Tappara oli Ilvestä tehokkaampi Tampere Cupin tšekkiläissävytteisen paikallismittelön maali-iloittelussa

LIIGA / Artikkeli
Tappara juhli maalintekoa seitsemän kertaa.
Kuva © Samuli Huikuri
Tappara ja Ilves kohtasivat perinteikkäässä Tampere Cupissa perjantai-iltana. Ottelussa nähtiin useita hienoja maaleja sekä yksilöiden esiin nousuja.

Tapparan ja Ilveksen kohtaaminen Tampere Cupissa lähti tunnustellen liikkeelle. Kumpikaan ei saanut tuotua syöttöketjuilla pelivälinettä keskialueen yli vastustajan alueelle, vaan ratkaisuna käytettiin useasti päätykiekkoa.

Kamppailupelaamista nähtiin erityisesti kulmissa ja maalien taustoilla. Ilves oli ennen Tapparaa tilanteen tasalla illan ottelun vaatimuksista ja muun muassa Eric Norinin kaksiminuuttinen oli seurausta tupsukorvien hyvästä päätypaineesta. Ylivoimalla Ilves pyöritti peliä Eemeli Suomen kautta ja kapteenin hyvän liikkeen ansiosta syntyikin illan avausmaali. Suomen maalin takaa tulleesta syötöstä kiitti Joona Ikonen.

Myös kirvesrinnat saivat ensimmäisessä erässä ylivoimamahdollisuuden, kun Ilveksen Ondřej Roman joutui roikkumaan Kasper Simontaipaleen hartiasuojassa maalinedustilanteessa. Kokenut Roman joutuu perjantain esityksen perusteella opiskelemaan muutaman lisäkurssin Liigan lainalaisuuksista. Hän ei ollut liikkeen osalta samalla aaltopituudella ketjukavereidensa kanssa.

Hetkeä myöhemmin Samuli Vainionpää teki seuraa Romanille jäähypenkillä, joten Tapparalle aukeni tilaisuus viidellä kolmea vastaan. Kahden miehen ylivoima oli melko ponnetonta tekemistä, mutta lopulta viidellä neljää vastaan Michael Špaček täräytti hirvittävällä kanuunalla ottelun tasoihin. Nuori tšekkiläinen oli Tapparan parhaimmistoa läpi ottelun.

Tšekkejä siellä, tšekkejä täällä

Ilveksen terävimpiin kapteeni Suomen ohella lukeutui liukas hyökkääjä Matias Maccelli, joka oli alati vaarallinen hyökkäyspäädyssä. Hän onnistui ensimmäisessä erässä aiheuttamaan Tapparan maalivahti Christian Heljangolle kaksiminuuttisen. Tupsukorvien illan toinen ylivoima ei aiheuttanut yleisössä suuria hurraa-huutoja. Erätauolle lähdettiin kuitenkin Ilves-johdossa, kun Miro Nallin veto pomppi verkon perukoille.

Ilveksen tšekkihyökkääjä Roman otti jo illan toisen jäähynsä toisessa erässä, mutta Valtteri Kemiläisen viivalämäriä parempaa paikkaa Tappara ei onnistunut ylivoimallaan luomaan. Uuden mahdollisuuden erikoistilanteeseen Tappara sai, kun koko illan pimennossa ollut Ilveksen Ville Meskanen taklasi polvella Jere Rouhiaista. Meskanen selvisi kuitenkin kaksiminuuttisella, vaikka aihetta isompaankin oli nähtävissä. Kirvesrintojen ylivoima katkesi ennen aikojaan Jukka Peltolan jäähyyn.

Lyhyellä ylivoimallaan Ilves onnistui rakentamaan identtisen kuvion kuin tilanteessa, josta syntyi kamppailun avausosuma. Tällä kertaa Ikosen kuti kilpistyi kuitenkin Heljangon rintaan. Suomi osoitti kuitenkin jälleen tilaa saadessaan henkilökohtaista taitoa ja malttia. Hetkeä myöhemmin Tappara nousi Simontaipaleen osumalla tasoihin siirretyn rangaistuksen aikana. Ilves-leiri protestoi tilannetta, jossa Tappara-pelaaja kaatui omia aikojaan saaden tuomarin nostamaan kätensä.

Molemmissa päissä maalivahtipeli oli varsin mallikasta. Sekä Tapparan Heljanko että Ilveksen tšekkivahti Lukáš Dostál toteuttivat työtehtäväänsä tasokkaasti, eikä kumpikaan joukkue saanut suurta etua veräjänvartijoiden edesottamusten kautta. Toisaalta mitään paraatipelastuksia eivät kassarit joutuneet esittämään.

Maalinteon tehohetki

Päätöserään lähdettiin tilanteessa 4−3, kun ensin edellisenkin Tappara-maalin arkkitehdit Otto Rauhala ja Simontaival häärivät Ilves-veräjällä. Maali merkittiin lopulta Rauhalalle, joka jäi viime kauden runkosarjassa ilman täysosumia.. Puoli minuuttia kirvesrintojen kolmannesta osumasta tupsukorvat iskivät vastaan, kun Kalle Maalahti onnistui ohittamaan Heljangon. Kauniin esityön osumaan tarjoili Maccelli.

Ilves pääsi vielä toisen erän viimeisillä minuuteilla ylivoimalle. Salamamaalien sarja jatkui, kun Meskanen nousi hetkellisesti valokeilaan laukoessaan Ilveksen neljännen osuman. Simontaipaleen ja Meskasen maalien välille jäi aikaa alle minuutti. Vauhdikkaan kolmen maalin pätkän jäljiltä oli aika ottaa hetki happea ja suunnata kolmanteen erään.

Tappara tuli kolmanteen erään pirteämmällä jalalla. Kirvesrintojen Jiří Smejkal sai oman hetkensä tapahtumien keskipisteessä iskiessään tasoitusosuman maanmiehensä Dostálin selän taakse. Lopulta hyökkääjä summasi tehot 2+1 ollen ottelun tehokkain pelaaja yhdessä kolme syöttöpistettä merkkauttaneen Kemiläisen kanssa.

Hetki Smejkalkin osumasta nuori puolustaja Santtu Kinnunen vei turnausisännät 5−4-johtoon. Myöskään Pelicansista täksi kaudeksi Tampereelle tullut puolustaja ei ollut kentän näkyvimpiä pelaajia ottelun aikana. Kinnunen kuitenkin hieman piristyi osumansa jälkeen ja hän suorittikin muutaman hyvän laukauksen kolmannessa erässä.

Tappara sai mahdollisuuden lisätä johtoaan ylivoimalla ja Smejkal viimeistelikin joukkueensa kuuden osuman illan toisellaan välittömästi tupsukorvien Lassi Thomsonin rangaistuksen umpeuduttua. Osumaan esityön teki syöttöpuuhissa illan aikana kunnostautunut puolustaja Kemiläinen. Ilves-pelaajista tšekkisentteri Roman ei onnistunut pitämään omaa miestään tilanteessa.

Kirvesrinnat hallitsivat johtoasemaansa ottelun viimeiset minuutit ja nappasivat vauhdikkaan ottelun päätteeksi 7−4-voiton, kun Charles Bertrand iski loppunumerot tyhjään rysään. Tampere Cup päättyy huomenna lauantaina, kun Tappara kohtaa Lukon ja Ilves ottaa mittaa HIFK:sta.

Muokattu: 19.9.2020, kello 11:22. Korjattu Smejkalin tehopisteet. Hän teki tehot 2+1.