Top 5 -läpimurtopelaajat 2018-19: "Tuo monella tavalla väistämättä mieleeni Sebastian Ahon"

LIIGA / Artikkeli
Jesperi Kotkaniemi on Jatkoajan valinta tulevan kauden kovimmaksi läpimurtopelaajaksi.
Kuva © Arno Hämäläinen

Jatkoajan Liiga-toimituksen päällikkö Sami Iilomo ja toimittaja Petri Lajunen valitsivat vuorotellen viisi sarjan todennäköisintä läpimurtopelaajaa. Listauksia on tehty myös aiempina vuosina. Viime vuoden listausta pääset katsomaan tästä artikkelista.

1. Jesperi Kotkaniemi, Ässät

Lajunen: Nuori ja taitava Kotkaniemi varattiin kesällä Montreal Canadiensiin. Loistava ja monipuolinen pelaaja, jolle voi hyvällä syyllä luvata valoisaa tulevaisuutta. Kotkaniemi tuo monella tavalla väistämättä mieleeni Sebastian Ahon, mutta ripauksella enemmän röyhkeyttä.

Kotkaniemi osaa syöttää ja tehdä maaleja. Samalla lailla kuin Aholla tietokone raksuttaa päässä koko ajan ja hän etsii vapaita syöttöpaikkoja, mutta toisin kuin Aholla Kärpissä, on Kotkaniemellä ripaus enemmän röyhkeyttä pelissään. Tästä nuoresta kannattaa nauttia, kun vielä voimme. Tulevaisuudessa Kotkaniemen otteita voi tarkkailla todennäköisesti lähinnä vain maksukanavien kautta 

2. Kaapo Kakko, TPS

Iilomo: Vuosi sitten tähän aikaan vain harva oli kuullut Kakosta, nyt Kakko tunnetaan jääkiekkopiireissä ja vuoden päästä nuorukainen on vähintään Kotkaniemen tasoinen tähti.

Kausi alkanee Ilari Filppulan vierellä, joten kaikki on Kakosta itsestään kiinni. Eikä ole pienintäkään epäilystä etteikö Kakko pystyisi lunastamaan paikkaansa ensi kesän NHL:n varaustilaisuuden kärkikolmikon varauksena. Viime kaudella Kakko nakutteli a-junioreissa lähes puolitoista pistettä ottelua kohden ja raivasi tiensä kärkitaistoon. Tällä kaudella Kakko raivaa tiensä Liigan kärkikastiin.

3. Rasmus Kupari, Kärpät

Lajunen: Los Angeles Kingsin ensimmäisen kierroksen varaukseen Rasmus Kupariin pätee monessa suhteessa samat sanat kuin Kotkaniemeen. Kupari on ehkä aavistuksen verran hyökkäysorientoituneempi pelaaja kuin Kotkaniemi ja omaa näin paremmat mahdollisuudet kerätä pisteitä kuin Kotkaniemi. Kärppien päävalmentaja Mikko Manner on verrannut Kuparia Ahoon ja Puljujärveen, joten tämä puhukoon jotain puolestaan nuoren miehen monipuolisuudesta ja kyvyistä.

Harjoituspelien perusteella Kuparille voi odottaa erittäinkin hyvää ja pisterikasta kautta ja lopullista läpilyöntiä myös aikuisten tasolla.

4. Anttoni Honka, JYP

Iilomo: Raameiltaan varsin köykäistä eurooppalaista puolustajaa pidetään jo tässä vaiheessa ykköskierroksen varauksena, vaikka takana on vain 20 ottelua pääsarjatasolla. Jotain poikkeuksellista Hongassa on siis pakko olla.

JYPin takalinjoilla on varsinkin alkukaudesta kiekollisesti pätevän puolustajan mentävä aukko. Mikäli Honka saa vain rehellisen näyttöpaikan, ei tarvetta hyökkäysvoittoiselle puolustajalle välttämättä tulekaan. Sulava liike yhdistettynä loistavaan pelikäsitykseen ovat merkkejä pelaajasta, joka ei enää montaa vuotta viihdy kotimaan kamaralla.

5. Aleksi Heponiemi, Kärpät

Lajunen: Raimo Helminen on saanut vihdoin ja viimein seuraajan. Aleksi Heponiemi on klassinen pelinrakentaja. Ilves-kannattajien epäonneksi ensiesiintyminen ei kuitenkaan tapahdu tupsukorvien nutussa. Erotuksena Helmiseen on se, että Heponiemen jalka on nykykiekon vaatimusten edellyttämällä tasolla. Tästä kertoo omaa kieltään Heponiemen viime kaudella keräämät 90 syöttöä alle 60 pelissä. Kärppä-hyökkääjien on siis syytä olla valppaana, koska tarjoilu takatolpille on varmasti kunnossa.

Onnistuessaan Heponiemi voi olla koko Liigan parhaita keskushyökkääjiä. Odotukset ovat ainakin kovat kahden hienosti sujuneen WHL-kauden jälkeen. Kärppä-kannattajilla on varsin herkullinen paikka, kun pääsevät nauttimaan sekä Kuparin että Heponiemen esityksistä, jopa samassa ketjussa.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Lajunen: Monia nuoria jäi listan ulkopuolelle kuten Niklas Nordgren ja nämä ovat aina makuasioita kuten kettu sanoi pihlajan marjoista. Toisaalta voidaan keskustella siitä kuka kuuluu läpimurtopelaajien listalle ja kuka ei. Kotkaniemi teki läpimurtonsa jo viime vuonna, mutta tällä kaudella voi olla odotettavissa vielä suurempaa dominointia.

Mielestäni listalla olevat ovat tosiaan paikkansa ansainneet. Toisaalta listalle olisi voinut kuulua Eemeli Suomi, jolta odotan läpimurtoa.

Iilomo: Lista meni ehkä jopa liioitellun nuorisopainotteiseksi, mutta toisaalta jokainen listalla oleva on paikkansa ansainnut. Esimerkiksi JYPin Jerry Turkulainen saattaa hyvinkin nousta tällä kaudella tähtien joukkoon, mutta nuoret veivät tällä kertaa voiton.

Kotkaniemen valinta oli helppo ja vaikea. Toisaalta puhutaan jo valmiista Liiga-pelaajasta, jolla on jo meriittejä, mutta toisaalta Kotkaniemeltä voi odottaa tällä kaudella vastaavaa nousua eliittipelaajien joukkoon kuin Miro Heiskaselta viime kaudella, joten kyllä Kotkaniemikin kuuluu listalle - ja kärkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle