Tekeekö Ruotsi tyttöjen MM-historiaa? − kiinnitä katseesi näihin asioihin finaalissa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ruotsi pääsee pelaamaan MM-finaalin kotiyleisön edessä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Ruotsi on tyttöjen MM-historian toista kertaa finaaliottelussa. Ensimmäisen kerran se pääsi yrittämään kultaunelmaa 2018. Muutoin mestaruuksia ovat napsineet pohjoisamerikkalaisjoukkueet. Ottelu alkaa Suomen aikaa kello 21 sunnuntai-iltana.

Ruotsi ja Kanada iskevät yhteen tyttöjen MM-finaalissa Östersundissa sunnuntaina kello 21 Suomen aikaa. Vaahteralehtipaidat ovat hallitseva maailmanmestari ja Ruotsi tavoittelee historiansa ensimmäistä tyttöjen kultamitalia. Vain kerran Ruotsi on ollut tyttöjen finaalipelissä, muina vuosina Kanada ja Yhdysvallat ovat mitelleet mestaruudesta.

Asetelma finaaliin on mielenkiintoinen. Kanada on hienoinen ennakkosuosikki, vaikka joutuikin ahtaalle Suomea vastaan välierässä. Ruotsi sen sijaan päihitti Yhdysvallat. Ottelussa on muutamia seikkoja, joihin katsojan kannattaa paneutua.

Puolustuspelin tiiveys

Kun kyseessä on nuorten pelaajien turnaus, saattaa joskus tunne viedä järkeä. Tämä voi näkyä kaukalossa innokkuutena nimenomaan hyökkäyspelin suuntaan. Erityisesti Ruotsi on luonut turnauksen menestyksensä yhtenäisen joukkuepelin ympärille, joten on turnausemäntien etu, että peli pysyy kummankin joukkueen osalta maltillisena.

MM-finaalissa pitää pystyä puolustamaan jämäkästi.
MM-finaalissa pitää pystyä puolustamaan jämäkästi.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Vaikka Kanadalla onkin Ruotsia laajempi materiaali taidon puolesta, pystyvät ruotsalaiset silti vastaamaan tarvittavalla mitalla. Kanada kuitenkin todennäköisesti hallitsee enemmän kiekkoa, joten Ruotsin on varauduttava puolustamaan. Jää nähtäväksi, kantaako se hedelmää.

Tunnetila

MM-finaalit ovat jännittäviä hetkiä niin nuoremmille kuin kokeneemmillekin pelaajille. Ruotsalaisille tilaisuus on tälle ikäluokalle ensimmäinen, kun taas Kanadan ryhmästä monet olivat voittamassa kultaa jo viime kisoissa. Ryhmät lähtevät siis hyvin erilaisista lähtökohdista mittelöön.

Pysyvätkö tunteet kurissa MM-finaalissa?
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Ruotsi todennäköisesti puhkuu enemmän menohaluja siinä, missä Kanada tietää, mihin se on tullut ja mitä se on tekemässä. Eiköhän ruotsalaisillakin suunnitelmansa ole, mutta kokemuksien ohkaisuuden takia se saattaa olla vaahteralehtipaitojen juonia herkemmin horjutettavissa.

Mira Jungåker

Vaikka jääkiekko onkin joukkuepeli ja maalien tekemiseen tarvitaan usein enemmän kuin yksi pelaaja, löytyy Ruotsilta riveistään todellinen timantti, jolta voidaan finaalissakin odottaa voittavia tekoja ympäri kenttää.

Mira Jungåker on paitsi tehokas puolustaja hyökkäyspäässä, myös varmaotteinen ja tyylikäs oman pään kuningatar. Sulavaliikkeinen pakki pystyy avaamaan peliä yllättävistäkin paikoista ja päättämään hyökkäyksiä laadukkaalla laukauksellaan.

Mira Jungåker on tyttöjen MM-kisojen parhaita puolustajia kokonaisvaltaisella pelillään.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Ei olisi yllätys eikä mikään, jos Jungåkerin nimi löytyisi MM-finaalin maalintekijäluettelosta illan päätteeksi tuloksesta riippumatta.

» Lähetä palautetta toimitukselle