Uutta: IIHF vastaa Jatkoajalle saamaansa kritiikkiin tuomari- ja kurinpitotoiminnasta – "Viestimme vain päätöksistä, jotka johtavat pelikieltoihin"

MAAJOUKKUE / Artikkeli
MM-kisojen tuomaritoiminta on joutunut murskakritiikin kohteeksi.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Tämän vuoden MM-kisat ovat alkaneet poikkeuksellisen suurella erotuomari- ja kurinpitoporulla. Tuomarikohut eivät todellakaan ole MM-tapahtumissa harvinaisuuksia, mutta nyt porua on syntynyt huomattavan aikaisin turnauksessa. Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen on myös kritisoinut Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n tuomareita ja kurinpitoa julkisesti ennenkuulemattoman rajusti.

Jatkoaika yritti tavoittaa Kansainvälisen jääkiekkoliiton erotuomaritoiminnasta vastaavan Danny Kurmannin, mutta Kurmann ohjasi kysymykset IIHF:n viestintäpäällikkö Adam Steissin vastattavaksi.

A-lohkon maiden valmentajista etenkin Suomen Jalonen ja Saksan Toni Söderholm ovat arvostelleet rankasti tuomareiden uskallusta tehdä päätöksiä ja kantaa vastuuta. Liitossa kuitenkin luottamus pysyy vakaana.

– IIHF tukee täysin valittuja tuomareita ja meillä on täysi luottamus MM-kisojentuomareiden kyvykkyyteen.

MM-kisojen tuomareista vastuussa oleva henkilö tai taho on ollut melko epäselvä, joten Steiss valotti kuka oikein on loppukädessä vastuuhenkilö tuomaritoiminnan takana.

– Kurmann on vastuussa kaikista MM-kisoissa viheltävistä tuomareista. Yhteistyössä tuomarivalmentajien ryhmän kanssa Kurmann esikuntineen arvioivat jokaisen tuomarin suoritukset, ja tämän perusteella määräytyvät tuomarivalinnat tuleviin otteluihin.

Myös kisojen kuripitotoiminnasta vastaaviin henkilöihin Steiss raotti esirippua, mutta henkilöllisyydet jäivät pimentoon.

– IIHF:n kurinpitolautakunta koostuu paikan päällä olevasta lautakunnan puheenjohtajasta, jota tukee 11 henkilön tiimi, joka ei ole paikan päällä. Tämä tiimi sisältää entisiä pelaajia ja tuomareita, joista useimmat ovat olleet komiteassa jo useita vuosia.

IIHF ei ole kisojen aikana esittänyt kannanottoja porua herättäneisiin tapauksiin. Steissin mukaan liiton viestintäpolitiikka on selkeä.

– Kurinpitolautakunta tarkistaa jokaisen tapauksen, mutta viestimme vain päätöksistä, jotka johtavat pelikieltoihin.

Pelaajille on riittänyt tuomareille asiaa turnauksen aikana.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Myöskään itse erotuomareilta ei ole saatavissa kommentteja epäselviin tapauksiin liittyen.

– Tuomareilla on oikeus antaa haastatteluja medialle, mutta he eivät kommentoi mitään jäällä tehtyjä päätöksiä.

Tuomaritoiminnan kehityksestä ja tuomareiden ohjeistuksista Steiss oli lyhytsanainen.

– Viime maaliskuun Tampereen kokouksessa IIHF:n neuvosto päätti investoida tuomarien ja toimitsijoiden koulutukseen.

Steiss ei antanut vastausta kolmeen esitettyyn kysymykseen, jotka alunperin koskivat Kurmannin mielipidettä kyseenalaisista tilanteista, tuomaritoiminnan laadusta sekä tuomaritoiminnan linjauksista.

» Lähetä palautetta toimitukselle