TUTO yllätti Kiekko-Espoon ja KOOVEE Ketterän Mestiksen puolivälieräavauksissa

MESTIS / Artikkeli
KOOVEE haki yllätysvoiton Ketterästä Lappeenrannan Kisapuistossa pelatusta puolivälieräavauksesta.
Kuva © Topi Lainio
Mestiksen puolivälierät saatiin toden teolla käyntiin, kun kaikki kahdeksan joukkuetta olivat kaukalossa lauantaina. Sarjan kärkikaksikko yllätettiin kotihalleissaan, RoKi jatkoi vakuuttavaa menoaan ja Hermes tasoitti voitot Kiekko-Poikia vastaan.

Kiekko-Espoo–TUTO 1–2 (sarja 0–1)

Runkosarjan näytöstyyliin voittanut Kiekko-Espoo aloitti pudotuspelitaipaleensa tiukalla tappiolla, kun oivallisen kevätvireen löytänyt TUTO kävi ryöstöretkellä Espoossa.

1885 katsojaa todisti vähämaalista kamppailua, jonka maalinteon aloitti avauserän lopulla Roope Ranta ylivoimalla. Kokeneen Rannan ennakoitiin olevan TUTOlle pudotuspeleissä tärkeä ase, ja sitä tämä on tähän mennessä ollut: kolmessa ottelussa on syntynyt tehot 3+1.

Ennen osumaan johtanutta jäähyä ottelu oli ollut tukevasti kotijoukkueen hallinnassa. Toisessa erässä peli kuitenkin tasoittui, sekä pelillisesti että tulostaululla. TUTO loi tukun hyviä paikkoja, mutta erän ainoasta osumasta vastasi isäntien Arttu Tuomaala.

Päätöserä käynnistyi tasavajaalla Atro Leppäsen lähdettyä toisen erän lopulla ja Rannan kolmannen aluksi istunnolle. K-Espoo ehti juuri tulla täysilukuiseksi, kun turkulaisten Valtteri Virtanen sivalsi vieraat uudelleen johtoon.

TUTO puolusti johtoaan jämäkästi, eivätkä espoolaiset pelin hallinnasta huolimatta saaneet erityisen vaarallisia paikkoja Julius Pohjanoksan vartioimalle turkulaismaalille. Lähimpänä kävi erän puolivälissä Jaakko Heikkinen, joka pöllytti sivuverkkoa. Näin maistuva voitto avausottelusta matkasi Turkuun.

Ketterä–KOOVEE 4–5 je. (sarja 0–1)

Ketterä vei pudotuspeliavauksensa naapurikaupunki Lappeenrantaan ja Kisapuistoon, johon oli tällä kertaa kerääntynyt 2535 katsojaa.

Puolivälieräsarja käynnistyi huomattavasti ennakkoasetelmia tasaisemmissa merkeissä. Ketterä pääsi pyörittämään peliä, mutta terävys ratkaisuhetkillä puuttui. Fyysisessä vääntövoimassa isännät olivat todella selkeästikin edellä, mutta KOOVEEn taisteluhenki pisti koko ottelun silmiin.

Hannes Häkkilä vei ensimmäisellä Mestis-maalillaan isännät johtoon avauserässä. Osuma jäi myös erän ainoaksi.

KOOVEEn avausosumassa Häkkilä oli myös mukana, joskin negatiivisemmassa valossa. Nuoren puolustajan rikkeestä tuomittiin rangaistuslaukaus, josta vieraiden Okko Kangasniemi upotti varmasti tasoitusmaalin. Kangasniemi iski rankkariosuman myös KOOVEEn edellisessä ottelussa, tuolloin jatkoerässä ja ratkaisi samalla puolivälieräpaikan.

Pudotuspelikevättä jo kolmen ottelun verran eläneet tamperelaiset olivat paljon Ketterää paremmin ytimessä: Ketterä-vahti Santeri Lipiäisellä kirjattiin varsinaisen peliajan puitteissa vain 14 torjuntaa, mutta tamperelaiset osuivat silti neljästi.

Mikko Haaparanta ja Elias Ruusu osuivat vielä toisessa erässä.

Oskari Kantolan 2–3-osuma päätöserässä nosti KOOVEEn ensimmäistä kertaa kuskin paikalle. Intensiivisen imatralaispaineen päätteeksi tamperelaisjoukkue käänsi vastaan ja sai monen monituisen kimmokkeen jälkeen lätyn pussiin.

KOOVEElla riitti aihetta juhlaan Kisapuiston illassa.

KOOVEE sai jo tyhjiin 4–2-maalin Kangasniemen illan toisella, mutta vain minuuttia ja sekuntia myöhemmin Ketterä oli jo tasoissa kahdella ilman maalivahtia syntyneellä osumalla. Maalintekijöinä kunnostautuivat Elmeri Kaksonen ja Väinö Liikonen.

Jatkoerää ehdittiin pelata vain 11 sekuntia, kun Joona Korhonen sinetöi tulisella rannelaukauksellaan vierasryöstön – samassa hallissa, jossa päätti tovi sitten Liiga-kautensa ennen paluuta KOOVEE-paitaan.

KOOVEE otti ison avauskiinnityksen välieräpaikkaan ja ryöväsi kotiedun mukanaan Tampereelle.

IPK–RoKi 1–5 (sarja 0–2)

RoKi oli perjantaina avausottelussa tyrmäävä, ja lähestulkoon sama meno jatkui myös lauantaina Iisalmessa. Tasaista avauserää sävyttivät rangaistukset, ja molemmissa kenttäpäädyissä maalivahdit joutuivatkin urakoimaan. Avausmaali syntyi kuitenkin tasakentällisin, siitä vastasi RoKin Miika Tiihonen.

Toisen erän alkajaisiksi isäntien Valtteri Pihlajamäki tasoitti ottelun, mutta sitten RoKi meni menojaan. Heikki Huttunen, Valtteri Suni ja Tom Grönblom pöllyttivät verkkoa vuoron perään, ja tauolle suunnattiin lukemissa 1–4.

Päätöserässä IPK:lle vihellettiin peräti viisi kakkosta, ja Lauri Heino kaunisteli loppulukemiksi 1–5. Lohtua kotiyleisölle Peli-Karhut ei pystynyt tarjoamaan edes ottelun lopulla ilman maalivahtia ylivoimaa kuudella neljää vastaan pelatessaan.

Kiekko-Pojat–Hermes 4–7 (sarja 1–1)

Tasaisena ja vauhdikkaana alkanut Hermeksen ja Kiekko-Poikien sarja jatkui myös lauantaina samoissa merkeissä. Tällä kertaa maaleja nähtiin peräti 11 kappaletta.

Ottelun alkupuoliskolla maalinteossa kunnostautuivat molempien joukkueiden ulkomaalaisvahvistukset vuorotahtiin. Ernest Osinieks ja Jonas Peterek osuivat vieraille ja Timotej Šille ja Matej Galbavy isännille. Toisen erän lopulla Hermes näytti pudottavan kotijoukkueen kyydistä ja repi kahden maalin kaulan Topias Liljamon ja Jerkko Rämön maaleilla.

Perjantain ottelussa Kiekko-Pojat nousi kolmen maalin tappioasemasta voittoon, ja hieman vastaavanlaisesta tempusta saatiin esimakua myös tällä kertaa. Šille ja Niklas Meriläinen toivat kotijoukkueen kahden maalin takaa tasoihin kolmannen erän alussa.

Hermes ei kuitenkaan ollut valmis myymään nahkaansa toisena iltana peräkkäin, vaan siirtyi Juuso Nykäsen osumalla uudelleen johtoon. Tällä kertaa johto piti 15 kertaa päätöserässä ja 38 kertaa koko ottelussa torjuneen maalivahti Jesse Haukan johdolla.

Oskari Kalajanniska ja Henri Limma osuivat vielä tyhjään maaliin, ja Hermeksen kauden ensimmäinen voitto Kiekko-Pojista oli tosiasia ja sarja tasan 1–1.