Tilastonosto: Kärpät ei hävinnyt kolmiodraamassa, Jukurit luopui parhaasta maalivahdistaan

LIIGA / Artikkeli
Ouluun matkaava Karolus Kaarlehto on ollut tilastojen valossa Jukurien paras maalivahti.
Kärppien maalille huhu-uutisoitiin SaiPan Niclas Westerholmia, mutta Ouluun saapuukin Jukurien Karolus Kaarlehto. Tilastojen valossa Kärpät ei hävinnyt ”vaihdoksessa”.

Kun Jukurit ja Karolus Kaarlehto purkivat sopimuksensa, Mikkelistä lähti tilastojen valossa seuran paras maalivahti.

Kun verrataan maalivahtien päästämiä maaleja suhteessa vastustajan luomaan maaliodottamaan, Kaarlehdon prosentti on 79 ja Frans Tuohimaan 103. Ja näissä prosenteissa matalampi luku on se parempi. Tuohimaalle on tehty maaleja hieman enemmän kuin maaliodottaman perusteella olisi pitänyt, Kaarlehdolle selvästi vähemmän.

Näin isoa eroa maalivahdeilla ei silti todellisuudessa liene. Kaarlehto on pelannut vain 12 ottelua, ja pienillä otoskoilla maalivahtitilastot ovat varsin kohinaisia. Toisin sanoen sattuman vaikutus on suuri. Todennäköisesti Kaarlehdon tilastolukema olisi lähentynyt keskitasoista maalivahtipeliä kuvaavaa 100 prosenttia otoskoon kasvaessa.

Oma arvioni maalivahtien todellista tasoa vastaavista luvuista olisi tällä hetkellä Kaarlehdon osalta 96 % ja jonkin verran syksystä petranneen Tuohimaan osalta 101 %. Näin joka tapauksessa Mikkelistä lähti seuran paras maalivahti.

Toisen Jukureihin jäävän maalivahdin Markus Ruusun kahden viime kauden lukemat JYPistä ovat 115 % ja 108 % eli Ruusulle on tehty maaleja enemmän kuin vastustaja on luonut maaliodottamaa. Ruusulta vaaditaan kovaa petrausta Kaarlehdon paikkaamiseksi Tuohimaan apurina.

Kaarlehdon tilastot Westerholmia paremmat

Kärppiin ennenaikaisesti uutisoidun Niclas Westerholmin kausi SaiPan maalilla on ollut haastava. Westerholmin lukema 102 prosenttia kertoo, että maalivahti on päästänyt maaleja hieman enemmän kuin vastustajan luoman maaliodottaman valossa olisi pitänyt.

Vaikka Kaarlehdon tämän kauden tilastolukemat ovat Westerholmia parempia, on hyvä ottaa huomioon, että eri joukkueiden maaleilla saavutetut lukemat eivät ole täysin vertailukelpoisia.

Westerholm on urakoinut sarjajumbon tolppien välissä paljon. Kun miehen kova potentiaali tiedetään, uudessa ympäristössä ja Kärppien organisoidumman puolustuksen takana Westerholm olisi todennäköisesti petrannut ja päästänyt maaleja vähemmän kuin maaliodottaman valossa olisi pitänyt.

Karolus Kaarlehdon edessä oleviin Kärpät-ajan tilastoihin liittyy enemmän kysymysmerkkejä, sen verran lyhyt miehen hyvien matsien jakso on ollut. Mutta tällä kaudella Kaarlehto on tosiaan ollut erinomainen, joten jos suoritustaso ei selvästi laske kirkkaammassa salissa, Kaarlehto jatkanee myös Oulussa alle sadan prosentin tilastoilla eli päästää vähemmän maaleja kuin vastustaja luo maaliodottamaa.

Lopputulemana voidaan todeta, että vaikka Westerholm olisi ollut Kärpille nimekkäämpi hankinta, suoritustasoltaan Kaarlehto on juuri tässä hetkessä odotusarvoisesti yhtä hyvä ja mahdollisesti parempikin, joskin myös arvoituksellisempi.

Jos Kaarlehto suorittaa Kärpissä sillä 96 prosentin tasolla, joka oli arvio miehen todellisesta tasosta tällä hetkellä Jukureissa, on Oulussa kaksi tasavahvaa maalivahtia, sillä Leevi Meriläisen toteutunut lukema on 95 %. Toisin sanoen myös Meriläiselle on tehty jonkin verran vähemmän maaleja kuin vastustajat ovat luoneet maaliodottamaa.

Joel Blomqvistin lukema on 85 %, joten nuoren vahdin tervehtyminen pelikuntoon olisi Kärppien kannalta erinomainen uutinen. Ennen kaikkea se olisi sitä tietysti Blomqvistin itsensä kannalta.

Kirjoittaja on Veikkauksen seniorianalyytikko, joka vastaa Pitkävedon Liiga-kertoimista.

» Lähetä palautetta toimitukselle