Tv-arvio: TPS paikkasi mainettaan rohkealla Liiga DOC: TPS valossa ja varjossa -dokumentilla

LIIGA / Artikkeli
Minkä TPS kaukalossa hävisi, seura korjasi mainiolla dokumentillaan.
Kuva © Timo Savela
TPS ei pärjännyt kaukalossa, mutta viestinnällisesti seuran arjesta kertova dokumentti vie muista liigaseuroista voiton 1−0.

TPS:n liigakausi oli urheilullisesti ja imagollisesti vaikea, ja välillä hyvin sujunut pudotuspelipaikan jahtaaminen lopulta epäonnistui. Tästä näkökulmasta seuran toimintaa kuvaava dokumentti Liiga DOC: TPS valossa ja varjossa on erityisen rohkea.

Kolmiosainen dokumentti on tullut kokonaisuudessaan tv:stä ja on sen lisäksi nähtävillä C More -palvelussa sekä TPS:n omalla Youtube-kanavalla

TPS:n imagon kannalta dokumentti on parasta, mitä pettymykseen päättyneen kauden jälkeen voi tapahtua.

Kurkistus kulissien taakse

Dokumenttisarjan kantava teema on TPS:n taistelu viimeisestä pudotuspelipaikasta. Tässä vaiheessa varsinaista draamaa tai jännitystä on mahdoton saada aikaiseksi, mutta dokumentilla on riittävästi muita ansioita.

Esimerkiksi kahdessa jälkimmäisessä osassa pääsevät ääneen vähemmän valokeilassa olleet huolto- ja toimistohenkilökunta.

Tuskin millään ammattijoukkueella on huoltojoukoissa vastaavaa pelikokemusta kuin TPS:llä: Ville Vahalahdella on liigakokemusta lähes 1 000 peliä ja Aki Bergillä NHL-kokemusta yli 600 peliä. Vahalahti pääsee dokumentissa myös itse ääneen.

Erityisen hienoa ja toimivaa dokumentissa on runsas materiaali pukukoppielämästä ja joukkueen sisäisistä palavereista. Äänessä on lopulta vain muutama pelaaja, mutta erityisesti tunnelman ero voitto- ja tappiopelin jälkeen nousee selvästi esiin.

Pukukoppipuheet, päävalmentajan ohjeet ja motivaatiotaulut ovat jo pelkästään niin harvinaista materiaalia, jonka vuoksi peruskatsojan kannattaa dokumentti katsoa − vaikkei TPS joukkueena erityisesti kiinnostaisikaan.

Rohkea ulostulo ja iso esimerkki

Tuloksellisesti huono alku, valmennuksen ja seurajohdon henkilömuutokset sekä Jonne Virtaseen liittyneet kohut tuodaan dokumentin aluksi yksintein julki. Taustoja ei avata, mutta ei pyritä myöskään selittelemään asioita paremmiksi.

TPS:n imagon kannalta dokumentti on parasta, mitä pettymykseen päättyneen kauden jälkeen voi tapahtua.

Toimitusjohtaja Santtu Jokisen visio jokavuotisesta mestaruustaistelusta tuntuu ylioptimistiselta, mutta kokonaisuutena rehellinen läpileikkaus organisaatiosta kannattajiin asti on parasta mahdollista markkinointia.

Vastaavan soisi leviävän muihinkin liigaseuroihin. Kuinka paljon kestomenestyjien Kärppien ja Tapparan tai Suomen tunnetuimman kiekkobrändin HIFK:n arjesta kertovilla dokumenteilla voisikaan olla?

Jonkun on kuitenkin oltava edelläkävijä, ja tässä asiassa se oli TPS. Onneksi oli.

Juttua muokattu 29.3.2020 klo 13.57: Päivitetty dokumentin näkyvän kokonaisuudessaan TPS:n Youtube-kanavalla ja lisätty kolmannen jakson videoupotus.

» Lähetä palautetta toimitukselle