Top 5−maalivahdit 2021−2022: Lukon mestarivahti joutuu tyytymään kakkossijaan

LIIGA / Artikkeli
Lassi Lehtinen jäi listalla kakkoseksi.
Kuva © Timo Savela

Jatkoajan toimittajat Sami Iilomo ja Heikki Mannonen valitsivat vuorotellen mielestään viisi sarjan parasta maalivahtia. Listalle ei mahdu yksikään pelaaja viime syksyn listauksesta. 

1. Eetu Laurikainen, HPK

Iilomo: Aloitetaan katsauksella viime kauteen. HPK voitti kauden aikana 16 ottelua, joista Laurikainen torjui 14, vaikka pelasi kokonaisuudessa vain 31 ottelussa. Laurikaisen torjumissa otteluissa HPK keräsi keskimäärin 1,68 pistettä ottelua kohden, mikä olisi riittänyt sarjataulukon viidenteen sijaan. Ero muihin Kerhon torjujiin oli huima, vaikka esimerkiksi kauden alussa kääntymässä käynyttä Emil Larmia voi pitää laatumaalivahtina. Eikä kyseessä ole ensimmäinen kerta, kun Laurikainen on jättänyt maalivahtiparinsa täysin varjoonsa.

Listan kärkipaikalle olisi voinut - tai olisi jopa pitänyt - valita Lassi Lehtinen, mutta tällä kertaa vaakakuppi kääntyi hiuksenhienosti Laurikaisen puoleen, sillä hänen merkitys joukkueen menestykseen on elintärkeä. 

2. Lassi Lehtinen, Lukko

Mannonen: Lukon alakerta oli viime kaudella fantastinen, jossa Lehtisellä oli viimeisen portinvartijan rooli. Tilastot runkosarjasta ovat hämmästyttäviä, joita on vaikea parantaa. Sai tarjouksia ison meren takaa, mutta jäi Raumalle vielä ainakin vuodeksi Mikael Vuorion oppiin. Kuuluu kirkkaaseen eliittiin, mutta kehittyykö enää Liigassa?

3. Eero Kilpeläinen, KalPa

Iilomo: 36-vuotias Eero Kilpeläinen on yksi Liigan pitkäaikaisista kiintotähdistä, joka palasi vaisumman kauden jälkeen tasolleen kuopiolaisten veräjänvartijana. Vaikka ikää on tullut, räjähtävyys tai reaktionopeus eivät ole kärsineet ja teknisesti Kilpeläinen on ollut huippuluokkaa aina. Usein Kilpeläinen on ollut parhaimmillaan, kun saa pelata paljon ja alkavalla kaudella vastuuta on luvassa runsaasti.

4. Emil Larmi, Pelicans

Mannonen: Larmi on kokenut 24 vuoden ikäiseksi maalivahdiksi hämmästyttävän paljon. Intohimoinen harjoittelija, jonka NHL-debyytti jäi vielä tekemättä. Liikkuvuus ja pelinluku ovat erinomaisia tälle tasolle. Palaa kotiseuduilleen Lahteen kaksivuotisella sopimuksella, jossa on ensimmäisen kauden jälkeen ulkomaan optio. 

5. Marek Langhamer, Ilves

Iilomo: Kahden NHL-ottelun tšekkivahti kuuluu meriittiensä puolesta listalle. Kahdella viime kaudella Langhamer pelasi KHL:ssä, jossa näytöt olivat vakuuttavia. Täytettävät saappaat ovat suuret, sillä tupsukorvien maalin suulla leijailee edelleen Lukáš Dostálin haamu, sillä viime kaudella Ilveksen pelin aukot alkoivat paljastumaan Dostálin lähdön jälkeen. Langhamer on kuitenkin esiintynyt lupauksia herättävästi harjoitusotteluissa.

Kommentit valinnoista yleisesti

Mannonen: Olisin halunnut tälle listalle Tapparan Christian Heljangon. Kaikki viittaa urakehityksessä todelliseen läpimurtokauteen ja maajoukkuedebyyttiin. Viime kaudella nähtiin tästä jo selkeitä viitteitä. 

Oskari Setänen hankittiin Kouvolaan kantamaan vastuuta ja pelaamaan isoja minuutteja. Setäsen uran huippuvuodet ovat lähestymässä ja uskon hänen kantavat Kouvolan pudotuspeleihin, mutta kärkiviisikkoon ei ainakaan vielä tässä vaiheessa ollut asiaa. 

Iilomo: Paljon jäi hyviä maalivahteja listan ulkopuolelle. On kuitenkin ilahduttavaa nähdä, että lähes jokaisella joukkueella on maalivahti, jota voi vähintäänkin ennalta spekuloida listalle. Oikeastaan vain Jukurien ja JYPin maalivahdit olivat pois laskuista ja heidänkin veräjänvartijansa ovat potentiaalisia.

» Lähetä palautetta toimitukselle