Tilastot osoittavat Ilveksen pelin kohenemisen – suurimmat parannukset puolustuksessa ja ylivoimassa

LIIGA / Artikkeli
Ilves-pelaajat ovat saaneet viime viikkoina juhlia maaleja paljon alkukautta useammin.
Kuva © Timo Savela
Ilveksen valmentajavaihdos Karri Kivestä Jouko Myrrään paransi erityisesti puolustuspelaamista. Myös ylivoima parani entisestään. Kiven johtama alkukausi ei kuitenkaan ollut niin huono kuin mitä sarjataulukko näytti.

Ilves aloitti kautensa voittamalla seitsemästä ensimmäisestä ottelustaan vain yhden. Se on Liigan huonoin kauden aloitus kahdeksaan vuoteen. Toisaalta tällä kaudella Tappara ja Kärpät aloittivat kauden ennätystahtiin. Karri Kiven valmentaman Ilveksen kuudesta tappiosta puolet tulikin juuri huippuvireessä olevia Tapparaa ja Kärppiä vastaan.

Tuloksellisesti Kiven Ilves ei hävinnyt kertaakaan yli kahdella maalilla viimeistä ottelua lukuun ottamatta. Tämä 0−5-vierastappio Kärpille oli ilmeisesti viimeinen niitti Ilves-johdolle, sillä Kivi sai potkut tämän ottelun jälkeen.

Historian valossa tuo Kärpät−Ilves-ottelun tulos ei ollut kuitenkaan kovin yllättävä, sillä Ilves oli sitä ennen hävinnyt Kärpille jo 15 peräkkäistä ottelua. Lisäksi Ilves on voittanut Oulussa vain kolmesti tällä vuosikymmenellä.

Myös maaliodottamien (2,98−2,57) perusteella 28.9.2019 pelattu Kärpät−Ilves-peli oli tasaisempi kuin miltä 5−0-lukemat näyttivät.

Alkukaudessa vähän epäonneakin?

Maaliodottamien perusteella laskettu piste-olettama Ilveksen seitsemästä ensimmäisestä ottelusta on hiukan alle yhdeksän pistettä, 1,26 pistettä per ottelu. Se ei toki ole lähelläkään sitä, mitä Ilvekseltä ennen kauden alkua odotettiin, mutta kuitenkin selvästi parempi kuin ne kolme pistettä, jotka Ilves todellisuudessa sai.

Tämä tarkoittaa, että Ilveksellä oli myös epäonnea ensimmäisissa otteluissa pelitapahtumiin verrattuna. Pitkällä aikavälillä onni tasoittuu, mutta seitsemään otteluun tällaisia jaksoja voi sattua. Jouko Myrrän ajan piste-olettama on 18,4 pistettä. Pomput ovatkin nyt kääntyneet Ilveksen eduksi, sillä sarjapisteitä on tullut peräti 25. 

Kiven ja Myrrän piste-olettamat yhteenlaskettuna (8,9+18,4=27,3) ovat hyvin lähellä Ilveksen nykyistä 28 sarjapistettä, mikä kuvastaa onnen tasoittumista pitkässä juoksussa.

Parannus puolustuksessa ja ylivoimassa

Miten Ilveksen peli on sitten Myrrän alaisuudessa muuttunut tilastojen perusteella? Jo alkukaudesta erikoistilanteet sujuivat hyvin. Kiven aikana Ilveksen ylivoima-aika per tehty maali kului 6.40, mikä on hyvää Liigan keskitasoa. Valmentajavaihdoksen jälkeen ylivoima on ollut vielä tehokkaampaa: yhteen ylivoimamaaliin Ilves on tarvinnut ylivoimaa-aikaa vain 3.43.

Sen sijaan tasakentällisin numerot näyttävät vielä suurempaa eroa. Seitsemässä ensimmäisessä ottelussa Ilves hävisi tasakentällisin maalit 8−21, mutta valmentajan vaihtumisen jälkeen maaliero on kääntynyt lukemiin 27−14 Ilveksen hyväksi. Erityisesti neloskenttä päästi Kiven aikana paljon takaiskumaaleja. Haastattelussaan Myrrä kertookin painottaneensa puolustuksen merkitystä, ja se näkyy tilastoissa selvästi.

Myös maaliodottamat (xG) kertovat pelin paranemisesta. Ilves on nyt saanut luotua keskimäärin 0,4 maalipaikkaa vastustajaa enemmän, kun ennen valmentajavaihdosta maalipaikat olivat keskimäärin saman verran toiseen suuntaan.

Tilastovertailu valmentajien välillä

Karri Kivi JOUKO Myrrä
Ottelut 7 11
Pisteet 3 25
P/O 0.43 2.27
Piste-olettama 8.9 18.4
     
Maalit 17 - 28 43 - 23
YV-maalit 8 - 6 15 - 8
5v5-maalit 8 - 21 27 - 14
     
xG/O 2.24 - 2.64 2.53 - 2.10
Maalit/O 2.4 - 4.0 4.1 - 2.1
     
YV-aika/maali 06:40 03:43
YV-prosentti 25.8 41.7
     
AV-aika/maali 05:35 09:49
AV-prosentti 71.4 81.4

Artikkelissa käytetyt maaliodottamat (xG) ovat Jani Pellisen @liigaplot-Twitter-tilillä julkaisemia lukemia.

» Lähetä palautetta toimitukselle