Uutta: Tilastot osoittavat Kärppien ylisuorittaneen runkosarjassa

LIIGA / Artikkeli
HPK sijoittui runkosarjan Corsi-tilastossa Kärppien edelle.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Runkosarjan näytöstyyliin voittanut Kärpät sijoittui kiekonhallintaa mittaavassa Corsi-tilastossa vasta neljänneksi. Yllätysmestaruutta juhliva HPK oli puolestaan kyseisen tilaston kärjessä.

Liigan pudotuspelit huipentuivat tänä keväänä huikeaan finaalisarjaan, joka päättyi ennakko-odotusten vastaisesti HPK:n yllätysmestaruuteen. Oulun Kärpät oli voittanut runkosarjan poikkeuksellisen ylivoimaisesti ja joukkue lähtikin pudotuspeleihin selvänä mestarisuosikkina. Ilves ja HIFK onnistuivat kuitenkin laittamaan oululaisjoukkueen yllättävän tiukoille ensimmäisillä pudotuspelikierroksilla.

Kärpät raivasi lopulta tiensä finaaleihin, mutta joutui taipumaan HPK:lle tasaisessa seitsemän ottelun sarjassa. Kanada-maljan matkaaminen Oulun sijaan Hämeenlinnaan oli suuri yllätys, mutta eräs tilasto puhui tämän mahdollisuuden puolesta jo ennen ensimmäistäkään playoff-ottelua.

Joukkueen Corsi-lukema mittaa laukausten suhdetta tasakentällisin ja sitä pidetään yleensä hyvänä pelinhallinnan mittarina. Vaikka Kärpät keräsikin runkosarjassa selvästi suurimman pistepotin, sijoittuu se joukkueiden Corsi-lukemien vertailussa vasta neljänneksi. Kärppien edellä kyseisessä tilastossa ovat HPK, Ilves ja HIFK; siis juuri ne joukkueet, jotka Kärpät kohtasi pudotuspeleissä.

Pudotuspeleissä lentoon lähteneen HPK:n Corsi-lukema oli runkosarjassa koko Liigan paras. Niinpä onkin perusteltua kysyä, lähtikö Kärpät playoff-sarjoihinsa sittenkään niin selvänä ennakkosuosikkina kuin sarjataulukko antoi ymmärtää?

Joukkue Kärpät HPK
Corsi (runkosarja) 52,5  54,8 
Corsi (playoff) 51,0 48,3
PDO (runkosarja) 104,9 97,9
PDO (playoff) 103,0 102,1

Kärpät oli runkosarjassa tuloksellisesti poikkeuksellisen ylivoimainen. Huikea sarjamenestys selittyy kuitenkin suurelta osin tehokkaalla viimeistelyllä ja Liigan kovimmilla prosenteilla kiekkoja pysäyttäneellä maalivahtikaksikolla. Tämä selviää, kun luodaan katsaus erääseen toiseen merkittävään joukkuetilastoon.

Joukkueen laukausprosentin ja torjuntaprosentin summasta tasakentällisin käytetään yleisesti lyhennettä PDO. Kärppien PDO-lukema runkosarjassa oli päättyneellä kaudella selvästi Liigan paras. HPK sijoittui puolestaan kaikkien Liiga-joukkueiden PDO-vertailussa vasta sijalle 13. Tilastot kertovat Kärppien mahdollisesti ylisuorittaneen runkosarjassa kenttätapahtumiin nähden, kun taas HPK vastaavasti alisuoritti. Kärppien korkea PDO-lukema selittyy varmasti osittain myös laadukkaalla hyökkäysmateriaalilla ja hyvillä maalivahdeilla.

Pudotuspeleissä Kärppien ja HPK:n PDO-lukemat olivat sen sijaan jo hyvin lähellä toisiaan. Oranssipaidat onnistuivat siis kuromaan ratkaisevan eron kiinni playoff-vaiheessa, mikä mahdollisti finaaliyllätyksen toteutumisen.

Tilastot eivät tietenkään kerro kaikkea, eikä Corsi-lukema ole absoluuttinen joukkueen hyvyyden mittari. On kuitenkin mielenkiintoista, että runkosarjan Corsi-tilastossa menestyneet joukkueet suoriutuivat playoff-sarjoistaan Kärppiä vastaan odotettua paremmin. Kun ensi keväänä pohditaan, mistä asetelmista joukkueet lähtevät pudotuspeleihin, ei runkosarjan Corsi-tilaston vilkaiseminen ole ainakaan pahitteeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle