U18 MM-kisat B-lohko: Pikkuleijonat vääntää lohkovoitosta Yhdysvaltojen kanssa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Aron Kiviharju on yksi turnauksen seuratuimmista pelaajista.
Kuva © Tiia Mahkonen

Yhdysvaltojen ja Suomen tähdittämä B-lohko pelaa alkusarjavaiheen kisojen päänäyttämönä toimivassa St. Jakob Arenassa, Baselissa. Lohkovoiton ollessa lähinnä kahden kauppa lohkon kolmossija on paperilla pedattu isäntämaa Sveitsille, jota Latvia pyrkii horjuttamaan. Ylimmälle tasolle täksi vuodeksi noussut Norja yrittää välttää putoamisen.

Suomi

Niukan tappion välierässä mestaruuden voittaneelle Ruotsille kärsinyt ja lopulta pronssia juhlinut Suomi lähtee pelaamaan mitalisijoista kilpailukykyisellä joukkueella. Viime vuoden pronssiryhmästä mukana ovat maalivahti Eemil Vinni, puolustaja Aron Kiviharju sekä hyökkääjät Kasper Halttunen ja Tuomas Uronen.

Maalivahdeista Liigassakin tällä kaudella esiintyneet Vinni ja Noa Vali taistelevat ykköstorjujan roolista. Visa Vedenpää on jäämässä hierarkiassa kolmosmaalivahdiksi.

Puolustuksen itseoikeutettu ykköstähti on huippulupaus Kiviharju. Vuoden takaisessa turnauksessa Suomen parhaimmistoon lukeutuneelta puolustajalta odotetaan alakerran kiekollista johtajuutta. Kärkiparit täydentävät Veeti Väisänen, Emil Pieniniemi ja Niilopekka Muhonen.

Pikkuleijonien hyökkäyksessä suurinta tulosvastuuta kantavat Liigassa kykyjään esittelemään päässeet Kasper Halttunen ja Konsta Helenius. Tehoja sopii odottaa myös Liiga-kasteensa saaneilta ja U20-sarjassa tehoilleilta Jesse Kiiskiseltä, Topias Hynniseltä ja Jesse Nurmelta.

Ryan Leonard on Yhdysvaltojen avainpelaajia kisoissa.
Ryan Leonard on Yhdysvaltojen avainpelaajia kisoissa.
Kuva © Getty Images

Yhdysvallat

Viime vuoden kisoissa finaalissa Ruotsin yllättämäksi tullut Yhdysvallat pyrkii palaamaan takaisin mestaruuskantaan. Kymmenellä kultamitalillaan tällä tasolla historian selvästi menestyneimmällä maalla on jälleen kerran matkassa äärimmäisen kova joukkue.

Joukkueen kokoonpano muodostuu pitkälti maan omassa kehitysohjelmassa pelanneista pelaajista. Ainoat ohjelman ulkopuolelta mukana olevat pelaajat ovat high school-sarjassa torjuva maalivahti Hampton Slukynsky sekä OHL:ssä kiekkoileva hyökkääjä Carey Terrence.

Slukynskyn kanssa Yhdysvaltojen maalivahtikolmikon muodostavat Trey Augustine ja Carsen Musser. Augustine on yksi joukkueen neljästä pelaajasta, joka oli mukana myös viime vuoden kisoissa. Tuolloin hän torjui neljä ottelua torjuntaprosentilla 88,2%.

Puolustuksessa mielenkiintoisimmat nimet ovat tehokkaasti pelanneet Aram Minnetian ja Zeev Bulum sekä alaikäisenä turnauksessa mukana oleva, 2006-ikäluokan Cole Hutson. Minnetian on varattavissa jo tulevana kesänä, mutta Bulum myöhäisen syntymäaikansa vuoksi voidaan varata vasta 2024. Hutson oli syksyllä mukana U17-ikäluokan World Hockey Challengessa kultaa voittaneessa joukkueessa ja keräsi siellä seitsemässä ottelussa tehot 0+9.

Hyökkäyskaluston johtohahmot ovat jo viime vuonna U18-kisoissa tehoilleet Ryan Leonard ja Will Smith, joita on arvioitu ennakkoon tulevan kesän varaustilaisuudessa ykköskierroksen varauksiksi. Vahvaa tulosta voi odottaa myös Gabe Perraultilta sekä Oliver Moorelta, joista molempia on myös ennakkoarvioissa sijoiteltu tulevan kesän varaustilaisuuden kärkipään valinnoiksi.

Hyökkäyksestä mielenkiintoisina pelaajina esiin nousevat myös 2006 syntyneet James Hagens ja Cole Eiserman, jotka dominoivat syksyn U17 World Hockey Challengessa. Hagens voitti turnauksen pistepörssin iskemällä seitsemässä ottelussa huimat pisteet 8+13 ja Eiserman säesti häntä tehoilla 12+8.

Sveitsi

Kisojen isäntämaata Sveitsiä ei sovi aliarvioida. Joukkue onnistui yllättämään niin Suomen kuin Tšekin kotiturnauksessaan joulukuussa. Myös Yhdysvalloissa pelatussa viiden maan turnauksessa Sveitsi oli Tšekkiä parempi maalein 4–2.

Kisaisäntien puolustus koostuu pääosin kotimaan juniorisarjoissa kiekkoilevista pelureista. Alakerran ainut Sveitsin ulkopuolelta tuleva pelaaja on Ruotsissa Röglen junioreissa pelaava Eric Schneller. Kotimaan sarjasta ponnistavista mielenkiintoisin nimi on 2006 syntynyt Daniil Ustinkov, joka pääsi pelaamaan Zürich Lionsin riveissä Sveitsin liigan pudotuspelejäkin.

Hyökkäyksen tehoista vastaavat Sveitsin U20-sarjassa kiekkoilleet Lenn Zehnder, syöttökoneena kunnostautunut 16-vuotias Jamiro Reber, ja yli piste per peli -tahtia pitänyt Simon Meier. Sarjapelien ohella Meier on kunnostautunut myös maajoukkuepeleissä ollen Sveitsin kisajoukkueen tehokkain pelaaja yhdessä Alain Grafin kanssa.

Ryhmästä löytyy myös KalPan U18-joukkueessa tällä kaudella pelannut Matteo Wagner.

Latvia

Vuoden takaisissa MM-kisoissa mestaruuden voittaneelle Ruotsille sen ainoan tappion turnauksessa aiheuttanut Latvia yrittää sekoittaa pakkaa ja kiusata jälleen suurempiaan. Joukkue kamppailee lähtökohtaisesti Sveitsin kanssa lohkon kolmossijasta.

Latvian suurin tähti löytyy maalinsuulta, jossa NHL-varausta tavoitteleva Aksels Ozols on paljon vartijana. Linards Feldbergs ja Ruotsin juniorisarjassa torjuva Nils Roberts Mauriņš ovat joukkueen muut maalivahdit.

Puolustuksessa Latvialla on jopa neljä 16-vuotiasta, joista Bruno Petrovičsin kausi kului Vaasan Sportin U18-joukkueessa. Esimerkkiä nuoremmilleen ovat näyttämässä joukkueen varakapteenit Pēteris Bulāns ja Viktors Kurbaka, jotka edustavat kisojen pääikäryhmää 2005-syntyneitä.

Hyökkääjistössä riittää kokoa. Yli 190-senttiset Raivis Strazdiņš, Rauls Ozollapa ja Kristers Ansons tarjoavat koon ohella myös pistepotentiaalia. Joukkuetta johtaa hyökkäyksen kookkaimpiin kuuluva, QMJHL:ää pelaava kapteeni Ēriks Mateiko.

Norja

Norja tekee paluun ylimmälle tasolle 12 vuoden tauon jälkeen. 1A-divisioonan kisoissa Slovakian jälkeen viime vuonna toiseksi sijoittunut joukkue pyrkii säilyttämään sarjapaikkansa.

Norjan maalia Sveitsissä tilkitsevät Marius Bjørnsgaard, Martin Holtet Lundberg ja Andreas Fatland. Bjørnsgaard ja Holtet Lundberg ovat torjuneet tällä kaudella kotimaansa U20-sarjassa, kun taas Fatland saapuu kisoihin Pohjois-Amerikan kaukaloista.

Puolustajista Felix Haugen Amundsen ja Stian Solberg ovat päässeet esiintymään jo maan pääsarjassa muiden tahkotessa vielä U20-sarjaa.

Hyökkäyksessä ainoa aikuisten pääsarjapelaaja on Lillehammeria edustava Liam Sætre. Alaikäisinä joukkueeseen mahtuivat 16-vuotiaat Jørgen Nyhus Myhre ja Ruotsin U18-sarjassa kiekkoileva Elias Straume Vatne. Straume Vatnen ohella Ruotsissa kiekkotaitojaan hiomassa ovat olleet myös U20-sarjaa pelaavat Felix Granath ja Alieu Moldal Bah.

» Lähetä palautetta toimitukselle