Tyttöleijonat pelaaja pelaajalta − hyökkäyksessä suurimmat tähdet, reseptinä tiivis joukkuepeli

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tilli Keränen ja Sanni Vanhanen ovat Tyttöleijonien ehdottomia kärkipelaajia tulevissa MM-kisoissa.

Tyttöleijonat mittelee menestyksestä ja mitaleista Ruotsin Östersundissa 8.−15. tammikuuta pelattavissa tyttöjen MM-kisoissa. Tässä artikkelissa tutustutaan Suomen pelaajiin paremmin ja tuodaan esiin heidän vahvuuksiaan.

Joukkueessa on paljon Naisten Liigan Kuortaneen pelaajia, joten päävalmentaja Mira Kuisma pääsee luotsaamaan itselleen hyvin tuttua ryhmää. Suomi pystyykin nojaamaan vankkaan viisikkopelaamiseen. Kokoonpanossa on myös maailmanluokan tähtipotentiaalia.

Maalivahdit

Kerttu Kuja-Halkola, 15, torjuu kiekkoja lähtökohtaisesti U16 poikien sarjassa, mutta hän on päässyt hommiin myös Naisten Mestis-karsintojen puolella. Tällä kaudella maajoukkueympyröihin murtautunut Kuja-Halkola on pelannut leijonapaidassa lupauksia herättävästi.

Suvi Saarinen on yksi kolmesta etevästä maalivahdista turkulaisjoukkueessa. 17-vuotias Saarinen on saanut hyvin vastuuta TPS:n veräjällä ja hänellä on mahdollisuudet ottaa tulevina vuosina isoja askeleita eteenpäin jääkiekon saralla. Saarinen on tällä kaudella pelannut myös VG-62:n poikien U16-joukkueessa.

Suvi Saarinen on yksi kolmesta Tyttöleijonien lahjakkaasta maalivahdista.
Kuva © Timo Savela

Venla Varis pelaa seuratasolla Kuortaneella Naisten Liigaa. Hän on esittänyt tolppien välissä hyviä otteita ja kirittää ansiokkaasti joukkueensa ykkösvahti Emilia Kyrkköä, joka edellisissä tyttöjen MM-kisoissa torjui Suomen pronssille ja on tällä kaudella noussut jo Naisleijoniinkin.

Puolustajat

Nella Berg on pelannut tällä kaudella TPS:n riveissä vain yhden ottelun Naisten Liigaa. Valtaosan kaudesta hän on viettänyt poikien U16 Mestiksessä VG-62:n riveissä. Berg on entisen jykevän leijonapuolustajan Aki Bergin tytär.

Bianca Kanerva pelaa Naisten Liigan hallitsevan mestarin Kiekko-Espoon riveissä. Lahjakas puolustaja iski juuri ennen joulutauolle lähtöä liigauransa avausmaalin ja on parantanut muutenkin otteitaan juuri parahiksi ennen maajoukkuekauden päätavoitetta.

Aino Krook on yksi Kuortaneella kiekkoilevista pelaajista Tyttöleijonissa. Varmaotteinen Krook on viisikkopelissä hyvä yleispelaaja, mutta esimerkiksi voittomaalikilpailussa häneltä saatetaan nähdä melkoisia taikatemppuja. Hänen bravuurinsa on Peter Forsbergin legendaariseksi tekemä luritus.

Aino Krook on tasavarma puolustaja, jolla on laaja kikkapankki.

Jennika Ojala ei ehkä lukeudu pelillisesti Tyttöleijonien kulmakiviin, mutta on vahva yleispelaaja, joka pystyy toteuttamaan jämptisti pelisuunnitelmaa, jonka joukkue kulloiseenkin otteluun luo.

Ilona Palin ei ole tällä kaudella pelannut HIFK:ssa kuin puolet otteluista, mutta jäällä ollessaan 16-vuotias lahjakkuus pystyy tuomaan taitonsa näkyviin. Yhdessä Naisten Liigan mestarisuosikeista pelaava Palin päässee seurajoukkuettaan näkyvämpään rooliin nyt Tyttöleijonien MM-ryhmässä.

Tuuli Tallinen on kuulunut Tyttöleijonien kapteenistoon MM-turnaukseen valmistauduttaessa. Kuortaneen kärkipakkeihin kuuluva Tallinen on kiekollisesti osaava pelaaja, joka ei vuoda omiin päin. Hänellä on myös hyvä laukaus, josta lienee iloa joukkueelle hyökkäyspäässä.

Tuuli Tallinen on paitsi Kuortaneen, myös Tyttöleijonien luottopuolustaja.

Sinna Varjonen on ollut yksi Tyttöleijonien ylivoimapelin sieluista. Kiekkovarma ja taitava Varjonen pystyy liikuttamaan kiekkoa sulavasti ja joko laukomaan itse tai toimittamaan pelivälineen tarkasti pelikavereilleen. 

Hyökkääjät

Abigail Byskata on 15-vuotias Kuortaneen hyökkääjä. Hän nousi ehkä hieman yllättäen jo nyt mukaan Tyttöleijonien MM-kisaryhmään, vaikka lahjakas pelaaja onkin. Byskatalta voidaan odottaa hyvää joukkuepeliä ja hyvää oman roolinsa täyttämistä.

Sofia Kari jatkaa vahvaa Kuortane-edustusta. Kari on luotettava hyvin kahteen suuntaan pelaava keskushyökkääjä. Hän pystyy kantamaan isoakin vastuuta ja pelaamaan silti melko virheettömästi ja jäähyittä. Kari on istunut tällä kaudella Naisten Liigassa vain kaksi kertaa jäähyaitiossa.

Tilli Keränen on yksi Tyttöleijonien ehdottomia johtohahmoja. Kapteenin C-kirjainta kantava kärppähyökkääjä on tulisieluinen taistelija sekä analyyttinen pelaaja.

Tilli Keräsellä ei homma jää kiinni taidosta, eikä taistelutahdosta.

Pisteiden tekoon kykenevä Keränen on usein muodostanut seurajoukkueessa tehokkaan kolmikon vuotta vanhempien Oona Havanan ja Anna-Kaisa Antti-Roikon kanssa. Havana ja Antti-Roiko murtautuivat tällä kaudella jo Naisleijoniin asti − Keräsellä on täydet mahdollisuudet tehdä samoin lähitulevaisuudessa.

Eveliina Kitula on saanut HIFK:ssa vastuuta kärkiketjuja myöten, vaikka helsinkiläisten riveissä pelaa useita aikuistenkin maajoukkuepelaajia. Taitava ja pippurinen Kitula pystyy yksilötaidollaankin tuomaan Tyttöleijonille arvokkaita maaleja, mutta keskittymisen on pysyttävä oikeissa asioissa.

Erica Korhonen tulee Tyttöleijoniin Kitulan tavoin HIFK-leiristä. Hän on jäänyt Naisten Liigan huippujengissä verrattaen vähälle vastuulle, eikä hän todennäköisesti maajoukkueessakaan mahdu aivan kärkirooliin. Korhonen on kuitenkin potentiaalinen pelaaja, joka on hyvällä kehityksen polulla.

Erica Korhonen on yksi esimerkki Tyttöleijonien vahvasta HIFK-edustuksesta.
Erica Korhonen on yksi esimerkki Tyttöleijonien vahvasta HIFK-edustuksesta.

Heidi Kokora ihastuttaa kyvyllään suojata kiekkoa. 183-senttinen hyökkääjä on vaikea vastustaja laitojen lähellä kulmapeleissä. Vaikka Kokora ei ole se kaikista näppärin kikkailija, on hän yllättävän nopea suoraluistelussa ja todella säntillinen joukkuepelaaja. Hänestä saattaa olla iso apu esimerkiksi Tyttöleijonien alivoimapeliin.

Iida Lappalainen on pohjoisen lahjakkuus. Naisten Liigan heikompiin joukkueisiin kuuluvasta RoKista Tyttöleijoniin ponnistava hyökkääjä pystyy maalintekoon. On mielenkiintoista nähdä, millaiseen rooliin Lappalainen Tyttöleijonissa asettuu. Kaksossisko Emma Lappalainen jäi hiuksenhienosti kisajoukkueen ulkopuolelle.

Kerttu Lehmus, 17, on henkisiltä ominaisuuksiltaan yksi joukkueen vastuunkantajia. Kapteenistoon kuuluvalla Lehmuksella on jo tässä vaiheessa vyöllään yli 100 Naisten Liigan ottelua, joten hän on ikäisekseen kokenut pelaaja.

Vaikka hän ei todennäköisesti ratkaise tärkeää peliä ylivoimalla yksilösuorituksella, saattaa hän olla se pelaaja, joka sanoo juuri oikealla hetkellä ne oikeat sanat, jotka lietsovat joukkueen huippusuoritukseen.

Kerttu Lehmus on Tyttöleijonien johtohahmoja ja suunnannäyttäjiä ennen kaikkea asenteeltaan.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Neea Pelkonen on saanut Kuortaneella paljon hyökkäyspään vastuuta ja hän onkin erittäin hyvä pelaaja mietittäessä nimenomaan kiekollisen pelin lainalaisuuksia. Pelkonen on myös sellainen luottoyksilö, jonka voi pistää kentälle tiukassa paikassa. Hän on ottanut isoja askeleita eteenpäin viime kausien aikana.

Pauliina Salonen elää tunteella pelissä. Äärimmäisen taitava TPS-hyökkääjä pystyy ratkomaan pelejä vaikka yksin, mutta hän on myös todella hyvä joukkuepelaaja. Salonen ymmärtää peliä niin kenttätasolla kuin henkiseltä kantiltakin. Hyvinä hetkinä hänen energiansa tarttuu helposti muihin ja vaikeissa tilanteissa hänen sinnikkyytensä nousee esiin.

Julia Schalin on kauden mittaan kouliintunut Kiekko-Espoon voittajaympäristössä ja saanut myös pelillistä vastuuta. Schalinin rooli Tyttöleijonissa on suurella todennäköisyydellä kärkiketjuissa ja erikoistilanteissa, joten häneltä sopii odottaa myös tehopisteitä.

Julia Schalin tietää, mitä voittaminen vaatii.

Sara Suhonen on saanut HIFK:ssa ikäänsä ja joukkueen muuhun materiaaliin nähden hyvin vastuuta ja hän on käyttänyt tilaisuutensa mainiosti. Suhonen tuo Tyttöleijoniin varmasti arvokasta kokemusta voittamisesta ja siihen pyrkivän joukkuehengen luomisesta.

Sanni Vanhanen on kiistatta Tyttöleijonien tämänkertaisen MM-joukkueen suurin tähti. Naisleijonissakin jo pitkään mukana ollut olympiakävijä johtaa joukkuetta niin pelillisesti kuin persoonallaan. Huippu-urheilijan piirteitä henkivä Vanhanen toipui parahiksi pitkästä loukkaantumisesta ennen kisoja.

Vanhanen on seurajoukkueessaan HIFK:ssa ollut pelikunnossa ollessaan yksi joukkueen ja koko Naisten Liigan parhaita pelaajia. Ei siis ole väärin odottaa Vanhaselta upeita suorituksia myös Tyttöleijonien paidassa. Hän voi lopulta olla jopa koko MM-turnauksen paras pelaaja.

Suomi pelaa MM-kisojen A-lohkossa yhdessä Kanadan, Yhdysvaltojen ja Ruotsin kanssa. Nelikko pääsee varmasti jatkopeleihin. Lohkon kaksi parasta etenee suoraan välieriin ja kaksi seuraavaa mittelevät puolivälierissä B-lohkon kahta parasta vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös