Uutta: HIFK on Liigan suurseurojen vertailussa huomattavan surkea välieräsuorittaja

LIIGA / Artikkeli
HIFK joutui taipumaan välierissä – jälleen kerran.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
HIFK:n voittoprosentti SM-liigan välieräsarjoissa on vaatimaton 33,3%. Erityisesti vieraskaukalossa aloitetut sarjat ovat olleet helsinkiläisjoukkueelle myrkkyä.

HIFK esitti tällä kaudella parastansa oikeaan aikaan. Pirteästi pelanneet punanutut tarjosivat varteenotettavan vastuksen runkosarjaa dominoineille Kärpille, mutta joutuivat lopulta taipumaan paremmilleen kuudessa ottelussa. Niinpä stadilaisten kohtalona on pelata pronssiottelussa jo kolmantena kautena peräkkäin. Kun HIFK:n pudotuspelihistoriaa tarkastellaan lähemmin, huomataan, että välieräsarjat ovat päättyneet heidän kannaltaan murheellisesti jopa hämmästyttävän usein.

Jääkiekon SM-liigassa on pelattu pudotuspelejä vuodesta 1976 lähtien. HIFK on kuulunut tuosta kaudesta alkaen sarjan suurimpiin seuroihin ja sillä on vyöllään TPS:n ja Tapparan jälkeen kolmanneksi eniten pelattuja pudotuspelisarjoja. Tämä perinteikäs helsinkiläisjoukkue on myös esiintynyt pudotuspeleissä useammin kun mikään toinen liigaseura, mutta huomattavaa pudotuspelimenestystä se on niittänyt suhteellisen harvoin.

HIFK on raivannut tiensä välieriin 21 kertaa, mutta noista sarjoista vain seitsemän on päättynyt punanuttujen voittoon. Joukkueen voittoprosentiksi välieräsarjoissa muodostuu siis vaatimaton 33,3%, kun taas esimerkiksi Tappara on kuitannut nimiinsä 76% pelaamistaan välieräsarjoista. Myös muiden pitkäaikaisten kärkijoukkueiden vastaavat lukemat ovat huomattavasti HIFK:n voittoprosenttia korkeampia, kuten alla olevasta taulukosta nähdään.

                       Voittoprosentti välierissä
HIFK 33,3%
TPS 65,4%
Tappara 76,0%
Jokerit 71,4%
Kärpät 63,2%

Miksi HIFK on sitten suoriutunut välierissä heikommin kuin muut kärkijoukkueet? Suurin syy on varmasti se, että suurseura-statuksestaan huolimatta HIFK on lähtenyt välieräsarjaan hieman useammin altavastaajana kuin suosikkina. Punanutut ovat saaneet kotiedun välieriin kymmenen kertaa ja aloittaneet sarjan 11 kertaa vieraissa. Kotiedulla on suuri merkitys pudotuspelisarjan voittajaa ennustettaessa; edun saanut joukkue on kerännyt pitkässä runkosarjassa vastustajaansa enemmän pisteitä ja saa tämän lisäksi aloittaa sarjan kotikaukalossa, mikä lisää voiton todennäköisyyttä entisestään.

Kaikista SM-liigan välieräsarjoista 75% on päättynyt kotona aloittaneen joukkueen voittoon. Jos pudotuspelisarjan suosikki nimettäisiin ainoastaan kotiedun perusteella, olisi HIFK:n voittoprosentin odotusarvo 47,6%. Todellinen voittoprosentti jää kuitenkin jostain syystä selvästi tätä pienemmäksi.

Kun tarkastellaan tarkemmin HIFK:n pelaamia välieräsarjoja, huomataan joukkueen voittaneen kymmenestä kotona aloittamastaan sarjasta seitsemän. Helsinkiläiset ovat siis onnistuneet hyödyntämään kotietunsa lähes yhtä tehokkaasti kuin välieriin selvinneet liigajoukkueet keskimäärin. Heikko voittoprosentti selittyykin yksinkertaisesti sillä, että HIFK on hävinnyt kaikki 11 välieräsarjaa, jotka joukkue on joutunut aloittamaan vieraskaukalossa.

Tämä on erikoinen ilmiö, sillä muut Liigassa pelaavat huippujoukkueet ovat onnistuneet voittamaan välieräsarjoja vastustajan kotiedusta huolimatta. Jostain syystä HIFK ei ole kuitenkaan ikinä pystynyt rynnimään altavastaajan asemasta finaaliin saakka. Lähellä tämä on toki ollut useita kertoja, esimerkiksi kaksi edellistä välieräsarjaa Kärppiä vastaan olivat punapaidoilta vahvoja esityksiä.

Ei välttämättä ole liioittelua puhua HIFK:n kohdalla jonkinlaisesta välieräkirouksesta. Tilastojen perusteella voidaan todeta, että mestaruusjuna pääsee varmemmin pääteasemalleen, jos se kiitää välieriin kotiedun siivittämänä.

Muokattu 17.4. 2019 kello 17.13: Otsikkoa muokattu.

» Lähetä palautetta toimitukselle