Tanska ponnahti pinnalle huiman kolmannen erän ansiosta, Norja kurotti rankkarivoittoon Latviasta, Kanada ja Ruotsi pitivät pintansa altavastaajien haasteessa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Mario Kempe (keskellä) oli illan ruotsalaissankari kahdella maalillaan.
Kuva © Samuli Huikuri
Ruotsi otti pakkovoiton Iso-Britanniasta nihkeän esityksen jälkeen. Kanada sai toden teolla venyä vastatessaan Kazakstanin haasteeseen. Norja kukisti kisaisännät kovaotteisessa väännössä. Tanska rynnisti voittoon Valko-Venäjästä latomalla päätöserässä neljä maalia.

Kanada-Kazakstan 4–2

B-lohkon iltapäiväottelussa kohtasivat lohkon kenties suurin yli- ja alisuorittaja. Kanada aloitti räväkästi, ja jo kuuden minuutin Andrew Mangiapane työnsi kiekon maaliin. Tilanne tarkistettiin videolta mahdollisen maalivahdin häirinnän vuoksi, ja maali todettiin sääntöjenmukaiseksi.

Ottelu jatkui jännittävänä ja aaltoilevana. Vaarallisia tilanteita syntyi molempiin päihin.  Seuraavaa maalia piti tosin odottaa toisen erän alkuun, kun Adam Henrique ohjasi Owen Powerin tulisen vedon häkkiin. Vain kolme ja puoli minuuttia tästä, ja Nikita Mihailis iski tyylikkäästi etukulmasta sisään, ja Kazakstan oli jälleen maalin päässä.

Kolmannen erän alussa Mihailis tuotti lisää kylmää hikeä kanadalaisille kiskaisemalla tiukalla rannarilla 2–2-tasoituksen. Hieman myöhemmin Mihailis missasi paikan, mutta Cole Perfetti oli omassaan terävämpi: 3–2 Kanadalle. Kazakstanin loppurynnistys oli yritteliäs mutta tehoton. Lopussa Connor Brown heitti vielä lätyn tyhjiin.

Ruotsi-Iso-Britannia 4–1

Maalinteon aloitti Iso-Britannia. Ruotsin puolustus tyrkkäsi terrierimäisen Brendan Connollyn päin Viktor Fasthia, ja kiekko lipui samassa hötäkässä maaliin. Videotarkistuksen jälkeen maali hyväksyttiin, ja Connolly merkittiin tekijäksi.

Ruotsi sai hyödynnettyä erän lopun ylivoiman, ja Marcus Sörensen löi tasoituksen Victor Olofssonin namupassista. Britit jäähyilivät uudemman kerran melkein heti perään, mutta hyvistä paikoista huolimatta lisämaaleja erikoistilanne ei tuottanut.

Toista erää oli pelattu tasan seitsemän minuuttia, kun Jonathan Pudas veti B-pisteeltä tulisen one-timerin ylänurkkaan, ja peli oli jälleen Ruotsin. Kahdeksan minuuttia ennen taukoa Mario Kempen laukaus puolustajien välistä yllätti muutoin erinomaisesti pelanneen Ben Bownsin.

Päätöserässä Iso-Britannia ei päässyt enää mihinkään, ja ajassa 52.34 isoveli-Kempe ratkaisi läpiajosta pelin illan toisella osumallaan.

Tanska-Valko-Venäjä 5–2

Nopeiden ratkaisujen teema jatkui Valko-Venäjän ja Tanskan välisessä ottelussa. Reilun kahden minuutin pelin jälkeen Artjom Demkov harhautteli itsensä tekopaikkaan ja antoi ranteen puhua: 1–0. Tanskan tasoitus syntyi kolmisen minuuttia myöhemmin ylivoimalla Nicolai Meyerin tarkka laukaus ruuhkan takaa yllätti Aleksei Kolosovin.

Erän puolivälissä koitti Valko-Venäjän synkkä hetki, kun Sjarhei Drodz lähetettiin suihkuun Julian Jakobsenin päähän kohdistuneesta taklauksesta. Tanska hassasi viiden minuutin ylivoiman, eikä erän aikana nähty enempää maaleja.

Toisessa erässä Valko-Venäjä oli vastustajaansa pätevämpi omassa ylivoimassaan, ja ajassa 30.25 Mihail Stefanovits laukoi 2–1-osuman. Mutta kolmannessa erässä näytti Tanskalta onnistuvan kaikki. Matthias Asperup, Mathias From, Markus Lauridsen ja Alexander True veivät vajaassa viidessä minuutissa Tanskan tavoittamattomaan 5–2-johtoon.

Tanska nousi voitollaan pudotuspeliviivan yläpuolelle, ja Valko-Venäjän voi pelastaa enää ihme.

Norja-Latvia 4–3 vml.

Latvian pienoisesta hallinnasta huolimatta maalinteon aloitti Norja neljän minuutin pelin jälkeen. Söndre Olden yritti vanhanaikaista, rystynoston jälkeen kiekko jäi elämään ja kimpoili aina maaliin asti.

Erää oli jäljellä kahdeksan minuuttia, kun yllättävä suunnanmuutos sekoitti norjalaispuolustuksen pasmat ja Renars Krastenbergs veto pakin jaloista painui verkkoon. Latvialla oli kosolti paikkoja lisämaaleihin, ja erän loppupuolella RonaldsĶēniņš pääsi läpi Norjan repalaiselta puolustukselta vieden isännät johtoon.

Toinen erä alkoi isäntien kannalta karmaisevasti. Ylivoimapyörityksessä Uvis Balinskis haparoi viivalla, Ken Andre Olimb oli kärppänä paikalla, ja läpiajo päättyi näyttävään viimeistelyyn yläkulmaan.

Erän loppupuolella Magnus Brekke Henriksen taklasi Miķelis Rēdlihsiä, joka paiskautui rajun näköisesti päin laitaa. Tilannetta vatvottiin minuuttitolkulla, mutta Henriksen säästyi kakkosta vakavammalta rangaistukselta.

Latvia sai aloittaa päätöserän ylivoimalla, ja sen päätyttyä iskikin Norjan Emilio Pettersen maalin. Lisää kylmää vettä isännille kaatoi Kaspars Daugaviņšin loukkaantuminen pian tämän jälkeen. Erän puolivälissä Latvia pääsi jälleen rinnalle Henrik Haukelandin myötävaikutuksella. Kristians Rubinsin löysä veto pujahti norjalaiskopparin längeistä maaliin.

Latvian peli meni sekaisin jäähyilyyn, mutta Norjalle ei tarjoilu kelvannut, eikä liioin kisaisännille jatkoajan ylivoima. Niinpä kahta sarjapistettä metsästettiin voittomaalikilpailuitse. Kuudensiin pareihin edenneen kisan ratkaisi Michael Haga.