Taklaamisen pioneeri Ruotsi ja naisten lätkän absoluuttinen huippumaa Kanada kohtasivat − "He osoittivat kovuutensa aivan kuten mekin"

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Alex Law sai huomata, ettei Ruotsi antanut ylimääräistä tilaa jäällä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Kanada voitti tyttöjen MM-jäillä Ruotsin yhdessä varmasti mieleenpainuvimmista mittelöistä 4−2. Vaahteralehtipaidat ovat Yhdysvaltojen ohella kisojen suursuosikkeja. Kaksikko on yhtä kertaa lukuun ottamatta kohdannut tyttöjen MM-turnauksen finaalissa.

Kanadalaisten kärkihyökkääjä, joukkueensa toisen maalin Ruotsin verkkoon tehnyt Alex Law osasi odottaa turnausemänniltä kovaa vastausta.

− Tiesimme, että he tulevat kovaa päälle kotikentällään. Annoimme heille siihen myös mahdollisuuden. Väänsimme kuitenkin lopulta haasteen läpi voittoon.

Ruotsi haastoi Kanadan tosissan ja otti maaleista kaiken ilon irti.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Ruotsi taisteli hurjasti ja oli Kanadan kanssa tasoissa vielä toisella erätauolla.

− Me pelasimme hyvin. Panimme kampoihin ja saimme kiekkoja maalille, joukkueensa avausmaalin tehnyt hyökkääjä Hilda Svensson tuumi.

Ruotsi pisti kaukalossa hyrskyn myrskyn ja pakotti Kanadan pelaamaan todella fyysistä jääkiekkoa. Kulmapainit ja kamppailutilanteet värittivät vaihtoa toisensa perään.

Taklaa, ei taklaa, taklaa

Ottelussa vihellettiin Ruotsille 12 jäähyminuuttia, Kanadalle peräti 28 minuuttia rangaistuksia. Tämä yhdistettynä kohti maalia lauottujen laukausten saldoon 45−31 Ruotsin eduksi, ja tunnelma oli viritetty.

Vaikka Ruotsin pääsarja SDHL:ssä saa tällä kaudella taklata, ei Ruotsi silti pyrkinyt hakemaan tietoista etua kovuudella. Muiden maiden naisten jääkiekkosarjoissa taklaaminen ei ainakaan vielä ole sääntöjen mukaan sallittua.

Suomessa Naisten Liigassa peli on tälläkin kaudella ollut ajoittain kovaa ja taklauksen kaltaisia kontakteja on nähty paljon. Ainakin Tyttöleijonien ja Kuortaneen pelaajat Kerttu Lehmus ja Heidi Kokora ovat ottaneet kantaa taklaamisen puolesta.

Ruotsin ja Kanadan ottelussa fyysinen elementti ei ollut tarkoituksellinen.

− Ei se ollut suunniteltua. Emme olleet valmistautuneet tuollaiseen, HV71:tä edustava Svensson sanoi.

Ruotsi on Suomen tavoin hävinnyt molemmille pohjoisamerikkalaisjoukkueille, mutta se on pystynyt haastamaan turnauksen ennakkosuosikkeja paljon Tyttöleijonia paremmin.

Ruotsalaiset pyrkivät pakottamaan Kanadan virheisiin.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Kanadan leiristä annettiin tunnustusta sekä turnauksen kotijoukkueelle että Suomelle − joskaan kanadalaisten keskittyminen ei ole ollut vastustajissa.

− Molemmat ovat olleet hyviä. Emme oikeastaan seuraa muiden tekemisiä, vaan pyrimme olemaan mahdollisimman tehokas joukkue ja tekemään kaiken mahdollisimman sujuvasti jäällä, hyökkääjä Law painotti.

Jos ruotsalaiset eivät pyrkineet erityisesti viemään peliä fyysiseksi, olivat Kanadan pelaajat kenties hieman paremmin hajulla siitä, mitä tuleman pitää. Ainakin Law oli perillä Ruotsin sekä Kanadan vahvuuksista.

− Olemme molemmat fyysisiä joukkueita. Kumpikin on nopea porukka ja kentällä on isoja pelaajia. Silloin tuollaista tapahtuu, Law sanoi jäähyihin viitaten.

Ruotsin kärkipelaajiin tyttöjen MM-kisoissa kuuluva Svensson ei suoranaisesti asetu taklauskysymyksessä kummallekaan kannalle.

− Luulen, että joskus se on hyvä juttu. Pelaamme kovaa ja meitä on siksi vaikea voittaa. Joskus taklaamme liian lujaa ja saamme jäähyjä. Meidän täytyy pitää homma kontrollissa. Siinä on sekä hyvät että huonot puolensa.

Valmiina kohti lohkon huipennusta

Kanada pääsee mittaamaan alkulohkon päätteeksi tasonsa toista ennakkosuosikkia Yhdysvaltoja vastaan. Ruotsi valmisti vaahteralehtipaitoja heidän päävastuksensa kohtaamiseen.

− He ovat kookkaita pelaajia ja he osoittivat kovuutensa aivan kuten mekin. Se oli hyvä vääntö molemmilta puolilta, Law kiitteli.

Alex Law kuuluu tyttöjen MM-kisoissa Kanadan kapteenistoon.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Alkulohkojen päätöskierros pelataan keskiviikkona. Law'lla on resepti valmiina pohjoisamerikkalaisten välienselvittelyyn A-lohkon piikkipaikasta.

− Aiomme iskeä lujaa heitä vastaan. Pyrimme liikuttamaan kiekkoa nopeasti ja luistelemaan aktiivisesti. Toivottavasti voitamme pelin. Siitä on odotettavissa raju taistelu.

Siinä, missä Kanada kohtaa naapurinsa Yhdysvallat, on Ruotsilla edessä naapurisuhteiden testaaminen Tyttöleijonia vastaan.

− Olemme pelanneet kaksi hyvää peliä, joten odotukset ovat korkealla. He ovat kova joukkue, joten meidän on oltava valmiina ja tehtävä Suomelle sama, mitä teimme Kanadalle, Svensson uumoili.

» Lähetä palautetta toimitukselle