ssä pelaavista pelaajista. Poikkeuksen tähän tekevät Brynäsin Robert Kousal, Slovan Bratislavan Michal Repik sekä Sveitsissä pelaavat Jiri Novotny ja Dominik Kubalik. Heistä erityisesti jälkimmäinen pelaa hurjaa syksyä – 25 sarjaottelussa mies on latonut tehot 11+20, joilla hän johtaakin National Leaguen pistepörssiä. Hyvät otteet ovat jatkuneet myös maajoukkueessa. Herra muistetaan hyvin hattutempustaan Venäjän verkkoon Karjala-turnauksessa.

Torjuntavastuun turnauksessa jakavat Patrik Bartosak ja Simon Hruber, molemmat Tšekin Extraligan pelaajia. Samainen kaksikko oli nimetty myös Karjala-turnaukseen, mutta peliminuutteja ei Hruberille kertynyt. Voitaneen siis olettaa, että HC Ocelan Trinecin veräjänvartija saa aloittaa Venäjän turnauksessa jossain vaiheessa.

Tšekki lähtee turnaukseen todella kokeneella puolustuksella, sillä ensimmäiset maaottelunsa Helsingin turnauksessa pelannut 23-vuotias Jan Stencel on ryhmän nuorin puolustaja.

Hyökkäyksestä nostettakoon vielä AK Bars Kazanin Jiri Sekac, joka on 15:sta osumallaan seurajoukkueensa paras maalintekijä sekä jo kertaalleen aiemmin mainittu kokenut 35-vuotias Jiri Novotny, joka tekee tässä turnauksessa paluun maajoukkueeseen pitkän tauon jälkeen. Novotny on edellisen kerran nähty maajoukkuepaita päällä kotikisoissa Prahan MM-jäällä 2015.

Jiri Novotny tekee paluun maajoukkueeseen
Kuva © Timo Savela

Ruotsi

Lauantaiksi Leijonat matkaa Moskovaan, jossa vastaan asettuu jo aamupäivällä pelattavassa ottelussa Ruotsi. Päävalmentaja Rikard Grönborg johdattaa Venäjälle nuoren, mutta varsin mielenkiintoisen ryhmän, jonka kaikki pelaajat tulevat joko kotoisesta SHL:stä tai KHL:stä. Jokereiden puolustaja Viktor Lööv sekä hyökkääjä John Norman ovat mukana Ruotsin joukkueessa.

Ruotsilla oli Karjala-turnauksessa paljon ensikertalaisia ja mukana on nytkin 10 sellaista pelaajaa, jotka tekivät maajoukkuedebyttiinsä Helsingissä. Debytantteja on mukana myös tällä kertaa, yhteensä kolme kappaletta.

Päätorjuntavastuun kantanee kaksi kertaa Karjala-turnauksessa avannut CSKA:n Lars Johansson. Frölundassa kukkaan puhjennut 31-vuotias maalivahti on ilahduttava esimerkki siitä, että maajoukkueeseen voi yhä murtautua yli 30-vuotiaana. Johanssonia täydentää pitkästä aikaa maajoukkueessa mukana oleva Djurgårdenin Adam Reideborn.

Jos Tšekillä pakisto on kokeneemmasta päästä, niin Tre Kronorin tilanne on lähinnä päinvastainen. Mukana on ainoastaan kolme sellaista puolustaa, joiden vyöllä on enemmän kuin kolme maaottelua. He ovat CSKA:n Klas Dahlbeck, joka palasi täksi kaudeksi Eurooppaan kuuden rapakon takana vietetyn kauden jälkeen; hyvää kautta Djurgårdenissa kiekkoileva Tom Nilsson sekä Nizhny Novgorodin Philip Holm. Holm on ainoa maailmanmestaruuden voittanut pelaaja Venäjälle matkaavassa ryhmässä.

Ruotsin debytantit löytyvät kaikki hyökkäyksestä. Brynäsin Joel Kellman on heistä yksi. Viisi edellistä kautta Karlskronaa edustanut keskushyökkääjä on raivannut tiensä syksyn aikana Brynäsin ykkössentteriksi ja 24-vuotias pelaa tällä hetkellä elämänsä kiekkoa. Palkintona tästä hän sai kutsun maajoukkueeseen.

Brynäsin joukkueesta on mukana myös toinen maajoukkue-ensikertalainen. Hän on 20-vuotias Jesper Boqvist. New Jerseyn toisen kierroksen varaus toissa kesältä on tehnyt syksyn aikana 24 pelissä tehot 7+10.

Kolmas ensimmäistä kertaa Tre Kronorin paidan aikuisten maajoukkueessa pukeva pelaaja on ehkä ensikertalaisista mielenkiintoisin. Kyseessä on Djurgårdenin raamikas sentteri, marraskuussa 20-vuotta täyttänyt Marcus Davidsson. Tammikuussa Ruotsin U20 hopeajoukkueessakin pelannut lupaus on Buffalon toisen kierroksen varaus myöskin kesältä 2017.

Marcus Davidssonin vierelle laitettaneen hänen vuotta vanhempi veli Jonathan Davidsson, joka teki Karjala-turnauksessa heti maajoukkuedebyytissään maalin Tšekkiä vastaan. Veljekset pelaavat Djurgårdenissa samassa ketjussa ja Rikard Grönbergillä onkin mahdollisuus käyttää kokonaista Djurgårdenin ketjua, sillä veljesten rinnalla viilettävä vasen laitahyökkääjä Axel Jonsson Fjällby on hänkin mukana Moskovan turnauksessa. 20-vuotias nuorukainen pelasi ensimmäiset maaottelussa MM-kisojen alla Tšekin turnauksessa keväällä. Washingtonin varaus vuodelta 2016 yritti paikkaa kivenkovasta Capitalsin joukkueesta, mutta aloitti kuitenkin kauden AHL:ssä ja palasi marraskuussa takaisin kotimaansa kaukaloihin.

Venäjä

Leijonien turnaus päättyy sunnuntaina Pietarin jalkapallostadionilla pelattavaan ulkoilmaotteluun Venäjää vastaan. Isäntämaa lähtee puolustamaan kotiturnauksen voittoa hurjan kovalla ryhmällä, joka koostuu kokonaisuudessaan KHL-pelaajista.

Maalinsuulla viime kuussa Helsingissä oli kahdessa ottelussa Ilya Sorokin ja yhden ottelun verran Igor Shestyorkin. Samainen kaksikko on nytkin mukana, Avangard Omskin Igor Bobkov täydentää.

Puolustuksesta nimekkäin on CSKA:n Nikita Nesterov, jonka vyölle on ehtinyt tarttua 132 NHL-ottelua Tampa Bay Lightningin ja Montreal Canadiensin riveissä. Myöskään viime kaudella Buffalo Sabresissa kiekkoilleen Viktor Antipinin CV ei kovinkaan paljon häviä tässä vertailuissa. Myös AK Bars Kazanin Andrei Pedan sekä Pietarin SKA:n Vladislav Gavrikov ovat nostamisen arvoisia seurattavia.

Kun Venäjän hyökkääjälistaa silmäilee, niin heti ensimmäisenä katse tarttuu nimeen Pavel Datsyuk. Nykyisellään SKA:ta edustava, jo 40-vuotias konkari jätti jälkensä NHL-jäille iskien siellä yli 900 tehopistettä.

Muita rapakon takana nimeä tehneitä ovat yli 200:n NHL-pelin Mikhail Grigorenko, 22 NHL-maalia aikanaan tehnyt Andrei Loktionov, yli 100 peliä Edmonton Oilersin organisaatiossa pelannut Anton Slepyshev ja kaudella 2015-2016 Pittsburghia edustanut Sergei Plotnikov.

Katse kannattaa kiinnittää tämän viikon aikana heidän lisäkseen KHL:n pistepörssin kakkosena majailevaan Nikita Guseviin, 15 maalia tällä kaudella iskeneeseen 21-vuotiaiseen laituriin Kirill Kaprizoviin ja neljä maalia viime keväänä MM-jäällä taituroineeseen Alexander Barabanoviin.

» Lähetä palautetta toimitukselle