Tilastonosto: Ilman tyhjennysmyyntiä Sportilla olisi ollut vajaan kolmen prosentin pudotuspelisauma

LIIGA / Artikkeli
Prosentit eivät hymyilytä.
Kuva © Timo Savela
Sportin tyhjennysmyyntiä on yleisesti kritisoitu sillä kulmalla, että vaasalaiset olivat yhä mukana pudotuspelitaistossa. Todellisuudessa Sportin mahdollisuudet alkoivat olla jo varsin marginaalisia.

Sport on sarjataulukossa tällä hetkellä yhdeksän pistettä pudotuspeliviivan alapuolella. Se on pelannut kaksi ottelua vähemmän kuin viivan päällä oleva HPK. Kun jäljellä on 12 ottelua, HPK:n ohittaminen olisi ollut yhä mahdollista.

Kerran sadasta olisi käynyt niin, että Vaasassa olisi nähty tänä keväänä ennennäkemätön pudotuspelihuuma, kun Sport olisi edennyt puolivälieriin asti

Haasteelliseksi Sportin urakan olisi tehnyt se, että sen ja viivan välissä on kolme joukkuetta, Jukurit, KooKoo ja JYP. Neljän kilpailijan ohittaminen ja takana pitäminen olisi vaatinut jo täydellistä onnistumista.

Todennäköisin pudotuspelipaikkaan vaadittava pistemäärä on 81 sarjapistettä. Sen saavuttaminen olisi vaatinut Sportilta 22 pistettä 12 otteluun eli loppukaudelta pistekeskiarvoa 1,83. Vaasalaisten tähän astinen pistekeskiarvo on 1,23.

Liikaa ohitettavia liian kaukana liian hyvässä iskussa

Sportin haasteet eivät olisi rajoittuneet piste-eroon ja kilpailevien joukkueiden määrään. Oikeastaan kriittisin tekijä olisi ollut se, että vaasalaisten pelivire on pudotuspelitaistossa mukana olevista joukkueista heikoin.

Sportin joulun jälkeisillä edesottamuksilla realistinen pistetahti olisi ollut maaliodottamien valossa 1,13 pistettä per ottelu. Eli peliesitykset ovat olleet hyvin kaukana siitä tahdista, jota viivan päälle nouseminen olisi edellyttänyt.

JYPin Sport olisi jättänyt taakseen 55 prosentin todennäköisyydellä, KooKoon 15 prosentin, Jukurit 16 prosentin ja HPK:n 11 prosentin todennäköisyydellä. Jopa Ässien edelle nousemiseen olisi ollut noin yhden prosentin sauma.

Sen sijaan todennäköisyys sille, että Sport olisi kerännyt selvästi enemmän sarjapisteitä kuin kaikki paremmassa pelivireessä olevat kilpakumppaninsa ja noussut pudotusviivan yläpuolelle olisi ollut reilut 2,5 prosenttia.

Näillä laskelmilla ei ole tarkoitus ottaa kantaa tyhjennysmyyntien mielekkyyteen. Mutta Sport ei tehnyt päätöstä tilanteessa, jossa sillä olisi ollut realistinen pudotuspelisauma. Ei ollut. Mahdollinen, muttei realistinen.

Toki on myös niin, että noin kerran sadasta olisi käynyt niin, että Vaasassa olisi nähty tänä keväänä ennennäkemätön pudotuspelihuuma, kun Sport olisi edennyt puolivälieriin asti.

Nyt Sportin pudotuspelitodennäköisyys on nolla prosenttia.

Kirjoittaja on Veikkauksen seniorianalyytikko, joka vastaa Pitkävedon Liiga-kertoimista.

» Lähetä palautetta toimitukselle