Tuleva Hart-voittaja peruspakista, Norris-puolustaja syvyyspelaajista: Vuosikymmenen kymmenen merkittävintä pelaajakauppaa

NHL / Artikkeli
Taylor Hallin vaihto Adam Larssoniin aiheutti kohun kesällä 2016. Devils-paidassa Hall ehti meritoitua Hart-voittajaksi ennen siirtoaan Coyotesiin tänä syksynä.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Päättyvä vuosikymmen on nähnyt lukuisia suurten otsikoiden pelaajakauppoja, jotka ovat osoittautuneet milloin virhearvioinneiksi, milloin uuden mahdollisuuden avautumiseksi. Toisinaan siirrot ovat hyödyttäneet molempia osapuolia, useimmiten vain toista. Jatkoaika palauttaa mieleen 2010-luvun muistettavimmat pelaajakaupat.

1) Tyler Seguin Bruinsista Starsiin 2013

Peter Chiarelli kauppasi kurittomana pitämänsä 21-vuotiaan Tyler Seguinin lupauksia herättäneen tynkäkauden 2012−13 päätteeksi. Seguinin mukaan lähtivät Rich Peverley ja Ryan Button. Vastavuoroisesti Bruins hankki siirrossa Loui Erikssonin, Reilly Smithin, Matt Fraserin ja Joe Morrow'n. Heistä yksikään ei löytänyt omaa paikkaansa Bruinsissa. Seguin pelaa Starsissa nyt seitsemättä kauttaan piste per peli -tahdissa ja on joukkueensa kiistattomia kärkipelaajia.

2) Taylor Hall ja Adam Larsson 2016

Tämä tapaus aiheutti Edmontonissa pahimman sokin sitten vuoden 1988 The Traden. Kuusi vahvaa kautta Oilersissa pelannut Taylor Hall lähti New Jersey Devilsiin vaihdossa Adam Larssoniin, eli pistenikkari vaihtui peruspuolustajaan. Larsson on Oilersissa hukkunut tapettiin, vastaavasti Hall voitti Hart Trophyn toisen Devils-kautensa päätteeksi. Tällä kaudella Hallin suoritustaso vajosi Devilsin mukana, ja hyökkääjä matkasi hiljattain Arizona Coyotesin vahvuuteen.

3) Jeff Carter Blue Jacketsistä Kingsiin 2012

Kingsistä tuli Jeff Carterin kolmas NHL-seura. Vaihdossa Blue Jackets sai tuolloin vahvassa nousukiidossa olleen Jack Johnsonin ja ensimmäisen kierroksen varausvuoron. Blue Jacketsin valinta osui Mark Danoon, jonka ura NHL:ssä ei koskaan kunnolla urjennut. Johnson puolestaan pelasi Blue Jacketsissä kuusi enemmän tai vähemmän ehjää kautta. Carter oli Kingsin avainpelaajia kahtena Stanley Cup -keväänä, 2012 ja 2014.

4) Shea Weber ja P.K. Subban 2016

David Poile näytti Shea Weberille ovea 11 vuoden palveluksen jälkeen, ja uudeksi työnantajaksi määrittyi Montreal Canadiens. Vastakkaiseen suuntaan siirtyi ristiriitaisia tunteita herättänyt P.K. Subban. Poile oli etsinyt jo pidemmän aikaa nopeaa kiekollista puolustajaa, joka noudattaisi Weberiä paremmin Peter Lavioletten liikkuvaa pelitapaa. Canadiensin Michel Therrien saisi puolestaan takalinjoilleen voimaa ja kestävyyttä.

Weber osoittautui sekä Therrienin että tätä seuranneen Claude Julienin luottamuksen arvoiseksi. Predators puolestaan ylsi pudotuspeleihin kolmena yhteisellä kaudella Subbanin kanssa − kruununa luonnollisesti Stanley Cup -finaalipaikka 2017. Kyseessä oli siis harvinainen, molempia osapuolia hyödyttänyt vaihtokauppa.

Shea Weber oli johtava pelaaja Predatorsissa ja on sitä myös uuden työnantajansa palveluksessa.
Kuva © Getty Images

5) Brent Burns Wildista Sharksiin 2011

Burns ei ollut seitsemässä vuodessakaan saanut itsestään kaikkea irti Wildissa. Taitava mutta epätasainen puolustaja oli otollinen kauppa-artikkeli, kun Chuck Fletcher lähti uudistamaan joukkuettaan. Sharks-GM Doug Wilson päätti luopua Devin Setoguchista, Charlie Coylesta ja ensimmäisen kierroksen varausoikeudesta. Riski kannatti. Sharksissa Burns nousi yhdeksi NHL:n parhaista puolustajista, kun taas Setoguchin lupaavasti alkanut ura lähti vähitellen alamäkeen.

6) Erik Karlsson Senatorsista Sharksiin 2018

Umpisurkean kauden 2017−18 jälkeen Senatorsin GM Pierre Dorion katsoi suurten muutosten olevan paikallaan. Dorion teki kovan päätöksen paketoimalla parhaan pelaajansa, kaksinkertaisen Norris-voittajan ja joukkueen kapteenin Erik Karlssonin. Ostaja löytyi länsirannikolta: Doug Wilson laittoi nippuun neljä pelaajaa, toisen kierroksen varausoikeuden ja optiot kolmelle seuraavalle varausvuorolle.

Kaupan päälle Karlssonin mukana matkasi Francis Perron. Sharksin otteet ovat olleet ailahtelevia viime ja tällä kaudella, mutta yksilötasolla Karlsson on jatkanut vahvaa tekemistään kuin olisi pelannut Sharksissa aina.

7) Kyle Turris Coyotesista Senatorsiin 2011

Coyotes epäonnistui kaikessa Kyle Turrisin suhteen, joten ei ihme, että 22-vuotias sentteri kaupattiin Senatorsiin pilkkahintaan: Coyotes sai vaihdossa David Rundbladin ja toisen kierroksen varauksen. Rundblad teki tuttavuutta lähinnä popparien kanssa, ja varausvuoron Coyotes pisti jälleenmyyntiin. Turris sen sijaan kasvoi Senatorsissa joukkueen johtavaksi pelaajaksi ja pelasi vastuullisessa roolissa aina syksyyn 2017 saakka, kunnes tuli kaupatuksi Predatorsiin. Täydellinen ryöstö GM Bryan Murraylta.

8) Mike Richards Flyersista Kingsiin 2011

Kesällä 2011 Flyers-faneja koeteltiin. Jeff Carter kaupattiin Blue Jacketsiin ja Mike Richards Kingsiin. Kings sai Richardsista kaipaamansa kokeneen pelaajan Stanley Cup -projektiinsa, ja Flyers monipuolisuutta: voimahyökkääjä Wayne Simmondsin, kehityskelpoisen sentterin Brayden Schennin ja toisen kierroksen varauksen (Scott Laughton).

Vaikka Richardsin tehot putosivat radikaalisti Kings-kausilla, hän oli mukana voittamassa kahta Stanley Cupia vuosikymmenen alkupuolella. Flyersiin siirtyneistä pelaajista vain Laughton pelaa yhä joukkueessa.

9) Roberto Luongo Canucksista Panthersiin 2014

Canucks päätti luopua seuraikonistaan osana uudistamisprosessiaan, ja niin Roberto Luongo palasi vanhaan seuraansa kahdeksan Canucks-kauden jälkeen. Panthers antoi vaihdossa Jacob Markströmin ja Shawn Matthiasin. Luongon lisäksi Panthersiin siirtyi Steven Anthony. Hankalan alun jälkeen Luongo löysi entisen pelivireensä ja oli avainasemassa kaudella 2015−16, kun Panthers ylsi pudotuspeleihin viiden vuoden tauon jälkeen. Markström jäi aluksi selvästi Ryan Millerin kakkoseksi, mutta on lunastanut paikkansa ykkösmaalivahtina parina viime kautena.

10) Jaromir Jagr Devilsistä Panthersiin 2015

Kausi 2014−15 oli tšekkilegendan NHL-uran vaatimattomin, ja siirtotakarajapäivänä oli vuorossa odotettu maisemanvaihto. Uudeksi osoitteeksi tuli Florida Panthers, jossa Jaromir Jagr sai uralleen vielä viimeisen nosteen. Jagr sai pelin jälleen uomiinsa ja oli ratkaisevassa roolissa Panthersin tiellä pudotuspeleihin.

Devils sai vastineeksi Jagrista vuorot kahdessa seuraavassa varaustilaisuudessa (2. kierros 2015, 3. kierros 2016), joista jälkimmäisen se kauppasi myöhemmin Maple Leafsille.

Jaromir Jágrin seurat vaihtuivat tiuhaan uran loppupuolella. Pari kautta kestänyt Panthers-aika osoittautui odotettua paremmaksi.
Kuva © Getty Images

» Lähetä palautetta toimitukselle