Tapparan vastustaja Luleå on SHL:n viidenneksi huonoin joukkue – CHL:ssä se on ollut kuitenkin tappioton

CHL / Artikkeli
Niko Ojamäki lähtee finaaliin Tapparan parhaana pistenikkarina.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

CHL:n finaalissa on luvassa toista vuotta peräkkäin Suomi−Ruotsi-kamppailu. Liigan kunniaa on puolustamassa viime vuoden tapaan Tappara, SHL:n edustajana on tällä kertaa Luleå HF.

Tappara lähtee Ruotsin-matkalleen Liigan toiselta sijalta, jonne torstaisen kärkikamppailun voitto Lukosta nosti seuran ohi paikalliskilpailija Ilveksen. 

Kirvesrinnoilla on pitänyt kiirettä sitten finaalipaikan varmistamisen. Zug-ottelun jälkeisen 29 päivän aikana tamperelaisjoukkue on pelannut yhteensä 14 ottelua ja voittanut niistä puolet eli seitsemän.

Viiden ottelun kuntopuntarissa Tapparan saldo on kolme voittoa ja kaksi jatkoaikatappiota. Maalieron on 20–9, enimmäkseen 8−0-numeroin kirjatun SaiPa-voiton myötä. Venytettäessä kuntopuntari kymmeneen otteluun rivissä komeilee numerot 5-2-3-0 (v-t-h-lp).

Lohkovoiton jälkeen Tappara hävisi vain yhden ottelun kaksiosaisissa pudotuspelisarjoissa. HC Davos kaatui numeroin 3−2 (1−0, 2−2), viime kauden finaalivastus Rögle BK 7−4 (2−3, 5−1) ja lopulta semifinaalissa EV Zug yhteismaalein 5−2 (2−0, 3−2).

Luulajassa pientä vastatuulta

Luleå löytyy SHL:stä ehkä hieman yllättäenkin vasta sijalta kymmenen. Röglen ohitettua Luleån torstain kierroksella kaikki CHL:ssä mukana olleet ruotsalaisjoukkueet ovat sarjataulukossa finaalijoukkuetta ylempänä.

Siinä missä Tappara voitti kenraaliharjoituksensa, Luleå hävisi Leksands IF:ää vastaan numeroin 3−4. CHL-finaaliin pääsyn varmistaneen voittolaukauskilpailun jälkeen joukkue on pelannut kymmenen ottelua, joiden saldo kirjataan 5-1-2-1. Viidestä viimeisestä tilille on kertynyt vain yksi suora ja yksi jatkoaikavoitto sekä 0−5-murskatappio IK Oskarshamnille.

Niin ikään Tapparan tavoin lohkonsa voittaneen Luleån vastustajat pudotuspelivaiheessa olivat Wolfsburg, jonka ruotsalaiset voittivat numeroin 5−3 (3−2, 2−1), yhteismaalein 8−2 hävinnyt Mikkelin Jukurit (5−1, 3−1) ja Frölunda, jonka kanssa ratkaisu siis etsittiin voittolaukauskisasta saakka lukemin 6−5 (2−2, 4−3 vl).

Luleå on itse asiassa pelannut koko kuluvan CHL-kauden ilman ainuttakaan tappiota. Tappara kärsi yhden jatkoaikatappion alkulohkossa ja tappion puolivälierien avausottelussa Rögleä vastaan.

Maalivahtietu kääntää katseet Tapparan puoleen

Yksi Tapparan tärkeimpiä pelaajia CHL:ssä on ollut maalivahti Christian Heljanko. Vaikka Liigassa koppi ei ole aina tarttunut toivotulla tavalla, CHL:ssä Heljanko on ollut elittiä. Hän on torjunut kiekkoja peräti 95,21 prosentin varmuudella ja päästänyt taakseen vain 1,27 maalia per ottelu.

Kovat lukemat saldosi myös todennäköisesti vastapäädyn maalille luisteleva Matteus Ward, mutta 92,61 prosentin ja 1,66 maalin keskiarvo näyttävät vertailussa Heljankoa vastaan lähes heikoilta.

Luleån parhaan pistemiehen paitaa kantaa finaalissa Juhani Tyrväinen tehoin 4+9=13. Tapparan Top Scorer on puolestaan Niko Ojamäki lukemin 7+5=12. Ojamäki on joukkueensa paras maalintekijä myös Liigassa, ja viiden ottelun kuiva kausi katkesi torstain ottelussa Lukkoa vastaan.

Juhani Tyrväinen on ollut Luleån avainhahmo CHL:ssä.

Tyrväisellä kauden kuva on hieman toisenlainen. CHL:ssä on kulkenut yli pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla, mutta SHL:ssä ei. 33-vuotias hyökkääjä on saalistanut 42 ottelussa tehot 6+9=15. Viidessä viimeisimmässä sarjaottelussa hyökkääjä on saalistanut vain yhden syöttöpisteen.

Luleån tehot eivät ole kuitenkaan pelkästään Tyrväisen varassa, sillä joukkueen sisäisen arsenaalin kärkipäässä ovat Brendan Shinnimin (44 ott. 15+13=28), Jack Connolly (44 ott. 5+20=25) ja tasapisteissä olevat Isac Brännström (40 ott. 11+13=24) sekä Julius Honka (41 ott. 10+14=24). Joukkueen kannalta huono uutinen on, että näillä pisteillä irtoavat pistepörssisijoitukset ovat varsin maltilliset 24, 44, 46 ja 47.

Tapparan kiitoa taas tahdittavat Liigan pistepörssin kahdenkymmenen parhaan joukosta löytyvät Valtteri Kemiläinen (34 ott. 7+27=34) , Veli-Matti Savinainen (46 ott. 16+20=36) ja Jori Lehterä (50 ott. 10+37=47).

Luleån takalinjoilta puuttuu yli 550 ottelun SHL-veteraani Oscar Engsund, joka kärsii SHL:ssä saamaansa pelikieltoa finaalissa. Liigan ja SHL:n säännöt eroavat tässä toisistaan, sillä Liigan pelikiellot eivät vaikuta CHL-otteluihin. CHL:ssä saadut pelikiellot puolestaan eivät vaikuta Liigan eikä SHL:n peleihin.

Kuten loppuottelussa kuuluukin, odotettavissa on tasainen taisto. Numerot kuitenkin kääntävät vaakaa varovaisesti sille puolelle, että CHL-pokaali nähdään lauantai-iltana Tampereella, jossa Tappara on varannut Tavara-aseman kisakatsomoksi ja jatkopaikaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös