Uusi sukupolvi maalivahteja on nousemassa NHL-kaukaloissa isompaan rooliin

NHL / Artikkeli
Jordan Binningtonin torjuntojen avulla St. Louis Blues on saanut kurssiaan käännettyä.
Kuva © Getty Images
Kokeneiden maalivahtien kompuroidessa nuoremmat torjujat muun muassa Jordan Binningtonin, David Rittichin ja Carter Hartin johdolla ovat ottaneet roolia.

NHL:ssä alle 25-vuotiaat ykkösmaalivahdit ovat harvinaisia, ja tämän vuosikymmenen Vezina Trophy -voittajien keski-ikä on yli 29 vuotta, vaikka Columbus Blue Jacketsin Sergei Bobrovski onkin voittanut parhaalle maalivahdille annettavan palkinnon kahdesti alle 29-vuotiaana.

Anaheim Ducksin John Gibson, Pittsburgh Penguinsin Matt Murray, Tampa Bay Lightningin Andrei Vasilevski ja Winnipeg Jetsin Connor Hellebuyck ovat harvoja alle 25-vuotiaana ykkösvahdeiksi nousseita. Uutta sukupolvea on kuitenkin nousemassa esiin.

Jordan Binnington, St. Louis Blues

Jake Allen on epäonnistunut Blues-maalilla jo toisella kaudella putkeen. 28-vuotiaan kanadalaisvahdin aloittamasta 35 ottelusta vain 15 on päättynyt joukkueen voittoon. Päästettyjen maalien keskiarvo on yli kolme ja torjuntaprosentti alle 90.

25-vuotias Binnington on aloittanut vain seitsemän peliä, mutta näistä Blues on voittanut viisi. Torjuntaprosentilla ja päästettyjen maalien keskiarvolla mitattuna Bluesin kolmannen kierroksen varaus vuodelta 2011 on selvästi Allenia edellä. Edistyneissä tilastoissa ero tulee vielä selvemmin esille.

GS Sv% xSv% dSv% HDSv% GSAA30
Allen 35 90,95 92,28 -1,34 80 -0,4
Binnington 7 94,84 92,26 2,57 89,66 0,77

GS = aloitetut ottelut, Sv% = torjuntaprosentti viidellä viittä vastaan, xSv% = torjuntaprosenttiodottama, dSv% = torjuntaprosentin ja odottaman erotus, HDSv% = korkean todennäköisyyden laukausten torjuntaprosentti, GSAA30 = ehkäistyt maalit 30 laukausta kohti.

Näillä lukemillaan Binnington on NHL:n kärkeä, mutta otoskoko on todella pieni. Ero koko kauden ykkösmaalivahtina pelanneisiin on todella iso. Vähintään 1500 minuuttia tasaviisikoin pelanneista maalivahdeista Ducksin Gibsonilla on paras torjuntaprosentin ja odottaman erotus, 1,62.

Edistyneissä tilastoissa Smith on koko NHL:n heikoimpia, Rittich puolestaan sarjan kärkeä.

Myös korkean todennäköisyyden laukausten torjuntaprosentissa ero Binningtonin ja todellisten ykkösmaalivahtien kärjen välillä on lähes kolme prosenttiyksikköä. Nykyistä tasoaan Binnington ei siis todennäköisesti pysty säilyttämään, mutta urallaan aiemmin vain yhden NHL-pelin pelannut kanadalainen on suorittanut tällä kaudella lupauksia herättävästi.

Binningtonin sopimus päättyy tähän kauteen. Heikosti suoriutunut Allen puolestaan on kiinnitetty yli neljän miljoonan dollarin sopimuksella kauden 2020−21 loppuun. Blues-GM Doug Armstrongilla riittää siis mietittävää, mihin suuntaan vie alisuorittaneen joukkueensa maalivahtipeliä.

Mackenzie Blackwood, New Jersey Devils

Devils-legenda Martin Brodeur palasi Bluesista Devilsin toimistolle täksi kaudeksi. Voi vain kuvitella, mitä yksi kaikkien aikojen parhaista maalivahdeista miettii katsellessaan seuransa surkeaa maalivahtityöskentelyä.

Keith Kinkaid aloitti kauden hyvin Cory Schneiderin toipuessa loukkaantumisesta, mutta kauden edetessä 29-vuotiaan yhdysvaltalaisen taso on taantunut merkittävästi. 32-vuotias Schneider puolestaan ylsi kyseenalaiseen saavutukseen jäätyään kalenterivuonna 2018 ilman runkosarjavoittoa.

Devilsin toivoksi on nousemassa 22-vuotias tulokas Blackwood. Vuonna 2015 toisella kierroksella varattu kanadalainen on jo ehtinyt torjua muun muassa kaksi peräkkäistä nollapeliä ja pelannut aloittamansa kymmenen ottelua todella hyvin kokeneempiin joukkuekavereihinsa verrattuna.

GS Sv% xSv% dSv% HDSv% GSAA30
Schneider 7 86,9 91,64 -4,74 69,44 -1,42
Kinkaid 31 91,77 91,77 -0,35 79,72 -0,11
Blackwood 10 93,68 91,78 1,89 82,22 0,57

Kaikkien kolmen maalivahdin torjuntaprosenttiodottama on lähes identtinen, ja Blackwoodin suoritus erottuu edukseen − erityisesti kovapalkkaisimpaan Schneideriin verrattuna. Kuusi miljoonaa dollaria tienaava Schneider pelasi viisi ottelua AHL:ssä kuntoutusjaksolla, mutta taso oli heikko farmissakin.

Noustuaan joulukuussa farmista NHL:ään Blackwood on pelannut enemmän ja paremmin kuin Kinkaid. Otoskoko on toki merkittävästi pienempi, ja varsinkin torjuntaprosentin sekä odottaman erotus tuskin pysyy nykyisellä tasolla.

NHL-joukkueiden jäätyä tähdistöottelutauolle nuori kanadalainen laitettiin takaisin farmiin, mutta tämä ratkaisu viittaa siihen, että lupaava tulokas saa palata hyvässä pelikunnossa NHL-kaukaloihin.

Blackwoodin sopimus kattaa vielä kauden 2019−20, kun taas Kinkaidista on tulossa keväällä rajoittamaton vapaa agentti. Kolmatta kautta alisuorittava Schneider puolestaan on kiinnitetty Devilsiin vielä kolme kokonaista kautta kauppaamisen estävän pykälän sisältävällä sopimuksella.

Hart on tällä kaudella noussut yllättäen Flyersin ykköstorjujaksi.
Kuva © Getty Images

Carter Hart, Philadelphia Flyers

Flyersin maalivahtisekoilu ylittää jopa Devilsin vastaavan. Peräti seitsemän eri maalivahtia on aloittanut ottelun joukkueen maalilla. Toiseksi eniten aloitettuja otteluja on 20-vuotiaalla Hartilla, jonka Flyers varasi toisella kierroksella vuonna 2016. Ensimmäiset NHL-pelinsä Kanadalle alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden torjunut maalivahti on kuitenkin pelannut vasta tällä kaudella.

Huippulupaava kanadalainen on loukkaantuneen Brian Elliottin ohella ainoa siedettävästi selviytynyt torjuja. Elliottin lisäksi Michal Neuvirth on tällä hetkellä loukkaantuneena. Hart haki pelituntumaa farmista tähdistöottelutauon ajan, ja Anthony Stolarz lienee toinen pelaavassa kokoonpanossa oleva torjuja. Siirtolistalta poimittu Mike McKenna on päässyt pelaamaan vain yhden ottelun.

Flyers onkin ottelumäärään suhteutettuna kolmanneksi eniten maaleja päästänyt joukkue, ja alivoimalla joukkue on ollut NHL:n neljänneksi heikoin, joten viidellä viittä vastaan -pelissä Flyers-torjujien tilastot näyttävät hieman paremmilta.

GS Sv% xSv% dSv% HDSv% GSAA30
Elliott 13 93,13 91,72 1,41 87,27 0,42
Hart 12 92,64 92,42 0,22 81,97 0,07
Stolarz 7 90,05 91,26 -1,2 86,67 -0,36
Neuvirth 6 87,23 93,48 -6,25 70 -1,87

Flyersilla ei koko kaudella ole ollut selvää ykkösmaalivahtia, joten otannat ovat pieniä. Erot Elliottin ja tällä kaudella parrasvaloihin nousseen Hartin eduksi ovat kuitenkin selvät. Nuorukaisen suoritustasossa ei myöskään ole nähtävissä merkkejä ylisuorittamisesta, korkean todennäköisyyden laukauksissa Hartilla on itse asiassa parannettavaa.

Flyers on Itäisen konferenssin heikoimpia joukkueita ja organisaationa sekavassa tilassa. Tällä kaudella torjuneista maalivahdeista Hart on ainoa, jonka sopimus ei pääty tähän kauteen − poislukien kaksi vajaata ottelua todella heikoin tuloksin torjunut Alex Lyon.

Noustuaan joulukuussa farmista NHL:ään Blackwood on pelannut enemmän ja paremmin kuin Kinkaid.

Tämän kauden näytöillään Hart on luonut uskoa Flyersin tulevaisuuteen − organisaatiolla on lupaustensa joukossa toinenkin nuori maalivahti, 22-vuotias ruotsalainen Felix Sandström. Nuorien tueksi tarvitaan kuitenkin nykyistä parempia konkarivahteja.

Adin Hill, Arizona Coyotes

Antti Raannan loukkaantuminen on muuttanut Coyotesin maalivahtiasetelmia. Kakkosmaalivahtina kauteen lähtenyt Darcy Kuemper on tammikuussa löytänyt hyvän torjuntavireen, mutta syyskaudella häntä paremmin suoriutui 22-vuotias Hill. Isokokoinen, kolmannella kierroksella vuonna 2015 varattu oli joulukuussa selvästi Kuemperia edellä.

Raanta on viidestä tällä kaudella Coyotes-maalilla pelanneesta maalivahdista ainoa, jonka suoritusta voi kutsua hyväksi.

GS Sv% xSv% dSv% HDSv% GSAA30
Raanta 12 93,07 91,36 1,7 84,62 0,51
Kuemper 26 90,95 92,23 -1,28 79,17 -0,38
Hill 11 90,2 91,73 -1,54 72,41 -0,46

Edistyneissä tilastoissa Hill on useamman ottelun pelanneista Coyotes-maalivahdeista heikoin, mutta isoin ero Kuemperiin verrattuna on korkean todennäköisyyden laukausten torjumisessa. Keskitason todennäköisyyden laukauksissa Hill on joukkueensa paras ja koko NHL:n kärkeä.

Hill on myös ainoa Coyotes-vahti, jonka aloittamista peleistä joukkue on voittanut yli puolet.

Huomionarvoista on sekin, että Kuemperin torjuntaprosenttiodottama on puoli prosenttiyksikköä Hilliä parempi ja lähes prosenttiyksikön Raantaa edellä. Coyotes on siis puolustanut paremmin Kuemperin ollessa maalilla. Toisaalta Raanta ja Hill ovat pelanneet yli puolet vähemmän kuin Kuemper.

Raannan sopimus yltää kauden 2020−21 loppuun, ja suomalainen on Coyotesin kiistaton ykkösvahti. Kuemperin sopimus päättyy ensi kauteen. Hill puolestaan pelaa tulokassopimuksensa viimeistä kautta. Vasta 17 NHL-peliä pelanneen 22-vuotiaan torjujan voi olettaa kuuluvan Coyotesin tulevaisuudensuunnitelmiin.

Hillin NHL-uran alku on ollut lupauksia herättävä, ja nuorukaisella on vielä runsaasti kehittymisen varaa.

Konkarit ovat epäonnistuneet, mutta nuori Delia on täyttänyt paikkansa Blackhawksin maalilla.
Kuva © Getty Images

Collin Delia, Chicago Blackhawks

Blackhawksin monivuotinen ykkösmaalivahti Corey Crawford on kärsinyt aivotärähdyksistä eikä ole pelannut joulukuun puolivälin jälkeen. Kaksi Stanley Cupia voittaneen maalivahdin suoritustasokaan ei tällä kaudella ole ollut toivottu.

Toinen konkari Cam Ward on pelannut Crawfordia paremmin, mutta todellinen yllättäjä on ollut 24-vuotias toista NHL-kauttaan pelaava Delia. Varaamattomana pelaajana Blackhawksiin kesällä 2017 hankittu yhdysvaltalainen on suoriutunut Blackhawks-maalivahdeista parhaiten − tosin otoskoko on pieni.

GS Sv% xSv% dSv% HDSv% GSAA30
Crawford 23 90,43 91,56 -1,13 81,25 -0,34
Ward 19 91,39 90,96 0,43 77,78 0,13
Delia 9 93,58 91,35 2,23 83,93 0,67

Isommalla pelimäärällä Delian suoritustaso suurella todennäköisyydellä laskee, mutta Blackhawks-organisaatio kaipaa kipeästi nuorempia vastuunkantajia kaikille pelipaikoille. Sekä Wardin että Delian sopimukset päättyvät tähän kauteen. Crawfordilla on kuuden miljoonan dollarin sopimus vielä ensi kauden loppuun asti, mutta toistuvien aivotärähdysten vuoksi kanadalaisen koko ura on vaakalaudalla.

Blackhawks on Läntisen konferenssin toiseksi viimeisenä ja on kaikista joukkueista päästänyt toiseksi eniten maaleja ottelumäärään suhteutettuna. Delia tuskin on se maalivahti, joka torjuu Blackhawksin takaisin huipulle, mutta nuorukainen on osoittanut pystyvänsä pelaamaan NHL-tasolla.

Jos organisaatio saa käännettyä kurssinsa parempaan suuntaan, Delialle on käyttöä vähintään kakkosmaalivahtina.

David Rittich, Calgary Flames

36-vuotias Mike Smith on toisella Flames-kaudellaan epäonnistunut suuresti, mikä on avannut 26-vuotiaalle Rittichille ykköstorjujan aseman. Varaamaton tšekki on saanut enemmän vastuuta ja on hyödyntänyt sen mallikkaasti.

Kolmatta kauttaan Flames-organisaatiossa pelaava Rittich on kahdella aiemmalla kaudella pelannut yhteensä vain 22 ottelua, eikä torjuntatyöskentely ole vakuuttanut. Tällä kaudella isokokoinen tšekkivahti on kuitenkin osoittanut pärjäävänsä NHL-tasolla.

GS Sv% xSv% dSv% HDSv% GSAA30
Smith 24 89,77 91,62 -1,85 77,97 -0,55
Rittich 27 93,73 91,94 1,79 86,18 0,54

Edistyneissä tilastoissa Smith on koko NHL:n heikoimpia, Rittich puolestaan sarjan kärkeä. Suoritustason merkittävästä erosta huolimatta maalivahtien peluutus on ollut varsin tasaista, mikä on toisaalta järkevää, koska Rittichin NHL-kokemus on ohutta.

Ykkösmaalivahdiksi kesällä 2017 hankittu Smith ei kuitenkaan ole pystynyt luotettavasti edes tuuraamaan Rittichiä. Molempien maalivahtien sopimus päättyy tähän kauteen. Näillä näytöillä Rittich on pelaamassa itselleen pysyvämpää paikkaa Flamesin maalinsuulla.

Edelleenkin Rittichin näytöt ovat NHL-tasolla ohuet, joten turvallisempaa olisi vielä antaa tšekkivahdille siltasopimus ja hankkia kokeneempi torjuja taustatueksi. Flames on tällä hetkellä Läntisen konferenssin kärjessä, joten on mielenkiintoista nähdä, luottaako seurajohto pudotuspeleissäkin nykyiseen kaksikkoon. Rittichillä ei ole pudotuspelikokemusta NHL-tasolla ja Smithilläkin vain 19 pelin verran.

Flames johtaa Läntistä konferenssia ja Rittich maalivahtitilastoja.
Kuva © Getty Images

Jack Campbell ja Cal Petersen, Los Angeles Kings

Kaksi Stanley Cupia ja yhden Conn Smythe Trophyn pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana voittanut Jonathan Quick pelaa uransa heikointa kautta ja on viime vuosina myös kärsinyt loukkaantumisista. Tällä kaudella 33-vuotiaan konkarin taustalta on noussut kaksikin nuorempaa haastajaa, jotka suoriutuivat hyvin haastavassa tilanteessa, kun Quick oli yli kuukauden sivussa peleistä.

Kings on Läntisen konferenssin jumbona, mistä ei kuitenkaan pidä syyttää maalivahteja. Päästetyissä maaleissa Kings on NHL:n keskitasoa, mutta viimeistelyssä heikoin.

27-vuotias Campbell alkaa olla maalivahdin parhaassa iässä, mutta vuoden 2010 ensimmäisen kierroksen varaus ei ole aiemmin saanut kunnollista näytönpaikkaa sen paremmin hänet varanneessa Dallas Starsissa kuin Kingsissä, jossa hän on pelannut kaudesta 2016−17 asti. NHL-otteluita yhdysvaltalaiselle on neljän kauden aikana kertynyt yhteensä 24, joista 17 tällä kaudella.

Petersen puolestaan on Buffalo Sabresin viidennen kierroksen varaus vuodelta 2013, jonka Kings hankki vapaana agenttina kesällä 2017. Ensimmäiset NHL-pelinsä yhdysvaltalainen on pelannut tällä kaudella.

GS Sv% xSv% dSv% HDSv% GSAA30
Quick 24 92,51 92,26 0,25 84,76 0,08
Campbell 15 93,46 92,6 0,86 78,69 0,26
Petersen 10 95,2 92,86 2,34 89,13 0,7

Quick on edelleen Kingsin kiistaton ykkösmaalivahti eikä vähiten kauden 2022−23 loppuun asti kestävän sopimuksensa vuoksi, jonka palkkakattovaikutus on 5,8 miljoonaa dollaria. 33-vuotias konkari on pienestä notkahduksestaan huolimatta laatuvahti, mutta ikääntyminen ja loukkaantumiset alkavat väistämättä näkyä.

Nykyistä tasoaan Binnington ei todennäköisesti pysty säilyttämään, mutta urallaan aiemmin vain yhden NHL-pelin pelannut kanadalainen on suorittanut tällä kaudella lupauksia herättävästi.

Campbell on käyttänyt oman tilaisuutensa hyvin, ja nykyinen suoritustaso on mahdollista säilyttää pelimäärän lisääntyessäkin. Korkean todennäköisyyksien laukauksien torjumisessa Campbellillä on parantamisen varaakin. Petersen puolestaan selvästi ylisuorittaa ja 24-vuotias siirrettiinkin vuodenvaihteessa takaisin farmiin.

Campbellillä on tämä ja ensi kausi aikaa vakuuttaa Kings-johto omasta tarpeellisuudestaan joukkueen tulevaisuudessa. Petersenin sopimus puolestaan päättyy tähän kauteen, mutta hyvälle syvyystorjujalle voi olettaa olevan käyttöä jatkossakin.

Yksittäisinä onnistujina voi vielä mainita Vancouver Canucksin Thatcher Demkon ja Carolina Hurricanesin Alex Nedeljkovicin. Canucks on voittanut molemmat Demkon aloittamat NHL-ottelut ja Nedeljkovic torjui Hurricanesille voiton ensimmäisessä aloittamassaan NHL-ottelussa.

Hurricanesin maalivahtitilanne on täysin levällään. Ainoa ensi kauteen jatkava maalivahti on Scott Darling, joka pelaa yli neljän miljoonan dollarin sopimuksesta huolimatta farmissa. Nedeljkovicin voi olettaa kuuluvan organisaation tulevaisuudensuunnitelmiin, mutta Petr Mrazekin tai Curtis McElhinneyn jatkoa on nykynäytöillä vaikea arvioida.

Canucksilla on Jacob Markström kiinnitettynä vielä ensi kaudeksi, ja Demkon lisäksi joukkueella on toinen maalivahtilupaus, 19-vuotias Michael DiPietro. Demkolla on sopimus katkolla, ja isokokoinen yhdysvaltalainen onkin tällä hetkellä toinen maalivahti Markströmin ohella NHL-kokoonpanossa.

Lähteet: NHL.com, CapFriendly, Corsica. Tilastopoiminnat tehty tähdistöottelutauon aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle