Top 5−keskushyökkääjät 2022−2023: "Lehterän ja Kemppaisen keskinäisestä paremmuudesta voisi väitellä pidempäänkin"

LIIGA / Artikkeli
Tapparan Jori Lehterän oli tyytyminen listan kakkossijaan.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Jatkoajan toimittajat Veikko Nurminen ja Sami Iilomo valitsivat vuorotellen mielestään viisi alkavan Liiga-kauden parasta keskushyökkääjää. 

Vastaava listaus tehtiin myös viime syksynä. Tuolloin kärkipaikalle nousi HIFK:n Eetu Koivistoinen, joka ei hyvästä kaudestaan huolimatta mahtunut enää kärkiviisikkoon.

1. Joonas Kemppainen, Kärpät

Nurminen: Kemppainen on lähtökohtaisesti Liigan paras sentteri. Kemppainen pelasi viimeiset kuusi kautta KHL:ssä. 

Loistavaa kahden suunnan peliä pelaava sentteri tuo paljon luottamusta ja kokemusta Kärppien hyökkäykseen. Kemppainen pystyy pelaamaan laadukasta yli- ja alivoimaa illasta toiseen.

Aloitukset ovat myös suuressa osassa jääkiekkoa, ja niissä Kemppainen on eliittiä. Kärppien hyökkäyskalusto on myös todella vahva, mikä tarkoittaa sitä, että myös tehopisteitä Kemppainen tulee tehtailemaan ison määrän.

2. Jori Lehterä, Tappara

Iilomo: Lehterän ja Kemppaisen keskinäisestä paremmuudesta voisi väitellä pidempäänkin, mutta tyydyn vain toteamaan Lehterän olleen omalla listallani selvä ykkösvalinta. 

Ei tule kovin montaa pelaajaa mieleen, joka olisi tullut Liigaan yhtä kovilla – ja ennen kaikkea tuoreilla – näytöillä. Lehterä keräsi kahdella viime kaudella KHL:n runkosarjassa 86 ottelussa 83 tehopistettä.

Kun katsoo millaisia pelimiehiä Tapparalla on asetella Lehterän rinnalle, saattaa sentteri hätyytellä jopa omaa piste-ennätystään (69 pistettä Tapparan riveissä kaudella 2009–2010). 

3. Cody Kunyk, Kärpät

Nurminen: Kunyk on sentteri, jonka vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä. Kunyk tulee olemaan iso pelaaja Kärppien ylivoimassa, joten tehopisteitä ja tulosta tulee varmasti.

Kunyk pystyy loistavan taitotasonsa johdasta järjestämään jatkuvasti ketjukavereilleen A-luokan maalintekopaikkoja. Kunyk on tehnyt 218 Liiga-ottelussa 51 maalia, joten myös laukaus on kohtalaisella tasolla.

Cody Kunyk palaa Ouluun isoin odotuksin.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Oululaisten sentterikalusto on mielettömän vahva, ja tämä antaa pientä "lisähappea" kanukkisentterille, sillä joka ilta Kunykin ei tarvitse loistaa kaukalossa. Viime kaudella KHL:ssä Kunykin tehotilasto oli kymmenen pykälää pakkasella, mutta lähtökohtaisesti sentteri osaa pelaa laadukkaasti kahteen suuntaan.

4. Lukáš Jašek, Pelicans

Iilomo: Tšekkisentteri taituroi itsensä viime kaudella pistepörssin kolmanneksi, joukkueessa jonka suurimmaksi ongelmaksi muodostui maalinteko. Jašekin ohella vain HPK:n Michael Joly oli yhtä suuressa roolissa oman joukkueensa hyökkäyspelissä. 

Jašekin viime kauden tutkapari Jiří Smejkal siirtyi SHL:ään, joten on mielenkiintoista nähdä hänen tasonsa tällä kaudella.

Pistepörssin voittotaistoon Jašek ei välttämättä tällä kaudella enää nouse, ellei joukkueen nuoriso-osaston potentiaaliset pelaajat nosta tasoaan. Mutta se ei heikennä tähtisentterin merkitystä lahtelaisille.

5. Patrik Virta, Tappara

Nurminen: Monelle Virran valinta tähän listaan saattaa olla pieni yllätys, mutta tasaisesti suorittava Virta on Liigan eliittiä.

Virran pelaajaprofiili on hyökkäysvoittoinen, mutta työteliäässä Tapparassa puolustusvelvoitteet sujuvat moitteetta. Viime kaudella sentterin tehotilasto oli runkosarjassa +22. Virta valittiin myös Tapparan kapteenistoon, joten valmennuksen luotto on myös ansaittu.

Virta tulee saamaan paljon vastuuta Tapparan erikoistilanteissa. Ylivoimalla vastuuta tulee, joten pisteitä syntyy laadukkaiden ketjukavereiden kanssa takuuvarmasti.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena

Nurminen: Kun listaa katsoo, niin laadukkaita senttereitä on Liigassa todella paljon. Näistäkin nimistä voi usea pelaaja taistella Liigan pistepörssin voitosta. Itseäni lämmittää varsinkin Lehterän paluu Tapparaan. Uskallan väittää, että Lehterä takoo ensi kaudella vähintään 55 tehopistettä.

Iilomo: Vaikka muuttosuunta on ollut voimakkaasti Liigan suuntaan, keskikaista on useammalla joukkueella vielä kapea ja kaipaa nuorten esiinnousua. Siitä huolimatta nimekkäitä pelaajia jäi listan ulkopuolelle.

HIFK:n Koivistoinen ja TPS:ään siirtynyt Arttu Ilomäki ovat jo kannuksensa ansainneet, ja ainakin omalla listalla toinen heistä olisi mahtunut kärkiviisikkoon. 

Kauden päätteeksi listalle todennäköisesti nousee joku uusi ulkomaalaisvahvistus, mutta harjoituskauden perusteella on vaikea nostaa listasijoituksen arvoiseksi yhtäkään. Vanhoista tutuista vahvistuksista JYPin Kyle Platzer saa rinnalleen loistavia pelimiehiä, jotka voivat nostaa kanadalaisen aivan uudelle tasolle. 

» Lähetä palautetta toimitukselle