Top 5−valmentajat 2021-2022: Konkarivalmentajille on tarjolla vain haastajan paikkoja

LIIGA / Artikkeli
Jussi Ahokkaan näytöt Liigasta ja nuorten maajoukkueista hakevat vertaisiaan.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Jatkoajan toimittajat Sami Iilomo ja Heikki Mannonen valitsivat vuorotellen mielestään viisi sarjan parasta valmentajaa. Listan kärkipaikalla jatkaa edellissyksyn tapaan Jussi Ahokas. 

1. Jussi Ahokas, TPS

Iilomo: Jos katsotaan näytöt viime vuosilta, harvalla jos kellään on esittää vastaavia kuin Jussi Ahokkaalla. Vaikka viime kausi KooKoossa oli ensimmäistä kautta vaikeampi, kuudes sija ja suora pudotuspelipaikka jäi vain yhden pisteen päähän. Turku on Kouvolaa haastavampi toimintaympäristö, mutta Ahokas jos joku saa projektin vietyä loppuun ja rakennettua TPS:n organisaatiolle pohjan kestävälle menestykselle.

2. Pekka Virta, SaiPa

Mannonen: Virran upea neljän vuoden valmennusprojekti Raumalla päättyi kultajuhliin. Uusi kolmen vuoden projekti on jo käynnissä Lappeenrannassa. Karisma ja johtajuus ovat ensiluokkaista. Vaatii joukkueeltaan paljon, painottaa urheilullisuutta ja luisteluvoimaa osana kiekkokontrollia. Yllättää ja nostaa Lappeenrannan heti ensimmäisellä kaudellaan pudotuspelijunaan. Virta on kaikkien aikojen kolmanneksi kokenein Liiga-valmentaja.

3. Tommi Niemelä, Pelicans

Iilomo: Pelillisesti ja johtamistavaltaan nykyaikainen valmentaja, joka saa joukkueen pelaamaan taitojensa äärirajoilla, eikä yksittäisistä virheistä rankaista vanhan liiton malliin. Pelicansissa on iso nippu lupaavia pelaajia, joten Niemelän on mahdollista rakentaa molempia osapuolia tyydyttävä toimintaympäristö, jossa yksilöiden kehitys tuottaa pääomaa myös joukkueen pistesarakkeeseen. 

4. Tommi Miettinen, KalPa

Mannonen: Miettisen kolmas kausi KalPan päävalmentajana. Näytöt ovat tuloksellisesti kovia. Miettinen pitää yllä kovaa vaatimustasoa, jonka tulokset nähtiin viime pudotuspeleissä. Suuri yllätys oli lähellä. Joukkueen ylivoimapelaamisessa on ollut yllättäviä haasteita, tähän reagoitiin hankkimalla Kiiskinen ja Rissanen. KalPa pelaa todella viihdyttävää kiekkoa. Taistelee paikasta neljän joukkoon.

5. Ville Peltonen, HIFK

Iilomo: Peltonen oli jo pelaajana pelillisten asioiden keskiössä. Näyttöjä ei vielä Liigassa ole, mutta kokemusta on Euroopan kentiltä. Harjoitusotteluiden perusteella Peltonen marssittaa Liiga-kauteen aggressiivisen, vauhdikkaan ja viihdyttävän HIFK:n, joka lähtee määrittelemään pelin rytmiä, ja jossa on yksilötaitoa ja ratkaisuvalmiutta vaativan pelitavan toteuttamiseen. 

Kommentit valinnoista yleisesti

Mannonen: Pidän tästä viisikosta. Liigassa on tällä kaudella poikkeuksellisen monta nuorta mielenkiintoista päävalmentajaa. Esimerkiksi pitkän linjan kärppä Lauri Mikkola ja KooKoon Olli Salo. Molempien elehdintää, johtamista ja peluutusta kannattaa seurata. Kirvesrintojen huippujoukkuetta luotsaavan Jussi Tapolan oksettavat kommentit liigalegenda Kristian Kuuselasta pudottavat hänet listalta. 

Iilomo: Tapaus Jouko Myrrä. Päävalmentajaksi syksyllä 2019 rytinällä noussut Myrrä oli parilla edelliskaudella vakionimi näilläkin listoilla, mutta viime kausi nosti myös epäilyksen verhon. Kun aiempi luottomies Lukáš Dostál jatkoi matkaansa viime syksynä AHL:ään yhdessä Arttu Ruotsalaisen sekä Juuso Välimäen kanssa, Ilves vaikutti keskinkertaiselta joukkueelta. 

Enemmän Myrrän ja kumppanien listan ulkopuolelle jääminen kertoo kuitenkin siitä, että Suomessa ja Liigassa valmennus on isossa kuvassa erinomaisella tasolla.

Päivitetty 5.9.2021 klo 17.58: Oikaistu, ettei Tommi Miettisellä ole vielä käynnissä sopimuksensa viimeinen kausi. Miettisen sopimus jatkuu kevääseen 2023 asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle