Valko-Venäjä nöyryytti Ruotsia, Iso-Britannia piinasi Slovakiaa - maaleja vain kourallinen koko päivänä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
USA:n hyökkäyksien lopputulos oli useimmiten tämä.
Kuva © Samuli Huikuri
Valko-Venäjä tiputti sunnuntain toisen ison pommin voittamalla Ruotsin 1−0. Päivän avausottelussa Slovakia voitti vaivoin Iso-Britannian 2−1. Norjalla sen sijaan ei ollut tuskaa Italiaa vastaan. USA puolestaan jätti Kanadan edelleen nollakerhoon.

Iso-Britannia-Slovakia 1−2

Pelin kuva oli alusta alkaen selvä: Slovakia hallitsi peliä ja kiekkoa suurin määrin, ja Iso-Britannia taisteli minkä pystyi. Slovakia heilutti maaliverkkoa jo 25 sekunnin kohdalla, kun Marek Hrivik osui. Britit eivät tästä lannistuneet, vaan armottoman taistelun avulla kestivät ilman lisätakaiskuja.

Toisen erän alussa britit järkyttivät slovakialaisia Liam Kirkin tasoitusmaalilla, jota tosin seurasi hetken päästä Robert Lantosin johtomaali. Tämän jälkeen Iso-Britannia joutui taas jälleen isommalle puolustuskannalle ja Slovakia vyörytti.

Britit taistelivat kuitenkin urhoollisesti maalivahtinsa Ben Bownsin johdolla, ja Slovakia hakkasi päätään puolustusmuuriin. Kun Iso-Britanniankaan hyökkäyspelaamisesta ei ottanut tullakseen tulosta, loppulukemiin ei enää tullut muutosta.

Norja-Italia 4−1

Norja ja Italia käynnistivät Riian kisojen B-lohkon kolmannen kisapäivän. Italialla ei ollut ottelussa saumaa Norjan juhliessa kisojen avausvoittoa 4–1-lukemin. Mathias Trettenes oli ottelun suuri sankari hattutempullaan.

Italialta Daniel Frank oli ainoa maalintekijä, kun Norja hölläsi kaasujalkaansa kolmannen erän loppuhetkillä.

Toisen erän jälkipuoliskolla Italian Stefano Giliatin olkapää kopautti norjalaispelaajan päätä ja Giliati sai tilanteesta kaksiminuuttisen lisäksi kymmenminuuttisen rangaistuksen.

Muuten ottelu oli siisti. Norja kulutti jäähypenkkiä yhden kaksiminuuttisen ja Italia neljän kaksiminuuttisen sekä Giliatin kymmenminuuttisen verran.

Ruotsi-Valko-Venäjä 0−1

Ottelun lähtökohdat olivat selvät: Ruotsi lukeutui turnauksen suosikkeihin, kun taas Valko-Venäjän oletettiin kyntävän hännillä. Kummallakin oli tappio alla otteluun lähdettäessä, joten motivaatiota ei ainakaan puuttunut.

Ottelun kulku oli hyvin tasapaksu. Ruotsi hallitsi enimmäkseen, mutta Valko-Venäjäkin sai rakennettua paikkoja ja loistava puolustaminen esti kummankin maalinteon. Myös maalivahdit Ruotsin Adam Reideborn ja Valko-Venäjän Danny Taylor olivat vireessä.

Peli eteni aina päätöserän alkuun saakka, kunnes Valko-Venäjän German Nesterov pääsi iskemään irtokiekon sisään maalin edestä. Loppupeli oli ruotsalaisten myllytystä ja valkovenäläisten valtavaa puolustustaistelua.

Valkovenäläisten nolla kesti kuitenkin loppuun saakka ja joukkue pääsi juhlimaan MM-historiansa ensimmäistä voittoa Ruotsista.

Tanska-Sveitsi 0−1

Sveitsi lähti jatkamaan Tšekki-voitostaan alkanutta hyvää turnaustaan Ruotsin kaatanutta Tanskaa vastaan. Pelin kuva oli alusta alkaen kristallinkirkas: Sveitsi hallitsi mielin määrin ja Tanska rimpuili mukana.

Timo Meier vei Sveitsin johtoon jo avauserän 14. minuutilla ja Sveitsi laukoi yhteensä 30 kertaa kohti Tanskan maalivahti Sebastian Dahmia, mutta osumatarkkuus oli surkuhupaisa.

Tanska ei puolestaan saanut yhtään mitään aikaan koko pelin aikana edes ylivoimilla tai ilman maalivahtia ja Ruotsia vastaan nähty vire oli tipotiessään. Loppulukemat eivät yllättäneet yhtään ketään.

Kanada – USA 1–5

Yhdysvallat voitti Kanadan Riian kisojen kolmannen päivän B-lohkon päätösottelussa 5–1-lukemin.

Vauhdikkaasti käynnistynyt avauserä tarjoili aaltoilevaa peliä kummaltakin joukkueelta. Anthony Stolarz vaihdettiin Jake Ottengieriin Yhdysvallat-maalille ottelun viidennellä minuutilla Stolarzin loukkaaannuttua. Yhdysvaltojen Jason Robertson avasi taiston maalihanat vanhanaikaisella erän puolenvälin tienoilla.

Toisessa erässä Adam Clendeningin laukaus viuhui komeasti Kanadan maaliin. Kanada oli helisemässä, ja Jack Capuanon luotsaama joukkue joutui kuluttamaan jäähypenkkiä runsaasti mutta eivät kuitenkaan heittänyt hanskoja tiskiin luovuttaakseen.

Trevor Moore ohjasi maalin edustalta USA:n kolmannen osuman illan kolmannella ylivoimalla videotarkistuksen jälkeen. Moore iski illan toisensa ennen toista erätaukoa Kanadan puolustaessa heikosti.

Kolmas kaksikymppinen käynnistyi kanadalaisten maalivahdin vaihdolla, kun Adin Hill luisteli maalinsuulle, ja Darcy Kuemperin iltapuhde oli ohi. Ottelun loppuaika vain luisteltiin sekä harjoiteltiin tulevia taistoja varten.

Taistossa nähtiin vielä kaksi osumaa Kanadan kaventaessa 4–1-lukemiksi Maxime Comtoisin maalilla ja puolustaja Matt Tennysonin tarkalla laukauksella laukoi Yhdysvaltojen illan viidennen osuman ottelun loppuhetkillä.

Kuemper koppasi 13 ja Hill viisi sekä Ottengier 26 ja Stolarz kaksi laukausta. Kanadalle vihellettiin kolme ja Yhdysvalloille kaksi kaksiminuuttista.

Yhdysvalloista huokui peli-ilo, kun taas Kanada oli jäykempi virkasmiesmäinen hajuton sekä mauton kiekkojoukkue. Kanadan aiemmasta maalista MM-tasolla kului ennen Comtoisin maalia 161 minuuttia ja 33 sekuntia.

» Lähetä palautetta toimitukselle