Tilastot paljastavat Liigan voimasuhteet: Sarjataulukkoon myllerrys – HIFK ja Tappara ylöspäin, Sport sensaatiojoukkue

LIIGA / Artikkeli
Paljon ehtii nestettä virrata jäähallin jäädytysputkissa ennen kevättä, mutta tällä hetkellä luvut osoittavat HIFK:n runkosarjan vahvimmaksi voittajakandidaatiksi.
Kuva © Samuli Huikuri
Maaliodottamat kertovat, että Liiga-joukkueet ovat sarjataulukossa vielä varsin satunnaisessa järjestyksessä, kun sarjaa on pelattu kuukausi. HIFK ja Tappara nousevat, mutta uutinen on se, että Sport ei isommin putoa.

Runkosarja on alkanut tasaisena eikä kukaan ole karannut, sillä maaliodottaman valossa parhaat joukkueet olleet kaikki enemmän tai vähemmän epäonnisia. Se on draaman kaaren kannalta hienoa asia, mutta ei niin koko talvea jatku.

Niin, maaliodottaman. Jutun luvut ja arviot perustuvat pitkälti siihen. Täältä voi lukea enemmän siitä, miksi maaliodottama kertoo niin paljon todellisista voimasuhteista.

Sport on ollut pelillisesti aika lailla juuri niin hyvä kuin sarjataulukko kertoo

Alkukauden tilastollisesti paras joukkue on ollut HIFK. Se on myös ollut kahden poissaoloista eniten kärsineen joukkueen joukossa. Vain KalPaa on kolhittu ikävämmin.

Kun HIFK pääsee eroon poissaoloistaan – vai pitäisikö sanoa lähihistorian pohjalta jos pääsee – ja nimekäs ryhmä saa tehokkuutensa normaalille tasolle ja ylivoiman toimimaan, HIFK on suurin suosikki runkosarjan voittajaksi.

Tapparaan pätevät lähes samat sanat. Myös se on ollut tehoton, mutta kun viisikkopeli jauhaa paljon paikkoja hyökkäyspäässä ja tarjoaa niitä vastustajalle vähän, suunta on lähes varmasti nousujohteinen. Pidemmän päälle Tappara on vastustajaansa tehokkaampi.

Kolmas epäonninen ja nouseva on KalPa, joka on ollut pelillisesti mainio ja alkanut myös jo kääntää tuloksellista kurssiaan. Mielikuvissa kuopiolaiset jauhavat tehottomasti, mutta luvut osoittavat, että myös laatupaikkoja syntyy. Sen sijaan omiin on tehty maaleja sellaisella prosentilla, että jaettavaa riittää sekä sattuman että Eero Kilpeläisen piikkiin. Jälkimmäinen antaa aihetta pieneen huoleen.

PISTEKESKIARVOT (60 MIN)
joukkue toteutunut pka ansaittu pka (xG) arvioitu loppukauden pka
HIFK 1,11 1,30 1,27
KalPa 0,90 1,27 1,16
Tappara 0,89 1,24 1,25
Sport 1,33 1,21 1,10
Kärpät 1,50 1,14 1,13
Lukko 0,80 1,13 1,09
TPS 1,40 1,08 1,13
Ilves 1,29 0,99 1,04
Pelicans 1,33 0,98 0,99
SaiPa 0,67 0,88 0,91
HPK 0,38 0,85 0,86
KooKoo 1,00 0,79 0,84
Jukurit 1,00 0,73 0,74
Ässät 0,70 0,72 0,73
JYP 0,75 0,70 0,79

Sensaatio-Sport

Syksyn sensaatio on ollut Sport. Jokainen ymmärtää, että jos Vaasan Sport on sarjataulukossa toisena, sattumalla on ollut sormensa pelissä eikä vaasalaisten todellakaan pitäisi olla näin korkealla. Paitsi että ei ole!

Sport on ollut pelillisesti aika lailla juuri niin hyvä kuin sarjataulukko kertoo. Itse asiassa vaasalaisille on tehty hurjan vähäiseen annettuun tilannemäärään nähden jopa "liikaa" maaleja.

Risto Dufva pani jo viime kaudella Sportin puolustuspelin siihen kuosiin, että ensimmäistä kertaa vaasalaisten Liiga-taipaleella maalivahdit saivat kunnon mahdollisuuden onnistua. Nyt tapahtuu enemmän myös hyökkäyssuuntaan.

Ei Sport aivan taulukon kärjessä pysy, kun muutkin saavat peliään parempaan kuosiin, mutta tilastolukemat viittaavat siihen, ettei Sport ole myöskään romahtamassa mihinkään.

Vaasassa pelataan suorasta pudotuspelipaikasta. Itse asiassa sen todennäköisyys on 63 prosenttia. Uskotteko siellä kotona?

Itse en tahdo uskoa, mutta näin luvut kertovat. Yleensä ne ovat oikeassa.

TPS etuajassa

Jussi Ahokkaan TPS on suurimpia mestarisuosikkeja, mutta vielä sen ei pitäisi johtaa runkosarjaa. Turkulaiset ovat olleet onnekkaita käännettyään tasaisia pelejä edukseen kerta toisensa jälkeen. Hyökkäyspelissä on vielä parannettavaa, jotta moinen jatkuisi läpi talven.

Korkealla sarjataulukossa ovat peliesityksiinsä nähden myös syyskuun ylitehokkaat Pelicans ja Ilves.

Etenkin Ilves on kiinnostava tilastojen valossa. Se on ollut tehokas hyökkäys- ja puolustuspäässä, ja on sitä luultavasti läpi kauden, kun Eemeli Suomen ja Petri Kontiolan tähdittämä hyökkäyksen kärki voi tehdä ihmeitä. Mutta viisikkopelaaminen on ollut erittäin keskinkertaista. Vaikka materiaali mahdollistaa paljon, eivät peliesitykset tue kärkipään sijoitusta.

Yksi etukäteen arvoituksellisimmasta eli onnettomat harjoitusottelut pelannut Kärpät on osoittautunut jopa tylsän yllätyksettömäksi joukkueeksi. Se on ollut hitusen onnekas, mutta myös peliesityksiltään selvästi ylempää kastia ja sellaisena varmasti läpi kauden pysyy.

Kärppien ohella SaiPa on jälleen kerran osoittanut, ettei harjoituspelien tuloksilla mitään tee. Harjoituskauden huipputehokas väriläiskä on ollut Liiga-kauden alun tehottomin joukkue. Jopa niin tehoton, että voidaan puhua jo pahasta epäonnesta. 

RUNKOSARJAN SIJOITUSTODENNÄKÖISYYDET
joukkue 1.-4. 5.-6. 7.-10. 11.-15.
HIFK 75 % 14 % 11 % 0 %
Tappara 63 % 18 % 18  % 1 %
TPS 60 % 19 % 18 % 3 %
Kärpät 52 % 23 % 22 % 3 %
Sport 41 % 22 % 31 % 6 %
KalPa 35 % 25 % 33 % 7 %
Lukko 27 % 22 % 41 % 10 %
Ilves 22 % 20 % 43 % 15 %
Pelicans 20 % 19 % 46 % 15 %
SaiPa 3 % 6 % 39 % 52 %
KooKoo 1 % 5 % 31 % 63 %
HPK 0 % 2 % 21 % 77 %
Jukurit 1 % 2 % 19 % 78 %
JYP 0 % 2 % 18 % 80 %
Ässät 0 % 1 % 9 % 90 %

HPK sekä heikko että epäonninen

Toinen huomattavan tehoton ja siten epäonninen joukkue on ollut HPK. Ei sen sentään heittopussi kuuluisi olla. Matti Tiilikaisen vaihtaminen Jarno Pikkaraiseen on silti lukujen valossa perusteltavissa oleva ratkaisu, sillä Kerho suorittaa jo toista kautta putkeen alavireisesti.

Viime kausi oli Tiilikaisen HPK:lla nousujohteinen, mutta isolta osin huippuveskari Eetu Laurikaisen ja huiman ylivoiman ansiosta. Syyskuu oli omiaan osoittamaan, että tilastollista eteenpäinmenoa ei ole tapahtunut. Pikkarainen puolestaan on ollut joukkueidensa maaliodottaman valossa viime kausina vahva valmentaja, olkoonkin että lähtökohta on nyt aivan eri.

Lukko ja KooKoo ovat menettäneet pelillistä tasoaan ilman menestysvalmentajia Pekka Virtaa ja Jussi Ahokasta. Lukko on päästänyt hurjan määrän maaliodottamaa eikä Lassi Lehtinen hieman yllättäen ole pystynyt paikkaamaan viisikon vuotamista. KooKoo puolestaan on sinnitellyt maalivahtikaksikkonsa loiston ansiosta sarjataulukossa korkeammalla kuin mihin itse peli antaisi myöten.

JYP ja Jukurit ovat joukkueina kovin erilaisia, mutta ongelma on yhteinen: joukkueita vastaan luodaan maaliodottamaa aivan liikaa.

Olli Jokisen Jukurien sarjataulukkosijoitus on kelvollinen sen myötä, että joukkue on voittanut parikin ottelua, joissa se on ollut vahvasti vastaanottavana osapuolena. Yksittäisissä peleissä moinen onnistuu, mutta pitkässä sarjassa ei tarpeeksi usein. Jotta Mikkelissä yllettäisiin pudotuspeleihin, ailahtelevan pelin tason on parannuttava kilpakumppaneita nopeammin.

Sinänsä Liigan alakastissa on sen verran monta joukkuetta, joilla on pelillisiä haasteita, että pudotuspelipaikka ei helposti karkaa miltään porukalta liian kauas. Yksi haasteellisista on Ässät, jonka otteet ovat jatkuneet Ari-Pekka Selinin valmennuksessa viime kauden tapaan pelaajamateriaalin lupaamaa heikompina. Merkkejä noususuhdanteesta kaivattaisiin yhtä HIFK-rykäisyä enemmän.

Kirjoittaja on Veikkauksen seniorianalyytikko, joka vastaa Pitkävedon Liiga-kertoimista.

» Lähetä palautetta toimitukselle