Tulikuuma Tappara jahtaa jatkopaikkaa ja Kärpät haastaa Skellefteå AIK:n CHL:n alkulohkojen huipennuksessa

CHL / Artikkeli
Kärppien pitää pelata kieli keskellä suuta myös CHL:n tuplaottelussa Skellefteå AIK:ta vastaan.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Mestareiden liiga CHL on kiiruhtanut jo alkulohkovaiheen loppusuoralle. Osa pudotuspeleihin etenevistä joukkueista on jo selvillä, mutta muun muassa Tapparan, Kärppien ja Pelicansin osalta jatkosuunnitelmat ovat vielä epäselviä. Hallitseva Liiga-mestari HPK sen sijaan pelaa vielä kaksi ottelua ilman sen suurempaa panosta.

CHL:n alkulohkot huipentuvat kahteen viimeiseen kierrokseen, joiden aikana jaetaan usea pudotuspelipaikka. Myös suomalaisilla joukkueilla on vielä paljon pelissä kamppailussa Euroopan herruudesta.

Tappara hamuaa jatkopaikkaa tuplaotteluista norjalaisia vastaan

Tasaisessa A-lohkossa jatkopaikat ratkaistaan KAC Klagenfurtin, EHC Biel-Biennen ja Tapparan kesken. KAC Klagenfurt ja EHC Biel-Bienne, jotka molemmat ovat ansainneet yhdeksän pistettä alkusarjan otteluistaan, kamppailevat tasapäin lohkon ykköspaikasta kahden keskinäisen ottelun verran.

Heti kärkikaksikon takana väijyy hurjaan syysvireeseen Liiga-kentillä äitynyt Tappara, joka pelaa kaksi alkulohkon viimeistä otteluaan norjalaista Frisk Askeria vastaan. Norjalaiset ovat hävinneet jokaisen tämän syksyn CHL-ottelunsa, joten Tapparalla on mainio mahdollisuus saavuttaa jatkopaikka joko itävaltalaisten tai sveitsiläisten kustannuksella.

Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi kuvailee CHL:n tiedotteessa norjalaisjoukkuetta sitkeäksi vastustajaksi, joka saattaa väkevimmillään aiheuttaa päänvaivaa paperilla vahvemmille joukkueilleen.

− Voittanut tänäkin vuonna kaikki sarjapelinsä, joten itseluottamus on kunnossa ja haasteellinen joukkue vastassa. CHL:ssä vastahyökkäyksillä tehnyt pelejä tiukaksi. Voi olla, että kiekko on paljon meillä, peli kertoo sitten sen asian. Aina kun näissä peleissä ollaan vieraskentillä, sattuu kaiken näköistä ja kaikkea on vastassa. On hieman toisenlaista odotettavissa, kuin kotoisessa liigassa, jossa on tietyt odotusarvot sekä lainalaisuudet ja joukkueet tunnetaan hyvin.

Tappara pelaa tiistaina Norjassa ja vastaavasti kotonaan keskiviikkona 16.10.

Kärpät lähtee mittaamaan pelillisen tasonsa ruotsalaista huippujoukkuetta vastaan

Oulun Kärpät lähtee alkulohkon viimeisiin otteluihin maukkaassa tilanteessa, jossa jatkomahdollisuudet ovat täysin omissa käsissä. Kärpät on neljän ottelun jälkeen lohkonsa kärjessä kahden pisteen karkumatkalla Skellefteå AIK:n suhteen. Kärpät pelaa jäljellä olevat kaksi otteluaan Skellefteån ylpeyttä vastaan. Jatkopaikan syrjässä on kiinni myös SC Bern, joka on kaksi pistettä perässä ruotsalaisia. Ranskalainen Grenoble sen sijaan joutunee tyytymään alkusarjan otteluihin kovatasoisessa lohkossa.

Kärppien valmentaja Lauri Mikkola odottaa CHL:n tiedotteen mukaan kovaa urheilullista haastetta Suomi−Ruotsi-maaottelusta.

− Ruotsin liigaa ollaan muutenkin seurattu ja tarkasteltu millaista peliä siellä pelataan. Vastustajaa ollaan vähän opiskeltu. Erikoistilanteita aina katsotaan. Jos Suomen Liigaan vertaa, niin tulee intensiivisempi peli. Mennään päästä päähän koko ajan. Se on kova luisteluhaaste ja kamppailuhaaste. Siihen pitää pystyä vastaamaan.

Liiga-kauden mainiosti aloittaneet oululaiset lähtevät ensimmäiseen koitokseen Skellefteå AIK:ta vastaan pienten kokoonpanomuutosten innoittamana. Liigassa pitkää pelikieltoa kärsivä Jussi Jokinen saakin nyt mahdollisuuden palata kilpakentille.

− Hyvässä iskussa on joukkue. Jokisen Jussi joka on Liigassa pelikiellossa, pääsee CHL-peleihin mukaan. Pikku muutoksia ollaan tehty rosteriin ja kierrätetään meille tuttuun tapaan vähän pelaajia

Joukkueiden ensimmäinen ottelu pelataan tiistaina Skellefteåssa ja alkulohkon päätösottelu Oulussa tiistaina 15.10..

Pelicans hakee onnistumisia ja jatkopaikkaa valkovenäläisessä mankelissa

Vaihtelevin ottein niin CHL:ssä kuin Liigassakin esiintynyt Pelicans etsii vielä parasta pelillistä otettaan. Joukkue on ollut parhaimmillaan vastustamaton voima, mutta taasen heikoimmillaan sen puolustusalueen puolustuspeli on ollut epäjärjestäytynyttä ja virheille altista.

Pelicansin onneksi sen lohko D on ollut sarjan lohkoista kiharaisin, eikä jatkoonmenijöistä ole vielä edes etiäistä neljän joukkueen ollessa kolmen pisteen sisällä. Lohkon kärjessä ovat ennen loppuhuipennusta Lausanne HC sekä Oceláři Třinec, jotka pelaavat vielä keskinäiset ottelunsa lohkon lopuksi. Vastaavasti Pelicans pelaa kahdesti valkovenäläistä Junost Minskiä vastaan.

CHL:ssä useana vuotena esiintynyt Pelicansin Juhamatti Aaltonen on nauttinut tämänkin kauden kansainvälisistä otteluista.

− Tiukkoja vääntöjä, tiukkoja tappiota, hyviä pelejä. Saatu kovia pelejä, mutta ei olla ihan pärjätty. Näiden pelien luonne muuttuu kisan edetessä paljon. Kellään peli ei ole vielä elokuussa ihan uomissaan. Hienoja pelejä nämä ovat olleet pelata.

Pelicans lähtee otteluihin keskittyen pitkälti omaan peliinsä, joka vaatiikin vielä hiomista. Eksoottista vierasta sen sijaan ei ole puitu läpikotaisin.

− Ei ole juuri käryä vastustajasta. Meidän pitää joka tapauksessa enemmän omaan tekemiseen keskittyä. Toki jotain tiettyjä asioita käydään läpi vastustajasta. Jos siellä on jotakin huomioitavaa ja aina jotain löytyy. Tietenkin vähän katsotaan vastustajaa ja napataan jotain vinkkejä, miten helpottaa omaa pelaamista. Pääpiirteittäin keskitytään kuitenkin siihen, että parannetaan omaa hommaa.

− Päällimmäisenä tulee mieleen, että meidän pitäisi pystyä pelaamaan ehjiä 60-minuuttisia. Varmaan koutsi osaa paremmin sanoa, mutta itsellä on fiilis, että ei olla vielä yhtään tasaista 60-minuuttista saatu aikaan. Jotenkin se on aina liian heittelevää, kun se on huipussaan, se on huipussaan, kun se on pohjalla, niin onko siellä edes pohjaa.

Pelicans pelaa Junost Minskiä vastaan keskiviikkona Lahdessa ja ensi viikon tiistaina 15.10. Minskissä.

Lohkonsa jämäsijoille jumahtanut mestari HPK verryttelee tanskalaisten kanssa

B-lohkon, jossa HPK pelaa, jatkopaikat ratkesivat jo neljän ottelun jälkeen HC Plzeňin ja EV Zugin valloitettua lohkon kaksi kärkipaikkaa HPK:n ja Rungsted Seier Capitalin nenien edestä. Matemaattisesti ajatellen HPK voi vielä kiriä tasapisteisiin lohkon tulevan kakkosen kanssa, mutta tässä tilanteessa loppusijoituksen ratkaisevat keskinäiset ottelut eivät ole hämeenlinnalaisten näkökulmasta suotuisia.

Myös HPK:n vastustajan Rungsted Seier Capitalin CHL-kausi päättyy alkulohkoon, joten näiden kahden joukkueen otteluista on saatavilla lähinnä onnistumisen tunteita ja joukkueelle yhteisiä harjoitteita pelitilanteista.

CHL-urakassaan pettyneen HPK:n valmentaja Juuso Nieminen näkee jäljellä olevat kaksi ottelua mahdollisuuksina hioa joukkueen peliä pitkälti erikoistilanteiden ja oman alueen puolustamisen ehdoilla.

− Oman pelaamisen kanssa ollut jumppaamista. Tärkeimmät asiat on saada omaa pelaamista pala kerrallaan paremmaksi. Puolustuspelaaminen, erityisesti keskialueen puolustuspelaaminen. Miten pelaamme, että meidän alueelle ei ihan helpolla pääsisi kuljettamaan kiekkoa. Alivoimapelaaminen on toinen. Siinä kaksi tärkeää kehityskohdetta.

HPK pelaa tanskalaisjoukkuetta vastaan kotonaan tiistaina ja vieraissa tiistaina 15.10.

Alkulohkojen viides kierros pelataan 8.−9.10., ja kuudes kierros vastaavasti 15.−16.10. Pudotuspelit alkavat 12.11. HC Plzeňin ja EV Zugin ohella myös Adler Mannheim on jo varmistanut paikkansa jatkopeleistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle