Tappara-Lukko: Tuttu pudotuspelipari on jälleen täällä – Tapparan kone päättää tälläkin kertaa Lukon kevään

LIIGA / Artikkeli
Tapparan ja Lukon väliset ottelut ovat perinteisesti olleet tasaisia ja tunnetta ei ole kaukalosta puuttunut.
Kuva © Saana Hakala
Perjantaina käynnistyvät viimeisetkin puolivälieräparit. Lukko lähtee kevään toiseen pudotuspelisarjaansa haastamaan runkosarjan kakkosta Tapparaa.

Lukko päästi JYPin kesälomille ensimmäisen pudotuspelikierroksen päätteeksi. Vielä syksyllä pudotuspelivoitot tuntuivat etäiseltä haaveelta, sillä raumalaisten kausi lähti yskähdellen liikenteeseen, kun ensimmäistä voittoa saatiin odottaa pidemmän aikaa. Kun Lukko lopulta sai hyvät peliesityksensä näkymään tulostaululla, niin jälki oli ajoittain jopa erinomaista. Hyvä esimerkki tästä on joulukuun yhdeksän ottelun voittoputki, jonka ansiosta Pekka Virran miehistö nousi sarjataulukossa jo neljän joukkoon.

Leimallista Lukon kaudelle on ollut koti- ja vieraspelaamisen ero. Äijänsuolla pisteiden kerääminen on ollut läpi kauden takkuista, kun taas vieraissa raumalaiset ovat olleet koko Liigan parhaita joukkueita. Tähän peilaten Lukolle tuskin on suuri ongelma, että se aloittaa sarjan vieraissa.

Jos Lukolla kulki joulukuussa kovaa, niin juuri samaan aikaan Tapparalla oli suuria vaikeuksia oman pelinsä kanssa. Itsenäisyyspäivän alla käynnistyi kahdeksan ottelun jakso, jonka aikana Tappara hävisi peräti seitsemän kertaa. Kurssi saatiin kuitenkin käännettyä heti vuoden alusta, jolloin tamperelaiset yltyivät kuuden ottelun voittoputkeen. Runkosarjan kakkossijasta huolimatta Tapparan kauteen on mahtunut vaikean joulukuun lisäksi muutama varsin ruma tappio, mikä on ollut poikkeavaa aikaisempiin kausiin nähden.

Historia puoltaa kuitenkin vahvasti Tapparan etenemistä välieriin. Joukkueet kohtasivat kolmena keväänä perättäin vuosina 2013-15 välierissä ja vielä puolivälierissä seuraavana vuonna. Kaikki nämä sarjat päättyivät Tapparan voittoon. Kaiken kaikkiaan Tappara ja Lukko ovat kohdanneet pudotuspeleissä yhteensä seitsemän kertaa ja kuusi kertaa Tappara on vienyt pidemmän korren. Lukon ainoa playoffs-voitto Tapparasta on pronssiottelusta vuodelta 1994. Raumalaiset eivät siis ole koskaan voittaneet Tapparaa pudotuspelisarjassa, koska pronssiottelussa on kyse yksittäisestä pelistä.

Joukkueiden keskinäisen pudotuspelihistorian ensimmäinen kohtaaminen oli finaaleissa keväällä 1988. Tappara vei tuolloin finaalisarjan voitoin 4-1. Tuo on myös edellinen kerta, kun Lukko on pelannut finaaleissa.

Historia on historiaa. Miten käy tänä keväänä? Tampereen toimituksen toimittajat Eveliina Laine ja Tarmo Lyytikäinen ennakoivat Tampereella perjantai-iltana käynnistyvää puolivälieräsarjaa.

Tapparan trap vastaan Lukon liike

Lyytikäinen: Tappara-Lukko - taas mennään! Runkosarjan kohtaamisista itselleni on jäänyt mieleen tammikuinen peli Hakametsässä, jonka Tappara vei 2-0. Tuossa pelissä Tappara pääsi jotenkin todella helpolla. Lukolla oli tuolloin vaikea jakso käynnissä ja se ei saanut luotua edes maalipaikkoja, puhumattakaan maaleista. Keskinäiset runkosarjassa menivät kuitenkin tasan 2-2 ja Lukko vei pisteet 7-5. Tällä tuskin on niin kauheasti merkitystä, mutta kertoo kuitenkin siitä, että Lukko pystyy pelaamaan tasaväkisesti Tapparaa vastaan.

JYPin Lukko kaatoi vahvuuksillaan eli liikkeellään ja sirolla kiekon siirtelyllään. JYP sai kerättyä itsensä kakkospeliin, mutta se oli samalla myös pieni ohipeli raumalaisilta. Liike ja aktiivinen hyökkäyspelaaminen ovat ne Lukon jutut. Koko ottelusarja kiteytyy mielestäni siihen, että riittävätkö ne Tapparaa vastaan?

Laine: Niin, näiden kahden kohtaamiset ovat perinteisesti olleet tasaväkisiä. Näkisin että nuo Lukon vahvuudet ovat juurikin niitä asioita, jotka kyllä tuottavat haasteita Tapparallekin, vaikka pakistossa jalka liikkuukin vähän eri tavalla kuin JYPillä. Kuitenkin esimerkiksi Valtteri Kemiläinen ja Teemu Suhonen eivät ole omimmillaan oman pään väännöissä, joten jos Lukko uskaltaa karvata aktiivisesti, niin se kykenee varmasti horjuttamaan Tapparaa. Ja miksei se uskaltaisi, kun joukkueesta löytyy esimerkiksi Justin Danforthin kaltainen raketti? Oikeastaan aktiivinen karvauspeli on Lukon kannalta melkeinpä välttämätöntä, sillä jos Tappara saa tehdä rauhassa ratkaisujaan kiekon kanssa, pääsee se sitä kautta myös rytmittämään peliä mielensä mukaan. 

Justin Danforthin voidaan odottaa aiheuttavan päänvaivaa Tapparan puolustukselle.
Kuva © Saana Hakala

Lyytikäinen: Tuo on aivan totta. Tapparan kiekollinen pelaaminen on kyllä tämän sarjan eliittiä. Mitä muita vahvuuksia näet Tapparalla tähän sarjaan ja tähän kevääseen? En osaa itse selittää miksi, mutta Tappara on saanut olla aika piilossa koko kauden ajan. Kaikki puhuvat Kärppien ylivoimaisuudesta, Pelicansin lento kerää katseita sekä TPS ja Kaapo Kakko vievät oman huomionsa. Kukaan ei tunnu puhuvan Tapparasta. Kirvesrinnat olivat jonkin verran esillä, kun tulokset olivat huonoja sydäntalvella, mutta päätyivät lopulta kuitenkin runkosarjassa toiseksi. Tampereella on saatu tehdä aika rauhassa tätä kevättä. Näetkö jotain syytä mistä tämä vähäinen huomio johtuu?

Laine: Tapparan kauteen on mahtunut aiempaa enemmän vuoristoratamaisia otteita ja sitä kautta myös useamman pelin tappioputkia. Näkisin, että se on se syy miksei Tapparasta ole niin paljoa tänä vuonna puhuttu. Ja vaikka tuo kokoonpano onkin sinänsä nimekäs, niin aika vähän niitä niin sanottuja isoja tähtiä siellä kuitenkaan on. Kristian Kuusela toki kuuluu Liigan ehdottomaan eliittiin ja Jan-Mikael Järvinen, Niklas Bäckström, Tomáš Záborský yms. ovat myös nimekkäitä pelaajia, mutta he eivät ole kuitenkaan niin valovoimaisia ja yhtä paljon palstatilaa kerääviä pelaajia kuten esimerkiksi Kärppien Oskar Osala ja Jussi Jokinen.

Lisäksi Tapparan pelitapa on jo pidempään perustunut jossain määrin konemaiseen suorittamiseen, joka paranee kauden edetessä. Tämä on ollut havaittavissa myös kuluvalla kaudella, sillä esimerkiksi runkosarjan toiseksi viimeinen ottelu HIFK:ta vastaan oli pelillisesti aivan eri näköistä tekemistä, kuin vielä pari kuukautta sitten. Puolustus on kauden edetessä tiivistynyt ja viisikkopelaaminen ylipäänsä järkevöitynyt. Toki tämäkin prosessi on tapahtunut hitaasti eikä siksi ole kenenkään huomiota erityisemmin herättänyt. Tosin en tiedä, voiko se tulla enää kenellekään yllätyksenä, että Tappara on jälleen pelannut vahvan kauden ja on keväällä iskussa?

Laine: Oikeastaan ainut asia Tapparan kannalta, mikä poikkeaa viime vuosista, on tuo ailahtelu kauden aikana. Se voi aiheuttaa haasteita myös pudotuspeleissä. Palatakseni kuitenkin joukkueen vahvuuksiin, niin niitä ovat ehdottomasti kokemus ja vuosia hiottu pelitapa. Pelaamisessa ei ole oikeastaan mikään muu muuttunut kuin se, että näkemykseni mukaan Tappara on panostanut hyökkäyspelaamiseensa jopa aavistuksen enemmän kuin ennen. Toki joukkue hallitsee tarvittaessa myös sen paljon parjatun trapin, mutta se vaihtoehto löytyy myös monen muun joukkueen työkalupakista, vaikka mediassa trap yhdistetäänkin usein vain Tapparaan.

Jukka Rautakorven Tappara on jälleen kerran parantanut peliään kevättä kohden.
Kuva © Jarno Hietanen

Lyytikäinen: Tuossa tulikin aika hyvin se, mistä tämän kauden Tapparassa tykkään. Sen peli nojaa sen perinteisiin vahvuuksiin ja lisäksi erikoistilannepelaaminen sillä on aina kovalla tasolla. Samalla Tapparan hyökkäyspeli on hioutunut aavistuksen paria edelliskautta monipuolisemmaksi ja samalla uusia vastuunkantajia on noussut esiin, Anton Levtchi nyt yhtenä nimenä mainitakseni.

Kotiedun merkitys vähäinen

Lyytikäinen: Tänään alkavat sarjat poikkeavat torstaina alkaneista siinä, että vieraissa aloittavilla on jo kolmen pelin ottelusarja takana. Näen, että tämä voi olla Lukolle jopa etu parissa ensimmäisessä pelissä. Se on jo sisällä pudotuspelien sykkeessä ja levännyt Tappara ikään kuin hyppää tässä liikkuvaan junaan. Mitä pidemmälle sarja etenee, Lukon rasitus todennäköisesti alkaa näkyä ja vaaka kallistumaan Tapparan puolelle. Väitän, että jos Lukko haluaa jatkaa tästä sarjasta, sen pitää johtaa lauantain jälkeen voitoin 0-2.

Laine: No tämä pitää varmasti hyvin pitkälti paikkansa. Sarjan alussa Lukolla on iskun paikka paremman pelituntumansa ansiosta, mutta jos Tappara saa "dieselinsä" käyntiin niin kyyti voi olla kylmää.

Lyytikäinen: Mitä mieltä olet kotiedusta tässä sarjassa? Itse en pidä sitä tämän otteluparin kohdalla kovinkaan merkityksellisenä. Välimatka on lyhyt ja molemmat ovat osoittaneet pystyvänsä voittamaan kummankin kotikaukalossa. Väittäisin jopa, että kotiedulla on tässä parissa vähäisin merkitys verrattuna muihin puolivälieräpareihin.

Laine: Ei siitä varmasti haittaakaan ole, mutta ei kovin merkittävää hyötyäkään. Tappara on kuitenkin selvästi parempi kotijoukkue kuin Lukko, joka oli kyseissä tilastossa runkosarjassa vasta koko liigan 11. Vierasjoukkueina molemmat ovat sen sijaan Liigan eliittiä, sillä Tappara oli runkosarjassa toiseksi ja Lukko kolmanneksi paras. Tilastot ovat kuitenkin vain tilastoja ja hoitihan Lukko kotiottelunsa JYPiäkin vastaan kunnialla. Kaiken kaikkiaan näkisin kuitenkin, että huomioon ottaen Lukon aseman altavastaajana, sarjan aloittaminen vieraissa voi olla raumalaisille jopa hienoinen etu.

Lukolla vieraspelit ovat sujuneet tällä kaudella selkeästi kotiotteluita paremmin.
Kuva © Timo Savela

Kuka aloittaa Tapparan maalilla?

Laine: Maalivahtien osalta molemmilla on hyvin mielenkiintoinen kaksikko. Tapparalla kumpikin vahti voi pelata yhtä paljon, mutta Lukolla Lassi Lehtinen on oletettavasti ykköstorjuja. Vaikea arvioida kummalla on etu, sillä Christian Heljanko on pudotuspeleissä kirjoittamaton kortti, mutta Niklas Bäckström taas kaiken nähnyt. Lukolla sekä Lehtinen että Oskari Setänen ovat molemmat suhteellisen nuoria ja kokemattomia, mutta Lehtinen kuitenkin yhden pudotuspelisarjan tänä keväänä jo voittanut.

Lyytikäinen: Itse uskon, että Lassi Lehtinen on lähtökohtaisesti raumalaisten maalilla. Kuten todettua niin Lehtinen on jo yhden sarjan voittanut, joten kynnys ottaa hänet pois maalinsuulta on iso. Tapparan maalivahtitilanne on kyllä hyvin mielenkiintoinen. Heljanko oli pitkään selvä ykkösvahti, mutta Bäckströmin vastuu kasvoi kevättä kohti. Huomionarvoista Bäckströmin otteissa on ollut se, että hän pelannut hyvin varmasti lähes kaikissa pelaamissaan peleissä. Helmikuun puolesta välistä lähtien molemmat ovat pelanneet tasan yhtä paljon. Arvioisin, että se kumpi luistelee perjantaina luukulle, on Jukka Rautakorven papereissa se maalivahti, johon tänä keväänä luotetaan. Uskoisin tuon olevan Christian Heljanko.

Christian Heljanko juhli nollapeliä maalinsa katolla edellisen Lukko-ottelun päätteeksi. Kuka luistelee Tapparan maalille perjantai-iltana?
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Veikkaukset sarjan lopputuloksesta:

Laine: Tappara välieriin voitoin 4-2

Lyytikäinen: Tappara välieriin voitoin 4-1

» Lähetä palautetta toimitukselle