"Usko osoittautui vääräksi" – Kannattajaboikotti, valmentajapotkut Jyväskylässä ja jatkuvaa sähellystä – Lue kertaus TPS:n viestinnän hulluista päivistä

LIIGA / Artikkeli
TPS-kannattajat boikotoivat TPS–Jukurit-ottelua.
Kuva © Timo Savela

TPS:n viestinnällä oli viime viikon keskiviikon ja lauantain välisenä aikana hullut päivät.

Vielä keskiviikkoaamuna ei tiedetty, mitä tuleman pitää. Toimitusjohtaja Santtu Jokinen kertoi Ylen haastattelussa, ettei Liigassa viimeistä edellisenä majaileva TPS ole poissulkenut päävalmentajan vaihtamisen mahdollisuutta. Hän jopa puhui itse nimenomaisesti valmentajanvaihdoksesta. "Aina haetaan uusia keinoja hakea voittoja, jos se ei nykyisillä keinoilla tule."

Samana iltana TPS kohtasi Turussa Jukurit. Ottelua ennen kannattajaryhmä TPS-kannattajat ilmoitti verkkosivustollaan boikotoivansa illan tapahtumaa. Ulostulossa kirjoitettiin muun muassa, että "on muutamassa kuukaudessa onnistunut kääntämään orastavan nousun äkkijyrkkään laskuun. Vuosi takaperin olimme runkosarjan toisia, nyt viimeistä edellisiä".

– Toiminta on kannattajia aliarvioivaa, kannattajien arvostus on kaukana.

– Paananen ja Kodisoja eivät ole kertaakaan vaivautuneet julkisesti kertomaan, mikä on heidän perimmäinen ajatuksensa, strategiansa ja visionsa. Se on epäkunnioittavaa 97-vuotiasta perinneseuraa ja sen kannattajia kohtaan, kannattajaryhmä suomi.

Jukurit voitti ottelun 3–2. Ottelun jälkeisessä lehditötilaisuudessa TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskinen tuskaili joukkueensa tehottomuutta. Kannattajien boikotista ei puhuttu.

Perjantaina aamupäivällä TPS-kannattajat julkaisi yhteisöpalvelu Facebookissa kutsun avoimeen keskustelutilaisuuteen, joka järjestettäisiin saman viikon lauantaina Gatorade Centerissä. Paikalle luvattiin saapuviksi TPS:n miljonääripääomistajat Mikko Kodisoja sekä Ilkka Paananen. Kaksikko on ollut äärimmäisen haluton kommentoimaan jääkiekkoseuransa asioita, joten ilmoitus keräsi runsaasti huomiota myös toimittajien keskuudessa.

Muutama tunti myöhemmin, kaksi tuntia ennen JYP–TPS-ottelua, seura tiedotti irtisanoneensa päävalmentaja Kaskisen. Tiedotteessa Jokinen harmitteli, että valmennuksen ja joukkueen usko parempaan osoittautui vääräksi.

– Edellisen kerran, kun asiasta keskusteltiin johdon ja hallituksen kanssa, halusimme vielä uskoa, että tilanne saadaan käännettyä, koska valmennus ja joukkue uskoivat siihen. Näin ei valitettavasti käynyt ja tämä usko osoittautui vääräksi.

Samalla korvaajaksi ilmoitettiin jyväskyläläinen Marko Virtanen. Kaskinen matkusti joukkueen kanssa Jyväskylään jo torstaina ja johti perjantaina joukkueen jääharjoituksetkin, kunnes sai potkut juuri ennen siirtymistä hotellilta pelipaikalle. Virtanen liittyi joukkueen mukaan menemällä kotoaan hallille. Ennen ottelua hän esiintyi Telian televisiohaastattelussa vielä ilman TPS:n tamineita.

Jokinen puolestaan kertoi hymyssäsuin Telian haastattelussa, että päätös Kaskisen irtisanomisesta tehtiin keskiviikkona Jukurit-tappion jälkeen. Hän oli matkustanut Jyväskylään irtisanomaan Kaskisen. Virtanen kertoi Telialle, että yhteys häneen otettiin torstaina ja sopimus allekirjoitettiin perjantaina. Samalla hän kertoi, että pestissä on kyse vain tästä kaudesta. Jokinen kertoi Kaskisen potkujen taustalla olevan erityisesti heikko urheilullinen menestys.

Virtanen ehti vetää uudelle joukkueelleen yhden palaverin ennen JYP–TPS-ottelua.

Lauantaina tunti ennen tilaisuuden alkua TPS ilmoitti, että keskustelutilaisuus TPS-kannattajien kanssa on suljettu tiedotusvälineiltä. Samalla tiedotettiin, että Kodisoja ja Paananen ovat kuitenkin tilaisuuden jälkeen tiedotusvälineiden saatavilla, jos aikataulu antaa myöten. Lisäksi kerrottiin, että kaksikko tapaa toimittajia myöhemmin Helsingissä järjestettävässä tilaisuudessa.

Lauantaina tilaisuudessa paikalla olivat Kodisoja ja Paananen, Virtanen sekä hallituksen puheenjohtaja Veli-Pekka Marin. Ilta-Sanomien haastattelussa Kodisoja ja Paananen kaavailivat, että Marin voisi lähentää seuran suhteita kannattajiinsa lähtemällä seuraaville fanimatkoille mukaan linja-autoon. "Siinä on hyvä tilaisuus jutella."

– Tämä on kestämätön tilanne, joka on jatkunut jo vuosikausia, emmekä ole taloudellisesti vakaalla pohjalla, kaksikko totesi Ilta-Sanomille.

Pääomistajat sanoivat, että kyseisenlainen tilaisuus oli "ollut pidemmänkin aikaa mielessä". Sellainen kuitenkin järjestettiin vasta nyt.

Tilaisuuden jälkeen Gatorade Centerissä alkoi seksuaalitasa-arvon edistämiseksi teemoitettu TPS–Ilves-ottelu. TPS hävisi 6–1.

Turkulaiset ovat sarjassa toiseksi viimeisenä. 19 ottelua ovat tuottaneet 14 pistettä.

Muokattu 8.11.2019 kello 11.49: Otettu TPS-kannattajien yhteydestä pois luonnehdinta "virallinen kannattajaryhmä".

» Lähetä palautetta toimitukselle