Vapaiden markkinoiden parhaat maalivahdit: Riittävätkö Avalanchen pelimerkit Grubauerin jatkosopimukseen?

NHL / Artikkeli
Philipp Grubauer on yksi mielenkiintoisimmista vapaista agenteista.
Kuva © Getty Images

NHL:n vapaiden pelaajien markkinat aukeavat keskiviikkona Suomen aikaa kello 19. Jatkoaika otti käsittelyyn markkinoiden viisi kiinnostavinta maalivahtia.

1) Philipp Grubauer 

Viime kaudella loistavasti pelannut 29-vuotias saksalaismaalivahti on yksi mielenkiintoisimmista vapaista agenteista. Colorado Avalanchen maalia 40 ottelussa vartioinut saksalainen johdatti joukkueensa pudotuspelien toiselle kierrokselle, jossa Vegas Golden Knights oli kuitenkin parempi. 

Grubauer oli ehdolla Vezina Trophyn saajaksi ja syystä. Saksalainen torjui viime kaudella 30 voittoa 40 ottelussa. Päästettyjen maalien keskiarvo jäi alle kahteen ja torjuntaprosentti nousi yli 92 prosentin. 

Grubauer on ilmaissut halunsa jatkaa Avalanche-paidassa, mutta mittaa varmasti oman arvonsa vapaiden pelaajien markkinoilla. Jatkosopimus Avalanchen kanssa olisi molempien osapuolien kannalta järkevä ratkaisu. 

2) Frederik Andersen 

31-vuotias tanskalaismaalivahti kärsi viime kaudella loukkaantumisista ja pelasi NHL-uransa heikoimman kauden tilastojen valoissa. Anaheim Ducksissa ja Toronto Maple Leafsissa uransa aikana kiekkoja torjunut Andersen on nyt uransa käännekohdassa. 

Jos ja kun Andersen etsii itselleen uutta ja arvokkaampaa sopimusta, Maple Leafsilla voi olla vaikeuksia saada tarvittavia dollareita kasaan. Toisaalta Andersenin loukkaantumishistoria on asia, jota ei voi sivuuttaa sopimusneuvotteluissa. 

Jos Andersen jatkaa Leafs-paidassa, pitää työkuormaa jakaa selkeästi tasaisemmin kakkosmaalivahti Jack Campbellin kanssa. Todennäköisemmin edessä on kuitenkin maiseman vaihto.

3) Jaroslav Halak 

Tuukka Raskin takana Boston Bruinsissa kakkosviulua soittanut slovakkivahti hakee uutta nostetta uralleen uudessa joukkueessa. Jo 15 kautta NHL:ssä pelannut Halak on uransa ehtoopuolella, mutta laatumaalivahtina hän pystyy pelaamaan vielä torjumaan vähintään hyvä varavahtina. 

Edellisen kolmen kauden aikana Halak pelasi Bruins-paidassa 83 ottelua, joista hän voitti 49. Raskin loukkaantuminen ja pitkä kuntoutus olisivat antaneet Halakille vastuuta Bruinsissa, mutta mies ilmoitti jo aiemmin kesällä etsivänsä vapaana agenttina uutta joukkuetta. 

Antti Raanta kärsi viime kaudella loukkaantumisista.
Kuva © Getty Images

4) Antti Raanta 

Suomalaismaalivahti on kärsinyt edellisten kausien aikana useista eri loukkaantumisista ja pelattujen otteluiden määrä on jäänyt pieneksi. Viime kaudella Raanta torjui vain 12 ottelua Coyotesin maalilla. Suomalaismaalivahti ei tavoittele markkinoilta jättisopimusta, mutta oikealla hinnalla useampikin joukkue voi olla kiinnostunut Raannasta. 

Raanta on osoittanut olevansa terveenä enemmän kuin laadukas NHL-maalivahti. Raanta kaipaisi uralleen uutta nostetta ja ennen kaikkea pelikuntoa. Jos Raanta pysyy ehjänä, hän voi edelleen nousta ykkösmaalivahdiksi NHL:ssä. 

5) Petr Mrazek 

Mrazek pelasi viime kaudella tilastojen valoissa hyvän kauden, mutta loukkaantumiset häiritsivät pahemman kerran 29-vuotiaan tšekkivahdin tekemistä. Alex Nedeljkovic nousi viime kaudella Hurricanesin ykkösmaalivahdiksi, mutta hänet kaupattiin kesällä Red Wingsiin. 

Hurricanes on etsinyt vahvaa ykkösmaalivahtia jo vuosien ajan ja Mrazek toivoo olevansa joukkueen suunnitelmissa myös tulevalla kaudella. Palkankorotus on luultavasti tulossa, mutta mistään jättisopimuksesta ei voida puhua. 

Lähellä listaa: James Reimer, Jonathan Bernier, David Rittich, Linus Ullmark, Tuukka Rask, Martin Jones, Braden Holtby

» Lähetä palautetta toimitukselle