Varatut vai kaupatut? Rakennetaan parhaat mahdolliset avauskuusikot Jarmo Kekäläisen Blue Jacketsiin hankkimista pelaajista

NHL / Artikkeli
Kekäläisen onnistuminen pelaajahankinnoissa pääsee leikkimieliseen syyniin.
Kuva © Getty Images
Kun pitää koota paras mahdollinen viisikko ja maalivahti Jarmo Kekäläisen hankinnoista, ovatko varatut vai pelaajakaupalla tai vapaina agentteina hankitut pelaajat edellä?

Jarmo Kekäläinen on johtanut Columbus Blue Jacketsin pelaajapolitiikkaa helmikuusta 2013 asti, ja sen aikana on nähty seurahistorian parhaat kaudet – ja monia tähtipelaajia. Onko Kekäläinen onnistunut paremmin kokoonpanonsa rakentamisessa varaamalla vai pelaajakaupoilla tai vapaa agentti -hankinnoilla?

Koska kysymys on monimutkainen ja vaikeasti vastattavissa, on paljon hauskempaa miettiä, kummalla tavalla hankituista pelaajista saa koottua paremman avauskokoonpanon.

Kokoonpano kootaan seuraavilla säännöillä:

  • Mukaan valitaan maalivahti, kaksi puolustajaa ja kolme hyökkääjää. Sentteri voi kuitenkin olla kokoonpanossa laidalla ja päinvastoin.
  • Pelaajien suoritustasoa arvioidaan vain siltä ajalta, jonka he ovat pelanneet Blue Jacketsissa.
  • Varattu pelaaja kuuluu varauskokoonpanoon, vaikka varausoikeus olisi hankittu kaupalla.

Pierre-Luc Dubois on jo nuorena noussut Blue Jacketsin ykkössentteriksi.
Kuva © Getty Images

Varauskuusikko

Kekäläisen Blue Jacketsiin varaamista pelaajista kaksi on ylitse muiden: puolustaja Zach Werenski ja keskushyökkääjä Pierre-Luc Dubois. Kahdeksantena vuonna 2015 varattu yhdysvaltalaispuolustaja Werenski on ehtinyt pelata jo neljä tehokasta kautta, viime kaudella hän tykitti peräti 20 maalia.

Dubois’n Kekäläinen puolestaan varasi kolmantena vuonna 2016 ennen Jesse Puljujärveä, ja kanadalaisen urakehitys onkin ollut suomalaiseen nähden aivan toisenlainen. Parhaalla kaudellaan 2018−19 Dubois keräsi 61 tehopistettä 82 pelissä. Tällä hetkellä Dubois on ilman sopimusta, mutta varauksen onnistumiseen se tosiasia ei vaikuta.

Maalinsuulle Kekäläisen varauksista irtoaa latvialainen Elvis Merzlikins, joka pelasi erinomaisen tulokaskauden. Toiseksi puolustajaksi parhaat vaihtoehdot ovat Markus Nutivaara ja Vladislav Gavrikov.

Vaikka venäläinen oli heti tulokaskaudellaan vakuuttava, riittävät Nutivaaran hyvät otteet usean kauden ajalta ohittamaan Gavrikovin – jopa ilman sinivalkoisia laseja.

Hyökkäyspäässä ykköskierroksen varaukset Marko Dano, Kerby Rychel ja Sonny Milano ovat epäonnistuneet, eivätkä Liigasta tutun Alexandre Texierin NHL-näytöt vielä riitä. Kekäläisen ensimmäisenä GM-vuonnaan varaama tanskalainen Oliver Bjorkstrand sen sijaan ansaitsee kahdella peräkkäisellä yli 20 maalin kaudellaan paikan kokoonpanoon.

Kolmanneksi hyökkääjäksi käytännössä ainoa vaihtoehto on vuoden 2013 ykköskierroksen varaus Alexander Wennberg, vaikka ruotsalaisen tehokkuus onkin romahtanut. 26-vuotias Wennberg kuitenkin takoi uransa kovimmat tehot vain neljä kautta sitten.

Lopullinen avauskokoonpano Kekäläisen Blue Jacketsiin varaamista pelaajista on valmis:

Wennberg–Dubois–Bjorkstrand
Werenski–Nutivaara
Merzlikins

Aika tarkastella pelaajakaupoilla tai vapaina agentteina hankittuja pelaajia.

Panarin oli Blue Jacketsissä pelatessaan joukkueen suurin tähti.
Kuva © Getty Images

Kaupattujen kokoonpano

Kuten varattujen pelaajien kohdalla, myös Kekäläisen pelaajakaupoilla hankkimien pelaajien kohdalla kaksi pelaajaa nousee ylitse muiden: hyökkääjä Artemi Panarin ja puolustaja Seth Jones.

Entinen KHL-tähti pääsi Chicago Blackhawksissa nauttimaan supertähti Patrick Kanen taituruudesta ja voitti Calder Trophyn parhaana tulokkaana kaudella 2015−16. Blue Jacketsissa Panarin kuitenkin pelasi entistä tehokkaammin, vaikka rinnalla ei enää ollutkaan muita supertähtiä, vaan hän joutui itse kannattelemaan joukkueensa hyökkäyspelaamista.

Jones puolestaan ehti väläytellä osaamistaan jo Nashville Predatorsissa, mutta Blue Jacketsissa yhdysvaltalaispuolustaja on noussut koko NHL:n parhaimmistoon ja vakituiseen Norris Trophy -keskusteluun.

Panarinin kaveriksi hyökkäykseen on helppo valita pelaaja, jonka Kekäläinen on kaupannut peräti kahdesti ja kenestä hän luopui Panarin-kaupassa eli Brandon Saad. Yhdysvaltalaislaituri pelasi Blue Jacketsissa vain kaksi kautta, mutta ne ovat olleet hänen NHL-uransa tehokkaimmat.

Laitureiden seuraksi sopisi luontevasti keskushyökkääjä Matt Duchene, joka oli Kekäläiseltä iso hankinta, mutta kanadalaisen ura Blue Jacketsissa jäi lyhyeksi − ja varsinkin runkosarjan osalta vaisuksi. Vegas Golden Knightsissa läpimurtonsa tehnyt William Karlssonkin oli Blue Jacketsissa marginaalipelaaja.

Muutaman vuoden kuluttua tuore hankinta Max Domi on todennäköisesti lunastanut paikkansa Kekäläisen pelaajakauppojen kunniagalleriassa, mutta tällä hetkellä kolmas hyökkääjä pitää hakea kauempaa historiasta.

Uransa jo lopettanut Scott Hartnell oli laitahyökkääjä, joten kokoonpano ei ole aivan tasapainoinen, mutta kanadalaishyökkääjä pelasi Blue Jacketsissa kolme kautta − ensimmäisellä kaudellaan 2014−15 hän oli joukkueen kolmanneksi paras pistemies ja seuraavalla kaudella neljänneksi paras.

Kolmannella kaudella Hartnellin tehot laskivat, mutta hankintana hän oli kiistatta onnistunut − varsinkin jos verrataan kaupan toisen osapuolen R.J. Umbergerin suoritustasoa. Hän ei nimittäin kyseisen pelaajakaupan jälkeisillä kahdella kaudellaan tehnyt edes yhteensä niin paljon pisteitä kuin Hartnell huonoimmalla kaudellaan Blue Jacketsissa.

Vaikka Kekäläinen on myynyt ja hankkinut pelaajia aktiivisesti, Jonesin lisäksi ainoa pidempään Blue Jacketsissa viihtynyt puolustaja on Scott Harrington, jonka rooli on pieni eikä suoritustasokaan mairittele.

Maalivahdin kohdalla on sama tilanne, sillä Kekäläinen “peri” edeltäjältään Scott Howsonilta huippumaalivahti Sergei Bobrovskin. Niinpä paras Kekäläisen itse hankkima torjuja on Curtis McElhinney, joka pelasi muutaman kelvollisen kauden Bobrovskin kakkosmaalivahtina.

Kokoonpanot ovat varsin tasaisia, mikä kuvastaakin Kekäläisen onnistumista joukkueen rakentamisessa kaikin eri keinoin. 

Avauskokoonpano Kekäläisen Blue Jacketsiin pelaajakaupalla tai vapaina agentteina hankkimista pelaajista näyttää siis seuraavalta:

Panarin-Hartnell-Saad
Harrington-Jones
McElhinney

Lopputulos

Varaamalla hankittujen pelaajien kokoonpano on kiistatta tasapainoisempi, mutta kärkipelaajat Dubois ja Werenski toisaalta häviävät verrokeilleen Panarinille ja Jonesille. Maalilla Merzlikins puolestaan ottaa voiton McElhinneystä, vaikka otanta onkin vielä pieni.

Kokoonpanot ovat varsin tasaisia, mikä kuvastaakin Kekäläisen onnistumista joukkueen rakentamisessa kaikin eri keinoin. Panarinin ja Jonesin supertähtitasosta huolimatta kallistun kuitenkin lievästi varausviisikon puoleen ja yritän muistaa, että Wennberg oli vielä muutama vuosi sitten oikeasti laadukas NHL-pelaaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle