Tilastoanalyysi: Epäonninen HIFK on hurjasti tuloksiaan parempi ja nousee sarjataulukossa jopa kuuden sakkiin

LIIGA / Artikkeli
HIFK ja Roni Hirvonen ehtivät iloita vielä paljon kauden mittaan.
HIFK on tehnyt 15 ottelussaan peräti 11 maalia vähemmän kuin sen olisi tilanteiden perusteella pitänyt. Se on paitsi hurjan kurja lukema, myös hyvä asia.

Märkäruutisten maalintekijöiden klassikkofraasi "niin kauan kun on paikkoja, ei ole syytä huoleen" pätee myös joukkuetasolla.

Sellainen HIFK on, maaliodottamissa hyvin pärjäävä joukkue

Jos HIFK olisi tehnyt ennätyksellisen vähän maaleja siksi, ettei joukkue kykene luomaan maalipaikkoja, tilanne olisi kriittinen. Mutta kun kyse on siitä, että IFK luo tilanteita muttei kykene viimeistelemään, kurssi kääntyy ennemmin tai myöhemmin.

IFK:n tehottomuudesta merkittävä osa menee puhtaasti sattuman piikkiin. Sen tietää siitä, että maalipaikoissa kyntäminen on ollut niin karua, ettei moiseen tehottomuuteen voi pidemmän päälle pystyä, vaikka tekisi asiat kuinka huonosti, ylivoimapelaaminen olisi solmussa ja maalipaikoissa puristaisi mailaa kuinka. 

Lähes poikkeuksetta maaliodottamissa hyvin pärjäävät joukkueet alkavat pärjätä myös tuloksellisesti. Jossain vaiheessa edessä on myös onnistumisia ja hyvää tuuria.

Ja sellainen HIFK on, maaliodottamissa hyvin pärjäävä joukkue.

HIFK voittanut maaliodottamissa seitsemässä ottelussa kahdeksasta

HIFK on pelannut lokakuussa kahdeksan ottelua, joista se on voittanut kolme. Maaliodottamaa se on luonut vastustaajansa enemmän peräti seitsemässä ottelussa. HIFK:n kyky luoda tilanteita on Liigan keskitasoa, mutta omiin stadilaiset päästävät niitä kaikkein vähiten.

HIFK:n tulokset (60 MIN) ja maaliodottamat lokakuussa
pvm koti vieras koti maalit vieras maalit koti xG vieras xG
1.10. HIFK TPS 2 1 2,2 1,7
5.10. KalPa HIFK 1 1 2,4 1,4
7.10. HIFK Kärpät 2 0 2,1 1,1
12.10. HIFK Ässät 2 0 2,6 1,8
15.10. Lukko HIFK 2 0 1,9 2,4
21.10. JYP HIFK 1 1 1,7 3,0
22.10. Pelicans HIFK 1 0 2,1 2,1
26.10. HIFK KalPa 0 3 3,8 2,2

Ville Peltosen joukkueen pelityyli lie osasyy siihen, että maalipaikoista osuminen on vaikeampaa kuin tehokkaimmilla joukkueilla. On kuitenkin huomattavaa, että viime kaudella Peltosen IFK osui tilanteistaan 1,02-kertaisesti Liigan keskiarvoon nähden. Tämän hetken lukema on vain 0,66. Normaali vaihteluväli on 0,80-1,20.

Viime kaudella HIFK oli maaliodottamien valossa sarjan TOP3-joukkue, mutta maalivahtipelin epävarmuus ja pudotuspeleihin osuneet sairastelut söivät lopulta menestyssauman.

Taposen tilastot Liigan eliittiä

Tällä kaudella voi olla perusteltua olettaa, että IFK jää hieman viime talven kelvollisesta viimeistelytehokkuudestaan, sillä pelaajamateriaali asettaa rajoituksia.

HIFK:n ryhmä on koottu hivenen erikoisesti. Puolustuksessa iso vastuu kiekollisesta pelistä annettiin Joonas Lyytiselle ja Otso Rantakarille, joiden viime vuodet ovat olleet rikkonaisia, ja joista Lyytinen on jo poistunut joukkueesta ja Rantakari oli keskiviikon KalPa-ottelun lopun ilmeisesti viltissä. Hyökkäyksessä ei ole ainuttakaan pelaajaa, joka luokiteltaisiin pehmeäkätiseksi pelintekijäksi.

HIFK ei myöskään hankkinut kovan luokan ykkösmaalivahtia, vaikka maalivahti on tunnetusti joukkueen ylivoimaisesti tärkein pelaaja. Tältä osin Roope Taponen on armahtamassa puutteen. Mestiksen viime kauden paras maalivahti on lunastamassa potentiaalinsa myös Liigassa ja ollut tähän mennessä jopa koko sarjan paras maalivahti yhdessä TPS:n Lassi Lehtisen kanssa. Otoskoko on vielä pieni eikä Taponen pysyne ihan tilaston kärjessä, mutta keskivertoa parempi ykkösveskari Liiga-tasolle Taponen saattaa olla.

HIFK:N TOTEUTUNUT ja ANSAITTU PISTEKESKIARVO
syys loka
toteutunut pka 0,71 1,38
ansaittu (xG) pka 1,54 1,81

HIFK lähtee siis talvikuukausiin tilanteessa, jossa se luo illasta toiseen vastustajaansa enemmän tilanteita ja oma maalivahtipeli on kunnossa, kunhan Taponenkin on. Kun oma viimeistelytehokkuus normalisoituu ja nousee lähemmäs sarjan keskiarvoa, IFK voittaa selvästi enemmän otteluita kuin häviää niitä. Odotettu loppurunkosarjan voittoprosentti on noin 55.

Valmentajanvaihdos voisi tuoda hetken piristyksen tuskan keskelle, mutta tuskin vaikuttaisi isommin menestysmahdollisuuksiin pidemmän päälle, kun Peltosenkin tunnusluvut ovat varsin kelvot.

Pudotuspeleihin Ville Peltonen – tai kuka koutsi sitten onkaan – johdattaa HIFK:n yllämainitun perusteella noin 86 % todennäköisyydellä, vaikka takamatkaa on nihkeän syksyn jäljiltä. Huomioitavaa on, että IFK:lla on 40 prosentin mahdollisuus nousta vielä kuuden parhaan joukkoon ja 17 prosentin todennäköisyys yltää puolivälierien kotietuun asti.

Kokonaan toinen asia on, että vaikka HIFK urheilullisen katastrofin välttäneekin, sen resursseilla pitäisi olla siellä missä Kärpät ja Tappara ovat eli pelaamassa realistisesti mestaruudesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle