Tampere Cup 2021: KooKoo päihitti harhasyöttöihin sortuneen Tapparan finaalissa − tästä kaikki turnauksen raportit

LIIGA / Artikkeli
KooKoolla oli voitokas viikonloppu.
Kuva © Samuli Huikuri

Klassikkoturnaus Tampere Cup pelataan tänä vuonna Tesoman jäähallissa Hakametsän ollessa muussa käytössä. Kaksipäiväiseen tapahtumaan osallistuvat tamperelaisjoukkueiden lisäksi HPK ja KooKoo.

Perjantaina ovat luvassa HPK:n ja KooKoon välinen kamppailu sekä illan huipentava Ilveksen ja Tapparan kohtaaminen. Lauantain otteluissa kohtaavat perjantain mittelöiden voittajat ja häviäjät.

HPK−KooKoo (2−3) − Ikosen syötöt eivät riittäneet

Aamulehti kertoi, että hämeenlinnalaiset lähtivät otteluun kokoonpanolla, jossa oli ykkösketjuun istutettu uudet hyökkääjävahvistukset Michael Joly ja Sean Collins. Vitjan täydensi Juuso Ikonen. KooKoo marssitti kärkivitjaansa entiset Ilves-kasvot, HPK:ssakin pelanneen Teemu Rautiaisen ja Ville Meskasen. Heidän keskellään operoi Kim Strömberg.

Maalivahteina Tampere Cupin avausottelussa toimivat HPK:lta Daniel Lebedeff ja KooKoolta Riku Räihä.

Ottelu sai vauhdikkaan alun, kun kouvolalaisten ykkösvitja onnistui liki välittömästi. Strömberg oli vapaana maalilla, kun pomppukiekko tavoitti hänet. Kiekko varmasti ohi Lebedeffin ja KooKoo ottelussa johtoon. Koko Strömbergin ketju esiintyi ottelussa edukseen.

Tasainen kamppailu tarjosi kummallekin mahdollisuuksia harjoitella erikoistilannepelaamista ja hioa sekä hyökkäys- että puolustuspelaamistaan. Hienoista syötöistä syntyneet täysosumat olivat viihdyttävän kamppailun suola.

Ikosen syötöt löysivät perille.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

KooKoo paineisti selvästi HPK:ta aktiivisemmin ja aiheuttikin vastustajalle vaikeuksia avata peliä. Suurimmaksi osaksi pelissä oli enemmän vauhtia kuin järkeä, mikä on toki ymmärrettävää tässä vaiheessa kautta. KooKoo-pakki Saku Vesterinen oli aktiivisella luistelupäällä, mutta toisaalta menetteli myös muutamia kiekkoja.

HPK kuittasi matsin tasoihin maalilla, jossa Ikonen löysi maalinedustalla päivystäneen Tommi Tikan. Tilannetta edelsi puolustaja Ryan Johnstronin etevä pelaaminen.

Toisessa erässä KooKoo loi Joose Antosen johdolla loistavan maalipaikan, mutta Samuli Ratinen ei onnistunut kauhomaan viime kaudella Ilveksessä pelanneen laiturin kudin jatkopalaa sisään. HPK-vahvistus Joly puolusti tilanteessa esimerkillisesti.

Kouvolalaiset olivat pitkälti niskan päällä ja iskivätkin ottelun seuraavan osuman. Teemu Rautiainen tarjoili maaiin takaa "toimistosta" kiekon Kasperi Ojantakaselle, joka räväytti KooKoon johtoon. Collins kuitenkin toi hämeenlinnalaiset tasoihin − kenenkäs muunkaan tarjoilusta kuin Ikosen.

Kolmannessa erässä nähtiin ottelun komein torjunta, kun nuori KooKoo-torjuja Räihä torppasi entisen seurakaverinsa, tällä kaudella HPK:ta edustavan Arttu Pellin kudin b-pisteiden välistä.

HPK sai lopulta hienoisen paineen Räihän vartioimalle maalille, mutta KooKoo puolusti johtoaan sitkeästi ja eteni lopulta voitollaan Tampere Cupin finaaliin.

Ilves−Tappara (2−3 VL) − paikallishurmosta koko leveydeltä

Aamulehti julkaisi perjantaina päivällä uutisen kummankin tamperelaisjoukkueen kokoonpanosta kauden ensimmäiseen paikallismittelöön. Petri Kontiola debytoi tupsukorvissa Eemeli Suomen ja Nick Baptisten keskushyökkääjänä. Tapparan ykkösynrkissä Anton Levtchi ja Kristian Kuusela saavat keskelleen Tyler Morleyn.

Veräjänvartijoina perjantai-illan näytöksessä toimivat Ilvekseltä Marek Langhamer ja Tapparalta Christian Heljanko.

Ottelu alkoi vahvalla Tappara-paineella ja Langhamer sai heti olla tarkkana maalinsa suulla, kun kirvesrintojen hyökkääjät ajoivat puolustajien laukomien kiekkojen perään aikomuksenaan laittaa irtopalat sisään.

Myös Ilves sai oman painejaksonsa avauserään, jonka aikana niin Panu Mieho kuin Albin Grewekin nousivat vahvasti kohti Heljangon veräjää. Grewe ja kumppanit aiheuttivat sen verran hämminkiä Tapparan maalille, että tuoreen pakkivahvistuksen Brady Austinin täytyi ottaa fyysinen elementti esiin. Sen kummempaa käsien heiluntaa ei kuitenkaan nähty.

Myöhemmin erässä nähtiin lisää nahinaa, eivätkä rangaistusaitioiden ovetkaan pysyneet enää kiinni. Santeri Virtanen ja Morley saivat väkivaltaisuuskaksiminuuttiset.
Molemmat maalivahdit aloittivat kamppailun erinomaisesti ja sekä Langhamer että Heljanko ottivat muutaman vastustajan hyökkääjien hermoja kiristelevän torjunnan.

Kaiken kaikkiaan avauserä oli tasainen. Molemmat joukkueet saivat läpiajot, kun Ilveksen Grewe ja Tapparan Sami Moilanen pääsivät kokeilemaan maalintekoa ylhäisessä yksinäisyydessään. Toiseen erään Tappara tuli todella terävästi ja avausmaali oli lähellä. Kuusela kilautti kiekon tolppaan Langhamerin selän takana.

Ottelun ensimmäisen maalin teki kuitenkin Ilves, kun Tuomas Salmela läväytti siniviivalta kudin ohi Heljangon. Tilannetta edelsi pitkä tupsukorvien kolmosketjun paine, kun Virtanen, Matias Mäntykivi ja Joonas Oden hurjastelivat hyökkäyspäädyssä.

Tuoreista Ilves-kasvoista Kontiola oli arvatun juonikas. Puolustajahankinta Les Lancaster osoitti pelinlukutaidoillaan, että hänestä voi olla tupsukorville kauden edetessä paljonkin iloa. Ykkösketju sai hankittua Tapparalle jäähyn, josta syntyneestä ylivoimasta syntyi ottelun toinen maali. Syöttökuvion päätteeksi Panu Mieho ohitti Heljangon maalin edestä.

Tapparan uusista miehistä sinioransseihin palannut Morley osoitti olevansa tuttu laatupelaaja, aivan kuten Veli-Matti Vittasmäkikin. Tappara sai ottelussa omat hallintajaksonsa, mutta suureen pulaan se ei Ilvestä saanut. Toinen erätauko koitti tupsukorvien 2–0-johdossa.

Ilves pystyi aikansa pitämään Tapparan kurissa ja estämään ylivoimahyökkäykset. Lopulta kuitenkin Jukka Peltola puikkelehti kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen ja päätti laukaista itse – Langhamer oli voimaton ja numerot taululla kääntyivät 2-1:een.

Varsinaisen peliajan lähestyessä loppuaan avautui peli kentällä melko lailla ja molemmissa päissä nähtiin nopeita hyökkäyksiä. Puolustajat tukivat hyökkäyksiä oikeaoppisesti ja maalivahdit venyivät edelleen parhaimpaansa. Pääosin kiekossa nähtiin Tappara.

Paikallistaisto tarjosi tasaista vääntö. Ilveksen parhaimpiin kuulunut Mäntykivi kamppailee tapparalaisten kanssa.
Kuva © Samuli Huikuri

Kirvesrinnat hivuttautuivat tasoihin, kun Morley teki päivän hienoimman osuman luikerreltuaan Ilves-maalille – kiekko Langhamerin jalkojen välistä sisään ja tuulettamaan. Vittasmäki teki mainion suojauksen turvatakseen keskushyökkääjän kulun maalille.

Viimeisillä sekunneilla ennen kolmannen erän päättymistä Kontiola pääsi vielä läpiajoon, mutta pelikello ehti huveta ja yritys jäi puolitiehen. Tappara-kolossi Austin kävi vielä muistuttamassa konkaria, ettei kiekkoa sovi laukoa summerin soitua.

Kolmella kolmea vastaan pelattu viiden minuutin jatkoaika alkoi Kontiolan uudella läpiajoyrityksellä. Tällä kertaa MM-kisoissakin esiintynyt sentteri pääsi kokeilemaan Heljangon virettä. Tapparakaan ei saanut omasta huippupaikastaan sisään, joten ratkaisua haettiin voittomaalikilpailun kautta.

Kyle Platzer onnistui ainoana pelaajana tekemään maalin, mikä tarkoitti sitä, että lauantaina Ilves kohtaa HPK:n ja Tappara KooKoon.

Ilves−HPK (2−3) − Jolyn tykki puhui kolmesti

Ilves lähti otteluun junioripitoisella kokoonpanolla, ja moni eilisessä paikallispelissä tahkonnut konkari sai huilivuoron. Myös pelaava maalivahti vaihtui, kun Vadim Žerenko sai näyttöpaikan tolppien välissä. HPK teki myös kokoonpanoonsa muutoksia niin kuin tiivistahtisen turnauksen luonteeseen kuuluu.

Tupsukorvat aloittivat Tampere Cupin toisen ottelunsa rivakasti, kun muutaman vastahyökkäyksen vaihdon jälkeen Joona Ikonen nousi HPK-alueelle ja räpsäytti rannekudin ohi Daniel Lebedeffin. Myös Ilveksen venäläisvahti Žerenko pääsi torjuntojen makuun, kun hän koppasi Sean Collinsin b-pisteiden välistä lähteneen kudin.

Avauserän loppuun Ilves joutui pelaamaan hetken kahden miehen alivoimalla. HPK pyöritteli aikansa, ja lopulta Michael Joly puttasi maalin edustalta pikkumustan sisään. Tupsukorvien toinen jäähy oli ehtinyt juuri loppua, joten hämeenlinnalaisilla oli vielä tasoituksensa jälkeen hetki ylivoima-aikaa.

Tuoreista Ilves-pelaajista puolustaja Simon Johansson osoitti, että hän on ainakin halukas toimittamaan kiekkoa aktiivisesti maalille. Balázs Sebők pääsi Tappara-ottelua enemmän esiin ja näytti pystyvänsä hallitsemaan kiekkoa ja pelitilannetta rauhallisuudellaan.

Toisessa erässä turnausisännät pääsivät puolestaan pelaamaan viidellä kolmea vastaan erikoistilanteessa, kun HPK otti kaksi huolimatonta jäähyä peräjälkeen. Ilves ei kuitenkaan onnistunut maalinteossa, vaan mahdollisuus hupeni totuttelumielessä nähtyyn siirtelyyn.

Joly oli vahvassa maalivireessä.
Kuva © Samuli Huikuri

Ottelun seuraava maali ja HPK:n johtomaali nähtiin kulmatilanteen jälkimainingeista, kun kiekko tuli b-pisteellä yksin päivystäneelle Jolylle – peliväline varmasti ohi tupsukorvien venäläisveskarin. Toista erää varjostivat lukuisat pelikatkot ja rangaistukset. Ylivoimapeli ei ollut kummallakaan joukkueella vielä aivan siinä kuosissa, että runkosarjan toivoisi alkavan ensi viikolla.

Erän erikoisin tilanne oli HPK-vahti Lebedeffin saama jäähy pelin viivyttämisestä. Tilanteessa veskari ylitti maalin taustalla olevien viivojen rajaaman alueen mailallaan pelatessaan kiekkoa.

Vielä ennen toista erätaukoa HPK-hyökkääjä Joly tuumasi, että ei kahta ilman kolmatta – pyörähdysharhautuksen ja terävän kudin jälkeen hattutemppu oli valmis ja hämeenlinnalaiset siirtyivät kahden maalin johtoon.

HPK-puolustuksessa Ryan Johnston pelasi jälleen vahvan ottelun, vaikkei ehkä ollutkaan niin paljon esillä kuin kamppailussa KooKoota vastaan. Ilveksen ehdotonta parhaimmistoa oli Matias Mäntykivi oivaltavilla ratkaisuillaan.

Kolmannessa erässä pelissä oli pitkä seesteisempi vaihe, kunnes Ilveksen juniorihyökkääjä Jani Nyman onnistui käyttämään saamansa tekopaikan hyödykseen. Tilannetta edelsi koko HPK-miehistön nukahdus.

Kavennusosumasta huolimatta Ilves ei saanut viimeisillä minuuteilla mainittavaa kiriä aikaiseksi, vaan HPK onnistui hallitsemaan kiekkoa ja kenttätapahtumia.

Tappara−KooKoo (1−2) − harhasyötöt kirvesrintojen helmasyntinä, kun Tampere Cup päättyi kouvolalaisjuhliin

Aivan kuten päivän ensimmäisessäkin kamppailussa, myös tässä ottelussa saatiin pikainen avausmaali, kun kouvolalaiset siirtyivät johtoon Teemu Engbergin osumalla.

Vanhanaikaisella syntynyt maali sai alkunsa Tapparan oman alueen aloitusvoitosta, jonka jälkitilanteessa puolustaja Santtu Kinnunen syötti vahingossa kiekon Engbergin lapaan. KooKoo-hyökkääjä kiersi maalin ja sujautti limpun ohi hölmistyneen Kari Piiroisen.

KooKoo osoitti avauserän kuluessa olevansa oikealla tiellä joukkuepelinsä suhteen. Yhteispeli ja kiekolliset aivoitukset olivat hyvällä tolalla ja hyökkäykset Tappara-päätyyn soljuivat kouvolalaissilmin katsottuna mukavasti.

Tappara ei ollut päästä millään peliin mukaan, mutta maalintekijä Engbergin otettua jäähyn avauserän loppuun pääsivät kirvesrinnat hieman paremmin homman nimestä kiinni. Jo viime kaudella Liigassa huippupelaajien joukkoon noussut Anton Levtchi antoikin KooKoo-neliön puhkovan syötön, josta Waltteri Merelä pääsi kiskaisemaan tasoituksen ohi Oskari Setäsen.

Välittömästi osuman jälkeen Sami Moilasella oli mahdollisuus tehdä lisämaali. Erätauolle siirryttiin kirvesrintojen vahvan painejakson päätteeksi.

Tappara aloitti myös toisen erän hyvällä liikkeellä ja pakotti KooKoon harhasyöttöihin paineen alla. Kirvesrinnat pääsivät vaihtamaan kiekollisena tehokkaasti. Kristian Tanus ja Patrik Virta kiekottelivat tekopaikkaan näppärillä syötöillä, mutta ajautuivat liian pieneen kulmaan ratkaistakseen.

Kouvolalaiset saivat toisessa erässä oman saumansa ylivoimalla Samuel Salosen lähdettyä istumaan kakkostaan. Tapparan vakuuttava purkutyöskentely kuitenkin tyrehdytti KooKoon erikoistilanteen tyystin.

Tasaviisikoin KooKoo pystyi kuitenkin pysymään kiekossa ja pitämään Tapparan vaaralliset hyökkääjät lauhkeampina. Ahnautensa sen sijaan osoitti Ilveksestä täksi kaudeksi KooKoohon siirtynyt Ville Meskanen sai täydellisen lahjasyötön nuorelta Tappara-pakki Tomas Hamaralta liki suoraan aloitustilanteen jälkeen kolmannen erän alussa.

Hamara joutui tilanteessa rikkomaan ja aiheutti rangaistuslaukauksen. Meskanen asettui itse laukomaan ja luistelunsa päätteeksi laukoi tarkasti kiekon ohi Piiroisen. Kolmannessa erässä kirvesrintojen nelosketju, jossa viilettivät Jere Henriksson, Topi Rönni ja Lassi Vanhatalo, oli pirteällä pelipäällä.

Miska Siikonen otti kenties koko Tampere Cupin hölmöimmän jäähyn, sillä hän otti kahdesti varaslähdön aloitustilanteessa. Tappara sai ylivoimastaan hyvän vipuvarren viimeisten minuuttien rynnistykseen tasoituksen perässä.

Päävalmentaja Jussi Tapola loi vielä viimeiset kuviot aikalisän aikana ja otti Piiroisen pois tolppien välistä. Kovan väännön jälkeen KooKoo selvitti tiensä loppusummerille voittajana ja pokkasi tämänvuotisen Tampere Cupin voiton itselleen.

Muokattu: 14.8.2021, kello 16.50: Väliotsikoihin lisätty otteluiden lopputulokset.

Muokattu: 14.8.2021, kello 18.54: Kuvia lisätty leipätekstin sekaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle