Tappara ja Ilves iskevät mahdollisesti yhteen finaaleissa. Molemmat tamperelaisjoukkueet ovat jo neljän joukossa.
Kuva © Tiia Mahkonen

Tamperelaiskannattajat elävät kiekkokiimakevättä − "Vuoden 2017 todellisen nitrosarjan uusinta on mahdollinen"

Artikkeli
Tapparan ja Ilveksen kannattajat ovat iloisia siitä, että tamperelaisella jääkiekolla menee lujaa. Kaupunki elää kovassa kiekkohuumassa, kun Liiga-kauden loppuhuipennus lähestyy. Kirvesrinnat ja tupsukorvat ovat molemmat välierissä ja paikallisfinaalit on suuri mahdollisuus.

Tamperelaisjoukkueet Ilves ja Tappara ovat olleet SM-Liigan (nyk. Liiga) aikana, eli vuodesta 1975 lähtien vain kahdesti mitaleilla yhtä aikaa. Kaudella 1989−90 tupsukorvat olivat hopealla ja Tapparan värit komeilivat pronssisijalla.

Toistaiseksi viimeisen kerran kaksikko on ollut mitalisijoilla keväällä 2001, kun Tappara oli TPS:n jälkeen hopealla ja Ilves voitti sen viimeisimmän mitalin ollen pronssilla.

Tänä keväänä Tampereella saatetaan nähdä kaikkien aikojen paras paikallissuoritus, sillä molemmat joukkueet ovat välierävaiheessa. Kaiken kukkuraksi kumpikin on kotietujoukkue omassa otteluparissaan, joten jopa tamperelainen finaalisarja on lähellä.

Kokosimme tamperelaisjoukkueita kannattavien ihmisten tuntemuksia välierien kynnyksellä.

− Onhan tämä kaikin puolin historiallista, kun on Nokia Arenan ensimmäinen kevät ja Ilveksellä 2000-luvun alun jälkeen historiallinen suoritus. Kaikki menee jollain tavalla ihan nappiin, tunnelmoi tupsukorvia intohimoisesti kannattava Jenna.

Ilves-kannattajat saivat riemuita Kärpät-sarjan lopuksi.
Kuva © Jarno Hietanen

Tulevia mitalipelejä odotetaan vesi kielellä. Vaikka runkosarjassa paikallismittelöt ovat liki arkipäivää, eivät tamperelaisjoukkueet ole usein kohdanneet pudotuspelisarjassa. Kevään 2017 puolivälieräsarja on kaikilla tuoreessa muistissa.

− Onhan tämä nyt hienoa, kun kiekkokaupunki Tampere näyttää osaamistaan koko Suomelle, iloitsee Ilves-kannattaja Tiia.

Pudotuspeleihin tultaessa pelin kuva muuttuu melkoisesti.

− Pelien tiukkuus on yllättänyt. Runkosarjassa maaleja päästettiin enemmän. Näiden pelien seuraaminen on ollut hieman stressaavakin yllätys, Tiia jatkaa.

Kirvesrintojen puolia pitävä Tommi kokee, että Lukko-sarjassa nähtiin taattua Tapparaa eikä syytä huoleen ollut. Joukkue pystyy kääntämään rutiinillaan kokonaisia otteluita ja jopa sarjoja edukseen. Yllättävistä tekijöistä puhuttaessa Tommi ottaa laajemman näkökulman kuin vain Tampereen.

− Ensimmäisenä tulee mieleen nuoret maalivahdit Nick Malík ja Joel Blomqvist, jotka kannattelivat joukkueitaan puolivälierissä. Mielenkiintoista nähdä miten Malik pystyy suoriutumaan kun haaste kovenee entisestään.

− Tamperelaisnäkökulmasta eniten on yllättänyt Marko Anttilan pelillinen anti, sillä se on ollut kyllä niin kaukana siitä, mitä Leijonat-urotekojen myötä osasin odottaa. Nyt, kun sanon näin, niin varmaan hän ratkaisee sitten mestaruuden tupsukorville, Tommi noituu.

Kannattajien keskuudessa on havaittavissa myös vanhaa kunnon kuittailua.

− Se on yllättänyt, että Ilves on näin pitkällä, heittää sinioransseihin vahvasti kallellaan oleva Kaisa piikkinä vastapuolen suuntaan.

Ilves-kannattajat ovat joutuneet odottamaan tätä hetkeä pitkään. Edellisen mitalikevään muistava Petri oli odottavalla mielellä viimeiseen puolivälierään asti.

− Olihan se hieno homma, että peli ratkesi Ilvekselle ja pääsimme eteenpäin. Yli 20 vuoteen emme olleet päässeet. Tänä keväänä pelit ovat olleet muutamaa ottelua lukuunottamatta tosi vähämaalisia, Petri pohtii.

Aktiivisesti Tapparan mukana elävä ja sinioranssia henkeä ilmentävä Antti odotttaa omiltaan vain ja ainoastaan mestaruutta. Tuleva vastustaja herättää kirvesrintojen tosikannattajassa kunnioitusta.

− KooKoo on pelannut todella hyvin ja tiputtanut kaksi joukkuetta jotka olivat mielestäni ennakkosuosikkeja heitä vastaan. Kolmas yllätys tosin jää toteutumatta.

Antti viittaa luonnollisesti siihen, etteivät kouvolalaiset pystyisi yllättämään runkosarjan voittajaa.

Tappara voitti runkosarjan ja tavoittelee nyt finaalipaikkaa.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa

Suuri mahdollisuus

Intensiivisesti tupsukorvia kannattava Juha on äärimmäisen tasaisen Kärpät-puolivälieräsarjan jälkeen helpottunein mielin.

− Tämä puolivälierävaihe oli se ensimmäinen iso kynnys ylitettäväksi, kun Ilves on tätä uutta tulemistaan alkanut rakentamaan. Tiukalle se lopulta meni. Nyt se vuoden 2017 todellisen nitrosarjan uusinta on mahdollinen, mutta tällä kertaa se olisi finaaleissa, Juha hehkuttaa.

Myös Tommi on iloinen koko kaupungin ja sen kiekkofanien puolesta.

− Olen kyllä aidosti iloinen kaikkien niiden kavereideni puolesta, jotka ovat odottaneet mitalipelejä lähes koko ikänsä. Täällä Tampereella on ainakin omissa kaveripiireissäni hieno vastustajaa kunnioittava "Friendly derby" -henki. Toivotaan nyt niitä paikallisfinaaleja sormet ristissä!

Jenna haluaa muistuttaa, että Tappara ja sen kannattajat ovat päässeet juhlimaan viime vuosina liki joka kevät. Tamperelainen menestyskevät on hieno asia, mutta Jenna keskittyy vihreäkeltaisiin väreihin.

− Itselleni ei ole niin sydämen asia, että molemmat ovat välierissä vaan se, että Ilves tekee tämän nyt todella komeasti. On ollut hienoa seurata kannattajien hurmosta ja yli 10 000 katsojan yleisömääriä. Tukijoukot ja kokonaisuus sekä historiallisuus ovat niin hienoja Ilveksen tarinassa.

Samoilla linjoilla hieman peilikuvana on Antti, joka toteaa, että molemmat tamperelaiset neljän joukossa on hieno asia, mutta "Ilves olisi kyllä saanut pudotakin jo". Liekö tässäkin kyse kulttuurillisesta vinoilusta.

Ilves riemuitsi ratkennutta välieräpaikkaa.
Kuva © Jarno Hietanen

Kumpikin tamperelaisjoukkue on omassa välieräsarjassaan kotietujoukkue, joten on mahdollista, että hulppealla Nokia Arenalla nähdään peräti kahdeksan välieräkamppailua.

− Odotan tunnelmaa areenalla! (Ilveksen kannattajaryhmä) Osasto 41 saa koko areenan mukaan niin mahtavalla tavalla, että ei sitä voi laittaa edes sanoiksi. Vaikka ottelun katsoisi vain televisiosta, niin se intohimo ja tunne Ilvestä kohtaan huokuu sieltä läpi, Tiia ylistää.

Kaupunki muistaa sankarinsa

Ne tamperelaisjoukkueiden pelaajat, jotka tekevät tulevissa peleissä tärkeitä maaleja ja tuovat omilleen voittoja muistetaan varmasti Mansessa pitkään.

− Tekee hyvää tamperelaiselle jääkiekolle, että molemmat ovat neljän sakissa. Toivon, että Ilves vie mestaruuden, vaikka Tappara olisikin finaaleissa vastassa. Viimeisimmästä mestaruudesta on niin kauan. Tappara toisi finaalivastuksena varmasti säpinää kannattajanäkökulmasta ja halli olisi taatusti loppuunmyyty. Se sekoittaisi kaupunkia molemmin puolin, Petri aprikoi.

Juha kehottaa seuraamaan Ilves-kapteeni Eemeli Suomea, joka on pelannut hyvin, mutta maaleja ei ole vielä pudotuspeleissä tullut. Juha odottaa, että kippari ottaa joukkueen ratkaisevalla hetkellä reppuselkään.

− Myös Petri Kontiola on sellaisessa lennossa, ja pelaa kuin viimeistä kevättään, että uskon hänen myös jatkavan siitä mihin kärppäsarjan lopetti, toteaa Juha ja samoilla linjoilla on myös Petri, joka luonnehtii Kontiolaa "ratkaisumieheksi".

Kirvesrintojen mies Tommi odottaa jo mahdollisia mestaruuden ratkaisevia paikallisvääntöjä, vaikka välieräsarjatkin ovat tietysti vielä edessä.

− Odotan niitä mestaruuden ratkaisevia paikallisvääntöjä. Uskon, että molemmat tamperelaiset, etenkin Tappara, hoitavat omat välierävastustajansa suhteellisen kivuttomasti.

Seurattavasta pelaajasta on selvä, joskin ehkä arvattavissa oleva näkemys.

− Otto Leskinen on ollut aivan jäätävä vahvistus. Itse sain lähestulkoon itkupotkuraivarit kun Haapalan Henrikin sijaan julkaistiinkin Leskisen sopimus. Pakko se on myöntää, että kyseinen herra on ollut todellinen vahvistus takalinjoille, Tommi tunnustaa.

Otto Leskinen on tehnyt hyvää jälkeä Tapparan takalinjoilla.
Kuva © Jarno Hietanen

Tapparan mies Antti nostaa esiin kaksi omilta kotiseuduiltaan tulevaa kirvesrintaa.

− Menee hieman huijaamisen puolelle, mutta ketään ei varmastikaan yllätä, että liputan Otto Rauhalan ja Waltteri Merelän eli Ylöjärven Mafian puolesta. Siinä on kaksi hemmetin tärkeetä jätkää Tapparan menestyksen kannalta. Tarkkailkaapa esimerkiksi Merelän tuuletuksia maalien jälkeen, Antti vinkkaa.

Tapparaa kannattava Kaisa varmasti kiteyttää monen tamperelaisen ajatukset − ja esittää oman näkemyksensä kauden lopputulemasta.

− Onhan se nyt hienoa, että Tampereella on oikein kunnon kiekkokiimakevät! Tähän vielä päälle Tapparan ja Ilveksen välinen finaalisarja. Se päättyy seitsemännen ottelun jatkoerässä ja Tappara voittaa mestaruuden.

» Lähetä palautetta toimitukselle