U18 ennakko: MM-turnaus pohjoisamerikkalaisten juhlaa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Yhdysvallat on tottunut juhlimaan 18-vuotiaiden MM-turnauksissa. Amerikkalaiset lähtevät kirkastamaan kahden vuoden takaista pronssiaan.
Kuva © Saimi Airaksinen
Kanada ja Yhdysvallat lähtevät ennakkosuosikkeina alle 18-vuotiaiden MM-turnaukseen. Suomelta mitali vaatisi huippuvenymistä.

Kanada

Kanadan ryhmä on paperilla vahva. Joukkueesta on hankala osoittaa puutteellisuuksia – jokainen osa alue vaikuttaa toimivalta. Suurimman huomion saanee kesän 2022 todennäköisin ykkösvaraus Shane Wright, joka pääsee testaamaan henkisiä voimavarojaan kansainvälisissä peleissä. Oma lukunsa on vasta 15-vuotias Connor Bedard, jolla on WHL:ssä alla makoisa kaksi pistettä per peli -kausi.

Thomas Milic on pelannut WHL-seura Seattle Thunderbirdsissä mukiinmenevästi ja toiminee ykköstorjujana. Kakkoseksi kaavailtu Tyler Brennan on myös antanut lupaavia näyttöjä Prince George Cougarsissa.

Puolustus on tasavahva ja fyysinen. Kanadan alakerta henkilöityy ennen kaikkea Moose Jaw Warriorsin Denton Mateychukiin ja Brooks Banditsin Corson Ceulemansiin. Kumpikin kykenee tukemaan pelinrakentelua laadukkaan puolustustyöskentelyn muodossa.

Ruotsi

Ruotsin otteluissa tullaan näkemään paljon maaleja puolin ja toisin. Joukkue on täynnä monipuolista ja maaliahnetta materiaalia – sen sijaan alakerta muistuttaa siivilää. Anton Olssonin vastuulla on paljon, eikä hänkään ehdi joka paikkaan.

MODO:n William Störmgren, Fröundan Liam Dower Nilsson ja Skellefteån Simon Robertsson muodostavat yhden kisojen vahvimmista hyökkäysketjuista, Albert Sjöberg ja Fabian Lysell tuovat fyysistä uskottavuutta. Kiintoisa nimi on lisäksi Simon Edvinsson, jolta on lupa odottaa kovia näyttöjä.

Pelkästään hyökkäämällä ei voiteta mestaruuksia, ja Ruotsin kokonaisuus on niin epätasainen, että menestystä on vaikea luvata. Mikäli Ruotsi kampeaa tiensä mitalistien joukkoon, se kertoo enemmän muista joukkueista kuin Tre Kronorista.

Suomi

Suomelta jalometallien louhiminen vaatii melkoista venymistä ja olisi suoranainen yllätys. Nippu ei ole nimekkäimmästä päästä, ja valmistautuminen on ollut hankalaa, sillä esimerkiksi harjoitusmaaotteluita kisojen alla ei ole voitu järjestää. Viime viikonloppuna käyty harjoituspeli Kanadaa vastaan oli ankea kokemus. Oppirahat olisi paras olla maksettu.

Brad Lambert on silmäteräpelaaja ja syömähammas. Alla on vahva kausi muutoin heiveröisessä JYP:ssä, ja kesän 2022 draftissa odottaa alkupään varausnumero. Samu Salminen on henkinen ja pelillinen johtaja, ja yläkerta on muutoin varsin monikäyttöinen, vaikka tehot jäänevät Lambertin ja Salmisen harteille.

Aku Koskenvuo on selkeä ykkönen maalinsuulle, ja hänen on oltava huippuvireessä, sillä hierarkian kakkonen ja kolmonen Juuso Helomaa ja Jani Lampinen eivät vaikuta valmiilta vastuunkantoon.

Venäjä

Suomen tavoin Venäjä luottaa taitavaan ja tehokkaaseen hyökkäyspeliin. Venäjän nuorisoliiga MHL:ssä osaamistaan väläyttäneet Nikita Tšibrikov ja Fjodor Svetškov muodostavat duon, jonka kanssa saa mikä tahansa puolustus olla varuillaan. 15-vuotias ihmelapsi Matvei Mitškov pääsee myös ottamaan tuntumaa kansainväliseen peliin.

Venäjän kannalta harmillista on, että näiden kahden kärkipelaajan ympärillä vallitsee autius. Ykkösketju ja -ylivoima mättänevät ison kasan maaleja, mutta joukkueen turnaus kaatuu valjuun puolustukseen ja epätasaiseen maalivahtipeliin.

Yhdysvallat

Viime vuosien vakiomenestyjä Yhdysvallat lähtee kotikisoihin ennakkosuosikkina, vaikka alla on kaksi epäonnistunutta turnausta – sikäli kun hopeaa ja pronssia voi ylipäätään pitää epäonnistumisena. Yhdysvallat on kerännyt kaikenvärisiä mitaleita katkeamattomana ketjuna vuodesta 2004 lähtien.

Luke Hughesia tullee ikävä, mutta vain vähän – ilman häntäkin Yhdysvallat on kultamitalisuosikki. Joukkueen kantavia voimia ovat vahvat pistenikkarit Sasha Pastujov ja Dylan Doke. Näiden kahden varaan lasketaan etenkin maalinteossa paljon, sillä joukkueessa ei ole jonoksi asti kliinisiä viimeistelijöitä. Myös varmaotteinen Jack Hughes kannattaa ottaa tarkkailuun.

Gibson Homer ja Kaidan Mbereko jakoivat torjuntavastuun maajoukkuepeleissä, ja Homer aloittanee turnauksen ennakolta haasteellisessa Venäjä-ottelussa.

---
Latvia

Latvian joukkueessa huomio kiinnittyy näin suomalaisesta näkökulmasta Vaasan Sportin juniorijoukkueessa viime kaudella pelanneeseen puolustajajärkäle Bogdans Hodassiin. Valtaosin kisajoukkue kuitenkin koostuu HS Rigan pelaajista, joista huomionarvoisin seuran sisäisen pistepörssin voittanut puolustaja Gustavs Ozolins.

Latvia ei kuulu ikäluokan suurvaltoihin, ja se yrittääkin lähinnä säilyä A-sarjassa. Sekin luultavasti osoittautuu ylivoimaiseksi tavoitteeksi käyttää.

Saksa

B-sarjasta nousseen Saksan pelaajilla on vähänlaisesti pelituntumaa lukuisten juniorikiekkoon kohdistuneiden rajoitusten ja peruuntuneiden sarjojen ja otteluiden vuoksi. DEL-liigassa mukavasti vastuuta saaneen maalivahti Nikita Quappin mukana joukkue nousee ja vajoaa.

Omaa kiinnostavuuttaan tuovat Heiglin kaksoisveljekset Nikolaus ja Thomas, Red Bullin akatemian kasvatteja monen muun nuoren saksalaiskiekkoilijan tavoin.

Sveitsi

Sveitsin alle 18-vuotiaiden taso on kaukana siitä, mihin maa esimerkiksi aikuisten tasolla yltänyt. Kaksi vuotta sitten alppimaa jäi lohkojumboksi häviten muun muassa Suomelle 12–0, mutta säilytti sarjapaikkansa kaatamalla karsinnoissa Slovakian.

Ennuste ei ole hyvä. Valmistelevissa otteluissa ovat vallinneet hermostuneisuus ja rumat otteet. On luultavaa, että Sveitsi jos kuka tulee jäämään mieleen negatiivisessa valossa – sekä tuloksellisesti että asenteellisesti.

Tšekki

Tšekin arvoturnaukset ovat noudattaneet tuttua kaavaa. Toimivaa ja kontrolloitua, jos kohta ei järin loistokasta alkusarjakiekkoa ja puolivälierissä kotiin. Edellisestä mitalista on seitsemän vuotta aikaa, ja odotus tulee jatkumaan. Mikään ei näet anna merkkejä siitä, että Tšekin juniorikiekkoilu olisi välivuoden aikana mennyt askeltakaan eteenpäin.

Tutuimmat nimet kokoonpanossa ovat Tampereella viime kaudella pelanneet Tomas Hamara, Jakub Kos sekä Jokereiden Jaroslav Chmelar. Joukkueen ykkönen on kuitenkin Stanislav Svozil.

Tšekin joukkue muistuttaa esimerkiksi Latviaan verrattuna melkoiselta muukalaislegioonalta, sillä mukaan on otettu 25 pelaajaa 14 eri joukkueesta.

Valko-Venäjä

Ruotsin kisoissa Valko-Venäjä näytti voimansa sijoittumalla alkulohkossa peräti toiseksi. Tie nousi odotetusti pystyyn vastaansanomatonta Venäjää vastaan.

Tänä vuonna Valko-Venäjä ei ole ohitettavissa olankohautuksella. Toki ero maailman kärkeen on laskettavissa valovuosissa, mutta keskikastin joukkueissa (sijat 5.-8.) Valko-Venäjä on aidosti vaarallinen tekijä. Joukkueen avainpelaajia ovat muun muassa loistokauden pelannut sentteri Danila Klimovitš, puolustajalupaus Dimitri Kuzmin sekä maalivahti Jan Šhoštak.

Juttua muokattu klo 13.00. Täsmennetty Wrightin ja Lambertin draftikelpoisuutta vuoteen 2022. Suomen todennäköisin aloittava maalivahti on Aku Koskenvuo eikä Juuso Helomaa. Nostettu Stanislav Svozil ja Simon Edvinsson. Lisäksi korjattu translitterointeja.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Aihe

U18 2021

Vuoden 2021 alle 18-vuotiaiden MM-kisat käydään huhti-toukokuussa Friscossa, Yhdysvalloissa.

Uutinen
Venäjä nousi huikealla kirillä yllätysvoittoon Yhdysvalloista
27.4.2021 9:00
Venäjä teki uroteon nousemalla neljän maalin takaa-ajoasemasta voittoon ennakkosuosikki Yhdysvaltojen ohi. Ruotsi, Tšekki ja Sveitsi avasivat turnauksensa voitoilla.
Artikkeli
U18 ennakko: MM-turnaus pohjoisamerikkalaisten juhlaa
27.4.2021 7:27
Kanada ja Yhdysvallat lähtevät ennakkosuosikkeina alle 18-vuotiaiden MM-turnaukseen. Suomelta mitali vaatisi huippuvenymistä.
Haastattelu
Kanadan U18-joukkueen Brett Harrison ihmettelee suomalaisten outoja treenitapoja
25.4.2021 21:29
Harrison avasi lauantain harjoitusottelun tulosta selittävät tekijät voittaneen joukkueen näkökulmasta. Suomen kamaralla Kooveetä edustanut hyökkääjä odottaa lisää voittoja Kanadan tiliin.

Lue myös