Tapparan pelaaja-arviot 2021−22: Mestareilla oli valtavasti hyviä pelaajia, mutta myös heikompia lenkkejä

LIIGA / Artikkeli
Tappara palasi mestariksi viiden vuoden tauon jälkeen.
Kuva © Tiia Mahkonen
Liigan mestarijoukkueen kokoonpano oli hyvien yksilöiden vahva joukko. Toimiva kokonaisuus kesti myös muutaman heikommin onnistuneen pelaajan.

Tappara ailahteli voitetusta Suomen mestaruudesta huolimatta ajoittain joukkuetasolla ja se näkyi myös yksittäisten pelaajien arvosteluissa. Vaikka joukkue vakuutti pudotuspeleissä ja se jätti jokaisen vastustajansa selvästi taakseen, mikään osa-alue ei selvinnyt arvosteluissa täysin puhtain paperein. 

Arviot ovat tehty pelaajista, jotka saivat peliaikaa yli viidessä runkosarjan ottelussa. 

Maalivahdit

9
Christian Heljanko
49. 92,00%, 1,78
Alkukausi sujui muun joukkueen tavoin hieman tahmeasti, mutta otteet terävöityivät kauden edetessä. Pudotuspeleissä ja etenkin finaalisarjassa Heljanko oli suorastaan erinomainen. Osoitti henkisen vahvuutensa nousemalla nopeasti takaisin tasolleen KooKoo-välieräsarjan vaikean alun jälkeen. Yksi tärkeimmistä palasista mestaruuden taustalla.
8
Jānis Kalniņš
2. 92,50%, 1,53
Paikkasi Heljankoa tarpeen tullen varmasti, mutta ei kunnolla päässyt näyttämään Tapparassa osaamistaan. Pidetty joukkuekaveri. Latvialaisen tulevan kauden työnantajasta ei ole tietoa.
7,5
Kari Piiroinen
10. 88,80%, 2,43
Odotuksiin nähden pienoinen pettymys. Otteissa oli nähtävissä osittain hajanaisen pelirytminkin vuoksi epävarmuutta, joka näkyi toisinaan turhankin helppoina maaleina. Myös oikeasta osaamisesta nähtiin väläyksiä ja  nuorten maajoukkueista tutulla torjujalla on varaa parantaa tulevaisuudessa roimasti. Piiroisen tulevan kauden työnantajasta ei ole tietoa.

Paavo Kohosella oli myös sopimus kirvesrintoihin, mutta hän ei saanut yhdessäkään Liiga-ottelussa peliaikaa.

Puolustajat

9
Brady Austin
52. 4+9=13, +21
Monessa pelissä avainhahmoja puolustuspäässä, jossa piti maalinedustaa puhtaana järkälemäisellä otteella. Muodosti keväällä Mikael Seppälän kanssa koko Liigan parhaan pakkiparin nimenomaan puolustussuuntaan. Austinin kaltaista pelaaja Tappara tarvitsee tulevallakin kaudella. Sopimus päättyi mestaruusjuhliin.
7
Tomas Hamara
24. 0+2=2, +2
Lupaava nuori tsekkipuolustaja sai loukkaantumisten myötä edelliskautta enemmän vastuuta, mutta Otto Leskisen tulon jälkeen peliaikaa ei enää herunut. Jos Tappara ei olisi Leskistä hankkinut, Hamaralla olisi ollut paikka seitsemäntenä puolustajana myös loppukaudella.
8
Casimir Jürgens
48. 3+11=14, +10
Ei loistanut, mutta ei toisaalta ollut puolustuksen heikoimpiakaan pelaajia. Osallistui vahvasti peliin niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä, toisinaan hieman yli-innokkaastikin. Tasavahvaa pelaamista kaikin puolin.
8,5
Santtu Kinnunen
54. 4+19=23, +18
Kinnunen ylitti kautta edeltäneet ennakko-odotukset selvästi, mutta oman puolustuspään pelaamisessa riittää vielä kehitettävää. Fysiikka kehittyi viime kaudesta, muttei Kinnunen edelleenkään ole kaukalon kovimpia vääntäjiä. Kiekolliset taidot sen sijaan riittävät mihin vain ja kehitysaskeleet palkittiin lopulta NHL-sopimuksella.
10
Otto Leskinen
10. 4+4=8, +4
Loppukauden jokerihankinta oli yksi Liigan parhaista pelaajista. Teki etenkin ylivoimalla kovaa jälkeä, muttei otteita voi moittia pelin muillakaan osa-alueilla. Kiekolliset taidot ja peliäly huippuluokkaa. Tapparan tulevan kauden puolustus heikentyy huomattavasti Leskisen käytettyä sopimuksessaan olleen ulkomaanoption.
6
Saku Salminen
42. 0+3=3, -7
Oli puolustuksen heikoin lenkki eikä säväyttänyt oikeastaan missään vaiheessa. Sopimus päättyi kultajuhliin. Sai runkosarjassa jonkin verran vastuuta, mutta katsoi pudotuspelit katsomon puolelta.
8,5
Joni Tuulola
53. 2+19=21, +23
Luotettava oman pään luutija, joka hoiti ruutunsa moitteetta. Huikea plus-miinussaldo (+23) kertoo myös omaa kieltään Tuulolan kaudesta. Hieman yllättäen Tuulola oli Tapparan toiseksi tehokkain puolustaja Kinnusen jälkeen, mutta vahvuudet ovat ehdottomasti oman pään puolustuspelissä.
9
Mikael Seppälä
46. 1+7=8, +12
Väkivahva taistelija nousi kauden aikana Liigan parhaimpien puolustajien joukkoon. Runkosarjassa otteissa ei aina ollut suurta loistoa, mutta sitä mukaa kun panokset kovenivat, kasvoi myös Seppälän rooli. Väkevä kulmavääntäjä innostui myös silloin tällöin tukemaan hyökkäyksiä ja nousemaan röyhkeästi maalille. Huippuotteet palkittiin lopulta ansaitulla kutsulla MM-kultaa juhlineeseen leijonajoukkueeseen.
8
Veli-Matti Vittasmäki
50. 2+12=14, +12
Vittasmäen otteet eivät olleet aivan edellisten Tappara-kausien tasolla, mutta jo pelkkä perustaso riitti pitkälle. Paikkasi hieman kankeaa liikettä hyvällä pelikäsityksellä. Kokenut ja luotettava puolustaja, jonka voi laittaa kentälle tilanteessa kuin tilanteessa. Puolustuksen tukipilareita.

Jiri Pärssisellä oli sopimus edustusjoukkueen kanssa, mutta peliaikaa hänelle ei kertynyt.

Hyökkääjät

8
Charles Bertrand
52. 6+9=15, +6
Työmyyrä, jolta jäivät pisteet tekemättä. Potentiaalia oli tehokkaaseen kauteen, mutta tulos jäi piippuun. Bertrandia ei voi ainakaan yrityksen puutteesta syyttää, mutta urallaan kovanakin pistenikkarina tunnetulta ranskalaiselta odotettiin silti enemmän. Ensi kauden kattanut sopimus purettiin kauden jälkeen.
7
Jere Henriksson
30. 2+3=5, +1
Nuori hyökkäjä ei saanut kunnollista roolia oikein missään kohtaa. Kaipaa otteisiinsa etenkin lisää kovuutta ja suoraviivaisuutta. Ei kyennyt ottamaan samanlaisia kehitysaskeleita viime kaudesta kuin ketjukaverinsa Petteri Puhakka. Jos Liigassa ei onnistunut, niin juniorisarjassa jälki oli tälläkin kaudella tuhoisaa.
9
Kristian Kuusela
59. 15+28=43, +16
Kokenut hyökkääjä raataa tasaisesti vuodesta toiseen. Oli syksyllä muun joukkueen tavoin kuutamolla, mutta palasi parrasvaloihin kauden edetessä. Pelasi jälleen yli 40 pisteen kauden. Se kertoo, ettei liigavauhti ole vielä Kuuselalle liikaa. Joukkue varmasti tarvitsisi hyökkääjän edesottamuksia myös tulevalla kaudella, mutta ensi kauden kattavasta sopimuksesta huolimatta jatko lienee epävarma.
10
Anton Levtchi
55. 26+35=61, +23
Taiturin runkosarja oli huikea, kun sekä piste- että maalipörssin voitto kirjattiin Levtchin nimiin. Pudotuspeleissä verkko ei heilunut yhtä tiuhaan, mutta pisteitä syntyi kuitenkin kohtalainen määrä. Nosti tasoaan huimasti edelliskevään pudotuspeleistä ja lopulta Levtchin johtajuudella oli iso merkitys Tapparan mestaruuden kannalta.
9,5
Joona Luoto
27. 9+5=14, +8
Runkosarja jäi rikkonaiseksi loukkaantumisten ja sairastelujen vuoksi, mutta kevään ratkaisupeleissä Luoto oli pitelemätön. Teki viimeisessä finaaliottelussa mestaruuden ratkaisseen maalin ja sai ansaitusti pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkinnon. Rouhijatyylinen hyökkääjä, joka sopi täydellisesti Jussi Tapolan pelikirjaan. Solmi kauden päätteeksi uuden NHL-sopimuksen kevään näyttöjensä siivittämänä.
9,5
Waltteri Merelä
57. 21+23=44, +31
Vahva läpimurtokausi. Oli mukana taistelussa runkosarjan maalipörssin voitosta lähes viimeisille kierroksille asti. Erinomaisen maalivireen lisäksi vahva myös puolustussuuntaan, joka osaltaan mahdollisti koko Liigan plus-miinus -tilaston voiton. Pudotuspeleissä tulosta ei syntynyt aivan runkosarjan tavoin, mutta ensi kaudesta on silti odotettavissa tehokas. Potentiaalia vielä suuremman roolin ja tähtistatuksen saavuttamiseksi löytyy.
6
Sami Moilanen
39. 3+3=6, -2
Kausi jäi odotuksiin nähden vaisuksi eikä toivottuja kehitysaskeleita nähty. Pelaajatyypiltään voimahyökkääjänä tutuksi tulleen Moilasen tekeminen jäi lähinnä pörräämiseksi eikä roolia enää Luodon kuntouduttua löytynyt. Tulevalla kaudella on syytä parantaa runsaasti, mikäli haluaa jatkaa kirvesrinnoissa.
9
Tyler Morley
48. 12+23=35, +19
Vuodesta toiseen vallan hyvä hyökkäyspäässä. Loistava pelikäsitys ja huippuluokan kiekolliset taidot, joiden ansiosta oli erinomainen lisä Levtchin ja Merelän ketjuun. Pudotuspeleissä ei ollut yhtä tehokas kuin runkosarjassa, mutta se ei menoa haitannut. Sopimus päättyi kullan kimallukseen.
8
Jukka Peltola
25. 2+3=5, +4
Ikävä loukkaantuminen heti alkukaudesta varjosti uran viimeistä kautta, mutta pitkälle taipaleelle saatiin arvokas päätös. Taistelija vailla vertaa, joka kokemuksellaan näytti esimerkkiä nuoremmilleen. Ura päättyi kolmanteen Suomen mestaruuteen.
8
Kyle Platzer
55. 11+15=26, +9
Tapparan pelisysteemiin mukaan pääseminen vei syksyllä aikansa, mutta onnistui vakiinnuttamaan roolinsa kauden edetessä. Tuloksellisesti pieni pettymys odotuksiin nähden, muttei floppihankinta kuitenkaan. Potentiaalia jäi kuitenkin vielä ulosmitattavaksi. Hyökkääjän ura jatkuu ensi kaudella Jyväskylässä.
9
Petteri Puhakka
55. 10+8=18, +1
Nuori ja lahjakas tulevaisuuden pelaaja vakuutti Tapparan nelosketjussa pudotuspeleissä. Jo runkosarjassa oli nähtävissä selkeitä kehitysaskeleita viime kaudesta, josta kertovat muun muassa kymmenen tehtyä maalia. Jatkaa Tappara-kannattajien riemuksi myös ensi kaudella kirvesrinnoissa ja suotuisan kehityksen jatkumista on lupa odottaa myös jatkossa.
9
Otto Rauhala
51. 9+16=25, +14
Joutui ennen kautta erikoisen kapteenikohun keskelle, mutta se ei nuorta hyökkääjää hetkauttanut. Väsymätön voimanpesä kantoi C-kirjainta rinnassaan mainiolla esimerkillä läpi kauden. Oli nelosketjun työmyyrä ja alivoiman luottopelaaja, joka teki myös tarvittavat pisteet.
8
Topi Rönni
19. 2+2=4, +2
Sai vastuuta lähinnä loukkaantumisten ja muiden poissaolojen myötä, mutta esiintyi varsin pirteästi vähäisestä vastuustaan huolimatta. Kookasta huippulupausta odottaa varmasti valoisa tulevaisuus, mutta aika näyttää, tapahtuuko läpimurto Tapparassa vai jossakin toisaalla.
6
Samuel Salonen
29. 3+4=7, +1
Ehti edustaa Tapparaa 29 ottelun verran, kunnes siirtyi Lukon kautta JYPin riveihin. Esiintyi syksyllä lupaavasti ja väläytteli kovaa laukaustaan, mutta tahti hiipui yllättävänkin nopeasti ja hyökkääjä ajautui sivuraiteille.
10
Veli-Matti Savinainen
8. 3+0=3, +-0
Jos haluat mestaruuden, valitse Savinainen. Oli röyhkeydessään loistava pelaaja maalinedustalla. Iski tarvittavat tehot ja oli pudotuspeleissä joukkueen tärkeimpiä pelaajia. Periksiantamaton pelityyli ja erehtymätön maalivainu olivat tälläkin kertaa kullanarvoisia.
8
Kristian Tanus
51. 12+25=37, +5
Vikkelä pelaaja, joka esiintyi hyökkäyksessä edukseen. Paikkasi pientä kokoaan erinomaisesti taiturimaisilla mailataidoillaan, muttei pudotuspeleissä ollut aivan parhaimmillaan. Päättynyt kausi oli Tanuksen läpimurtokausi ja ainoa kysymys ensi kaudelle onkin, jatkuuko vahva vire myös tulevalla sesongilla.
9
Patrik Virta
54. 17+19=36, +22
Oli yksi joukkueen monipuolisimmista hyökkääjistä. Hyvä pelisilmä auttoi Tapparaa menestymään, mutta työteliäs hyökkääjä hoiti velvoitteensa mukisematta myös puolustussuuntaan, josta vakuuttava plus-miinus -saldo on loistava osoitus. Taidot riittäisivät kovempiinkin tehoihin, mutta vahva panostus puolustuspeliin verottaa henkilökohtaista saldoa. Vakiinnutti paikkansa kakkossentterinä ja saanee pitää paikkansa myös ensi kaudella.

» Lähetä palautetta toimitukselle